Çağla, içindeki vitamin ve mineraller ile sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. Ara öğünler için mükemmel bir atıştırmalıktır. Bu nedenle, diyet yapanlar tarafından tüketilmesi iyi sonuç verir. Bir porsiyon çağla, yaklaşık olarak 3 gram lif ve 6 gram protein içerir. Ayrıca yüzde 35 oranında, E vitamini ve manganez bulunur. Bakır, fosfor, kalsiyum, demir ve bazı B vitaminleri ise çağladaki diğer besin değerleridir.
Çağlanın Faydaları Nelerdir?
- E vitamini, yağda çözünen bir antioksidandır. Vücut hücrelerini oksidatif etkiye karşı korumaya yardımcı olur. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasında etkilidir. Çağla E vitamini açısından zengindir ve doğal bir antioksidan kaynağıdır.
- Karbonhidrat oranı düşüktür. Buna karşın, lif ve protein kaynağıdır. Bu yüzden şeker hastaları için ideal bir meyvedir. Ayrıca kolesterol içermez ve glisemik indeksi düşüktür. Bu yüzden, yedikten sonra kanda glikoz artışına neden olmaz. İçindeki magnezyum sayesinde, kandaki şeker seviyesini dengeler. Bu, diyabetli insanlar için uygun olduğu ve diyabetin oluşmasını önlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir.
- Yüksek tansiyona neden olan kan basıncını düşürür. Tansiyon, bazı diğer hastalıkların da tetiklenmesine sebep olur. Özellikle kalp ve böbrek rahatsızlıklarının ortaya çıkmasında etkilidir. Düzenli olarak çağla tüketilmesi, bu sorunların meydana gelmesini engellemeye yardımcı olur.
- Çağlada bulunan bakır ve demir, vücutta kan yapımını destekler. Bakır, demirin depolanmasını ve iyi emilmesini sağlar. Anemiye karşı koruyucudur.
- E vitamini ile cilde canlılık ve parlaklık kazandırır. Çağla meyvesi, kemiklerin, eklemlerin ve tendonların elastikiyetini artırır, aynı zamanda cildi yaşlanmaya karşı dirençli tutar.
Çağla Ne İşe Yarar?
- Çağla, dokuların gelişmesine ve iyileşmesine yardımcı olan riboflavin ve B2 vitamini içerir.
- Sık sık tüketilmesi, safra taşı oluşması riskini minimuma indirir. Ayrıca sağlıklı bir kiloda kalmayı ve zayıflamayı kolaylaştırır.
- Kardiyovasküler hastalıkların meydana gelmesi ihtimaline karşı savaşır. Kalp ve damar hastalığı olan veya yakalanma riski taşıyanların çağla yemesi faydalıdır.
- Gözler için çok faydalı olan çağla, özellikle kataraktın oluşmasına karşı koruma sağlar.
- E vitamininin Parkinson hastalığının etkilerini hafifletmekte başarılı olduğu bilinir. Çağlada ise, yeterli düzeyde E vitamini vardır.
- Çağla kolesterol içermez ve glisemik indeksi düşüktür. Bu yüzden, yedikten sonra kanda glikoz artışına neden olmaz. Bu, diyabetli insanlar için faydalı oldukları ve diyabete karşı korunmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Çağla Ne Kadar Tüketilmeli?
Bademin veya kayısının henüz olgunlaşmamış hali olan çağla, protein, lif, kalsiyum, E vitamini, riboflavin ve niasin bakımından yüksek besin değerlerine sahiptir. Günde ideal olarak yenilmesi gereken meyve sayısı yaklaşık 20 ile 23 arasındadır.
Çağla İçi Yenir mi?
Çağla, kandaki oksijen miktarını artırmayı sağlayan magnezyuma sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemini korur ve metabolizmayı çalıştırır. Sağlıklı bir şekilde kilo verdirmeye yardımcı olan çağla, tıpkı yeşil erik gibi tuz ile tüketilebilir. Meyvenin içindeki çekirdek ise yüksek vitamin ve mineraller ile dolu bir kuruyemiştir. Hem meyve kısmı, hem de çekirdeği rahatlıkla yenilebilir.
Çağla Bağırsakları Çalıştırır mı?
Kayısı çağlası, sindirim sistemini düzenli bir şekilde çalıştırmakta başarılıdır. Bu meyve, kabızlığı önleyen harika bir lif kaynağıdır. Aynı zamanda organik bir müshil olan sorbitol içerir. Aynı şekilde, badem çağlasının bağırsaklar üzerinde olumlu etkileri vardır. Çünkü sindirim sırasında dışkının bağırsaklardan atılmasını kolaylaştıran lifleri vardır.
Çağla Badem Gaz Yapar mı?
Ölçülü bir biçimde badem çağlası yemek gaza neden olmaz. Ancak fazla ve gaz oluşumuna sebebiyet verebilecek besinlerle tüketilmesi zararlıdır. Çünkü yüksek lif içeren badem çağlası, ishal ve gaz oluşumunu tetikleyebilir.