Türkiye'de cevizli sucuk farklı yörelerde farklı isimlerle anılabiliyor. Orcik, köme, bandırma, Maraş sucuğu gibi isimlerle de bilinen cevizli sucuk, ABD, Irak, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Cevizli sucuk kişiye enerji vermesiyle biliniyor. Bu enerjiyi de içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde sağlıyor. İşte, cevizli sucuk hakkındaki tüm detaylar;
Bir porsiyon cevizli sucuk 285 kaloriye sahiptir. Bu yüzden diyet sırasında cevizli sucuğu ölçülü tüketmek önem gösteriyor. Ancak cevizli sucuk, içeriğinde bulunan faydalı besinler nedeniyle metabolizmanın hızlanmasına, uzun süre tokluk sağlamaya ve spor yaparken daha fazla enerji vermeye yardımcı oluyor. Böylelikle cevizli sucuğu diyet yaparken ara öğünlerde porsiyon kontrolü sağlayarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Cevizli sucuk muhteşem lezzetinin yanı sıra yapımı son derece basit ve eğlenceli olan bir yiyecektir. Neredeyse her evde bulunan malzemelerle cevizli sucuğu kolayca yapabilirsiniz. Cevizli sucuk kimi zaman bal ile yapılabilse de pekmez kullanarak yapılması hem sağlık hem de lezzet açısından daha etkili olacaktır. Cevizli sucuk malzemeleri şu şekildedir;
· Yarım kilo ceviz içi
· 3 su bardağı pekmez
· 4 su bardağı içme suyu
· Yarım su bardağı un
· Yarım su bardağı nişasta
· Yarım su bardağı şeker
· Yorgan ipi
Yapılışı;
· Öncelikle cevizli sucuğun pekmezli karışımını yaparak işleme başlayın.
· Pekmez, su, un ve şekeri bir tencere içerisine ekleyin.
· Biraz çırpma teli yardımıyla karıştırın ve su ile çözdürdüğünüz nişastayı da tencerenin içerisine ekleyin.
· Nişastayı ekledikten sonra pekmezli karışımı karıştırmaya tahta kaşıkla devam etmeniz daha iyi olacaktır.
· Kısık ateşte kaynayana kadar sürekli olarak karıştırdığınız pekmezli karışımı iyice kıvam aldıktan sonra ocaktan alın.
· Cevizleri yorgan ipliğine sırayla dizin.
· Dizmiş olduğunuz cevizleri hazır olan pekmezli karışımın içine daldırıp yavaşça çekin.
· İyice soğuması için cevizli sucuğu bir yere asarak bekletebilirsiniz.
· Yaklaşık iki gün içinde yenmeye hazır hale gelecektir. İşte evde cevizli sucuk yapımı bu kadar kolaydır.
Cevizli sucuk birçok besine göre uzun süre saklanabilen, dayanıklı bir yiyecektir. Cevizli sucuğu sertleşme ihtimali sebebiyle buzdolabında muhafaza etmemek gerekiyor. Ayrıca, cevizli sucuğu açıkta bırakmak karıncaların dikkatini çekebilir. Bu nedenle cevizli sucuğu kuru ve doğrudan güneş ışığı almayan bir alanda, cam bir kap içerisinde saklayabilirsiniz.