Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek için mutlaka tüketilmesi gerekir. Uzun süreli tokluk sağlarlar, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral açığını kapatırlar. Özellikle fındık ve ceviz, yaşlılığın getirdiği bazı hastalıklarla mücadele etmeye yardımcı olurlar. Besleyici olmalarının yanı sıra, romatizmaya, demansa ve Alzheimer'a karşı koruyucudurlar. Fındıkta yüksek oranda bulunan omega-3 yağ asitleri unutkanlığın ilerlemesini önler.
Kuru Yemişin Faydaları Nelerdir?
- Kuru yemişler, doymamış yağlarla doludur. Ancak buna rağmen diyet öğünlerine eklenmeleri tavsiye edilir. Çünkü açlık hissini bastırır ve doygunluk sağlarlar. Bundan dolayı yüksek kalorili besinlerden uzak durmayı kolaylaştırırlar.
- Kandaki şeker seviyesini dengelemekte başarılıdırlar. Bu anlamda diyabet hastaları tarafından tercih edilmeleri faydalıdır. Araştırmalara göre, bir ayda 20 porsiyon fındık ve yer fıstığı yemek kalp hastalıklarını ve diyabeti önlüyor.
- Ceviz, fındık, fıstık ve ay çekirdeği yenilmesi, koroner kalp rahatsızlıklarının oluşmasını önler. Ayrıca kötü kolesterol seviyelerini en aza indirmeye çalışır.
- Ceviz ve yer fıstığı antioksidan kaynağıdır, serbest radikallerin vücuttan atılmasında etkilidir. Ceviz ve bademdeki yüksek E vitamini oranı cilt sağlığına yararlıdır.
- Bağırsaklardaki zararlı bakterileri azaltan ceviz, iyi bakterilerin çoğalmasına destek olur. Aynı zamanda bağırsakta meydana gelen iltihapları kurutur.
- Düzenli olarak ceviz ve yer fıstığı yemek meme, prostat, mide ve kolon kanseri olma riskini azaltır. Cevizin içerisinde polifenol ellagitannin denen bir madde vardır. Bunlar bağırsaklar tarafından ürolitine çevrilir. Anti-enflamatuar olan ürolitinler, kanserli hücrelerin çoğalmasına ve yayılmasına karşı koyarlar. Bu yüzden ceviz yemek kansere karşı büyük ölçüde koruma sağlar.
- Ceviz, sağlıklı bir şekilde yaşlanmaya destek olur. Fiziksel fonksiyonların sorunsuz bir şekilde işlemesine yardımcıdır.
- Tansiyon şikayeti olanların mutlaka badem yemesi gerekir. İçindeki magnezyum sayesinde kan basıncını düşürmeyi sağlar. Felç ve kalp krizini de önlemeye yardımcı olur.
- Badem, özellikle sporcuların öğünlerine eklenmesi gereken bir besindir. Karbonhidrat seviyesi çok düşüktür. Buna karşın, lif ve protein oranı fazladır. Kasların güçlü olmasını ve formda kalmayı kolaylaştırır.
Kuru Yemiş Günde Ne Kadar Yenmeli?
Protein, vitamin ve mineraller ile dolu kuru yemişler, kiloyu dengede tutmaya ve zayıflamaya yardımcı olur. Kalori yakmayı artırır ve farklı rahatsızlıklara karşı koruyucudur. Uzmanlar, yetişkinlerin günlük olarak 30 gr tüketmesini öneriyor. Aşağıdaki sıralamada her gün yenilmesi gereken kuru yemiş miktarları vardır.
- 20-25 badem
- 15 kaju fıstığı
- 20 fındık
- 20 yer fıstığı
- 15 ceviz
- 30 antep fıstığı
En Faydalı Kuru Yemişler Hangileridir?
- Badem, doymamış yağ ve lif içerir. Bundan dolayı çok sağlıklı bir kuru yemiş türüdür. İçindeki E vitamini ile cildi güzelleştirir. Aynı zamanda saçların daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Fıstık çeşitlerinden biri olan kaju, kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Ayrıca kandaki lipid seviyelerini düzenler. Kajudaki demir, kansızlığın önlenmesine katkıda bulunur. Unutkanlık problemi yaşayanların yararlanabileceği bir besindir.
- Fındık tam bir kalp dostu olmasıyla bilinir. Tekli doymamış yağlarla kalp ve damarları sağlıklı tutmayı destekler ve kanserden korur.
- Ceviz güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve bağışıklık sistemini korur. Damar sertliğini ve damar tıkanıklığını önlemeye yönelik etkileri vardır.
- Antep fıstığı, düşük kaloriye ve yağa sahiptir. Bu nedenle, diğer kuru yemişlere göre biraz daha fazla tüketilebilir. Ayrıca göz ve kalp sağlığına iyi gelir.
Kuru Yemiş Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde en çok tüketilen kuru yemişler arasında, fındık, ceviz, badem, yer fıstığı, antep fıstığı, kaju, kestane, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, leblebi ve kuru meyve çeşitleri bulunur.
Kuru Yemişin İçindeki Vitaminler Nelerdir?
Genel olarak bilinen ve tüketilen kuru yemişlerin içinde, bakır, folik asit, fosfor, manganez, kalsiyum, demir, magnezyum, tiamin, potasyum, çinko, A, B, C, E, K ve B6 vitaminleri yoğunluktadır.
Yağsız Kuru Yemişler Hangileridir?
Kuru yemişlerin en önemli özelliklerinden biri, az miktarda da olsa hepsinin yağ içermesidir. Bu yüzden tamamen yağsız bir kuru yemiş bulabilmeniz neredeyse imkansızdır. Fakat antep fıstığı, kestane ve leblebi diğerlerine göre daha az yağlıdır.