Bol etli bir balık çeşidi olan kalamar, ülkemizde dolma, kızartma ve ızgara gibi çeşitli şekillerde pişirilip yeniyor. İçeriğinde birçok yararlı besin öğesi bulunan kalamar hakkındaki her şey bu yazımızda.
Kalamar, kafadan bacaklılar familyasında yer alan bir balık türüdür. Gözleri vücudunun ortasında bulunan kalamar, 300 farklı türe sahiptir. Tıpkı ahtapot gibi sekiz adet kolu bulunuyor. Su içerisinde çok hızlı hareket edebilme özelliğine sahip kalamar, bulunduğu ortama göre renk değiştirebiliyor. Küçük deniz canlılarıyla beslenen kalamar Batı Marmara, Ege ve Akdeniz sularında yaşıyor.
Kalamar tava ülkemizde en çok tercih edilen kalamar pişirme yöntemidir. Herkes tarafından oldukça sevilen bu yemeği yapmak için kalamar, maden suyu, şeker, tuz, karbonat ve un malzemelerine ihtiyaç vardır.
Öncelikle kalamarlar şeker, tuz ve karbonat ile bir süre ovularak açılır ve yumuşatılır. Bu işlemden sonra kalamarların üzerine bir şişe maden suyu eklenir. Maden suyunu ekledikten sonra kalamarların bir süre buzdolabında dinlendirilmesi gerekiyor.
Bu olabilecek en uzun süre olabilir. Örneğin en az iki saat boyunca bekletmek kalamarların daha iyi oturmasını ve marine olmasını sağlayacaktır. İyice marine olan kalamarları una bulayın ve önceden kızdırmış olduğunuz yağın içerisinde ters düz ederek iyice kızarana kadar pişirin. Bu işlemi yaparken kalamarın boyutu kadar yağ eklemeniz yeterli olacaktır.
Derin bir tavada çok fazla yağ içinde pişirilen kalamarlar çok yağ çekecektir ve böylelikle daha sağlıksız hale dönüşecektir. Kalamarın içeriğindeki vitamin ve minerallerden tümüyle yararlanabilmek için yeterli miktarda yağ kullanmanız daha iyi olacaktır.