Mutfakta yemeklere lezzet katan, limon tuzunun pek çok kullanım alanı bulunuyor. Limon tozu, çeşitli amaçlara hizmet etmesi ve insan sağlığına da fayda katması sayesinde sıklıkla tercih ediliyor. Limon tozu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Limon tuzu, sebze ve meyvelerin içerisinde yer alan doğal bir asit olarak biliniyor. Kimyasal adı sitrik asit olan limon tuzu, kristal ve renksiz olarak görülüyor. Özellikle turunçgiller gibi meyvelerde, bitki ve hayvanların vücut yapılarındaki sıvılarda çokça bulunuyor. Antioksidan sağlaması ile meyve ve sebzelerin daha uzun süre taze kalmasına yardımcı oluyor. Limon tuzu temizlik ve gıda alanında kullanılıyor.
Meyvelerde doğal olarak bulunan limon tuzu, az önce de bahsettiğimiz gibi turunçgillerde ve limonda bulunuyor. Bunların yanı sıra pancar melasında bulunan şeker mayalanarak sitrik aside dönüştürülüyor. Dönüştürülen limon tuzu satışa sunuluyor. Sitrik asit aynı zamanda tüm bitkilerde ve canlı hücrelerde bulunuyor.
Çok amaçlı kullanılan ve kolay ulaşılabilir olan limon tuzunun çeşitli faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Limon tuzu kilo vermek isteyen ve yağ yakmak isteyen bireyler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Limon tuzu, vücudu bakterilere karşı koruyor ve aynı zamanda bağırsakları da temizliyor. Bu özelliği sayesinde limon tuzunun ishali önleyici etkisi bulunuyor.
Dilerseniz 2 ya da 3 küçük limon tuzu tanesini bir çay bardağı sıcak su ile karıştırarak eritebilir, soğuduktan sonra da günde 2 kez tüketebilirsiniz. Mide rahatsızlığınız bulunuyorsa tokken tüketmeye özen göstermelisiniz.
Asit türü olduğundan bu soru akıllara gelebiliyor. Limon tuzu sadece aşırı kullanımda alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Asit türü olduğu için fazla kullanımda mide rahatsızlığına neden olabiliyor. Dozunda kullanıldığında sağlık için herhangi bir sorun yaratmıyor.
Limon tuzu gıda sektöründe, ilaç sektöründe ve bazı hazır içecek türlerinde tat verme amacı ile kullanılabiliyor. Bunların yanı sıra yemeklerde ve salatalarda da kullanılıyor.
Limon tuzunun içeriğinde yer alan antioksidan sayesinde yiyeceklerin taze kalmasını sağlıyor. Bu özelliği ile zeytin yapımında, reçel hazırlamada ve turşu kurmada limon tuzu tercih edilebiliyor. Limon tuzunun etkileri bununla da sınırlı kalmıyor. Temizlik sektöründe de limon tuzu kullanılıyor.