Salatalar, atıştırmalıklar hatta ve hatta yemeklerde bile tercih edilebilen ceviz iç zarı itibariyle akciğer görünümünü andırıyor. En şaşırtan özelliği ise akciğeri andıran bu ceviz perdesi zarı tam da akciğer tedavisinde oldukça etkili. Başta öksürük olmak üzere çoğu üst solunum yolu rahatsızlığını anında dindiren ceviz zarının faydaları nelerdir? Bilinen ve bilinmeyenleriyle işte ceviz içi zarı…
Market, manav ya da aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz ceviz hem içi hem de zarıyla birlikte pek çok hastalığın önüne geçiyor. Genellikle kabuklu olarak satılan ve kırıldığında iç zarları atılan ceviz için bundan sonra ne zarını ne de kabuğunu ziyan etmeyeceksiniz. Genellikle çay olarak tüketilen ve buruk bir tadı olan ceviz zarını kaynatıp içmek ne işe yarar ki diye düşünüyorsanız faydalarına bir göz atmalısınız.
Hem mevsimsel hem de kronik olarak sıklıkla yaşanabilen öksürük sorunlarında ceviz içi zarı tüketilebilir. Düzenli kullanımla kısa sürelerde şiddetli öksürükten kurtulmanızı sağlar. Bronşları rahatlatma özelliği vardır.
Oldukça güçlü bir antioksidan içeren cevizin iç zarı sürekli rahatsızlık veren balgam sorunlarından kurtulmanızı sağlar.
Vücuttaki mikropların yok edilmesinde etkili olan ceviz perdesi zarı düzenli tüketilirse bağışıklık sisteminin daha güçlü hale gelmesini sağlar.
Tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilen astım hastalığı için ceviz içi zarından çay yapabilirsiniz. Solunum yollarını rahatlatarak astımın etkilerini azaltacaktır.
Kabuğu ve iç zarı kaynatılarak saç durulama suyu olarak kullanılan ceviz kepek oluşumlarının önüne geçer. Farklı sebeplerle ortaya çıkan saç dökülmelerini de en aza indirir.
Sindirim sistemi için önemli olan bağırsaklarda zaman zaman kurt ve solucan gibi bakteriler oluşabilir. Ağrılı ve sancılı bir süreç olan bu rahatsızlıkları ceviz içi zarıyla ortadan kaldırabilirsiniz.
Ceviz içi zarı ve kabuğunu kaynatıp diş fırçalamak için kullanırsanız düzenli kullanım sonucunda diş yüzeyinde meydana gelen sararmalardan kurtulabilirsiniz.
Ağız içerisinde farklı sebeplerle meydana gelen yaralar oldukça acılı bir süreci kapsar ve genellikle geçene kadar yeme – içme zulme dönüşür. Eğer sizlerde bu tarz rahatsızlıkları sık yaşıyorsanız ceviz içi zarından gargara yapabilirsiniz. Ağız içerisindeki yaraları bu şekilde geçirebileceğiniz gibi oluşabilecek bakterileri de öldürürsünüz.
Yapımı ve kullanımı son derece kolay olan ceviz içi çayı günlük olarak tüketilebilecek içeceklerdendir. Ilık olarak içebileceğiniz bu özel ceviz zarı nasıl demlenir, nasıl tüketilmelidir kısa bir tarif verelim.
Bir bardak suya 5 – 6 adet ceviz içi zarı atarak kaynatın. 5 dakika kadar kaynattıktan sonra ılık olarak çayınızı tüketebilirsiniz. Bu demlenen ceviz içi çayı aynı zamanda ağız gargarası olarak da soğutularak kullanılabilir.
Soğuk olarak da günlük tüketilebilecek ceviz içi zarı için kaynayıp altı kapatılan bir miktar suya biraz ceviz içi zarı ilave edin. Suyun rengi koyulaşmaya başladığında süzerek soğuk olarak içebilirsiniz.