Daha çok karşımıza evde büyüklerimizin yaptığı ev turşuları çıkmaktadır. Yapılan turşunun türüne göre kolay ya da zor olması değişse de genellikle çok fazla uğraştırmamaktadır. Tam bir pobiyotik kaynağı olan ev turşusu, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken vücudu diğer farklı rahatsızlıklara karşı da korumaktadır. Turşunun faydaları ve daha fazlasını öğrenmek için aşağıdaki bilgileri okumaya devam edebilirsiniz.
Geçmişi çok eski yıllara dayanan turşu, nesiller boyunca çeşitli yiyeceklerden yapılmaktadır. Salatalık turşusu, lahana turşusu, pancar turşusu, fasulye turşusundan sarımsak turşusuna kadar turşu çeşidi karşımıza çıkmaktadır. Çeşidi fark etmeksizin turşu oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
Özellikle gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklığı koruyan yapısı sayesinde birçok uzman tarafından da haftada en az 1 defa tüketilmesi önerilmektedir. Turşunun genel olarak faydalarına bakacak olursak şu şekilde sıralayabilmemiz mümkündür:
Eskiden kış aylarında yiyeceklerin bozulmaması için yapılan tuz ile salamura edilen yiyeceklerden oluşan turşu oldukça faydalı besin kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok rahatsızlığa iyi gelen ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruyucu işlevi olan tuşunun hastalıklar üzerinde oldukça olumlu etkileri vardır. Turşunu iyi geldiği hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır:
Turşu iyi bir probiyotik kaynağıdır. İçerisinde yoğun miktarda lif bulunması bakımından tüketildiğinde uzun süre boyunca tokluk hissi yaratmaktadır. Aynı zamanda içerisinde yer alan asetik asit sayesinde yağ yakımı hızlanmakta ve vücudun yağ depolaması önlenmektedir. Böylece turşu tüketimi metabolizmayı hızlandırdığı ve düşük kalorili bir besin olması açısından zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Diyet programlarında da programı desteklemek ve bağışıklık sisteminin güçlü tutmak için diyet listelerinde yer almaktadır.
Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan turşu, oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır. Doğal bir probiyotik olan turşu, virüs ve enfeksiyonlara karşı güçlü bir ilaçtır. Bağışıklığı güçlendirerek dışarıdan gelebilecek herhangi bir enfeksiyon ya da virüsü kolay bir şekilde atlatılmasını sağlar.
Tüm bunların yanında içerisinde yer alan mineral ve vitaminler sayesinde kansere karşı etkili bir koruması olan turşu metabolizma rahatsızlıklarına karşı da etkili bir besindir. Tüm bunların yanında sinir sistemini de destekleyen turşu unutkanlık, demans gibi hastalıklara karşı da beyin damarlarını güçlendirmektedir. Sağlık açısından faydalarının yanında yemeklere eşlik eden leziz tadının olduğunu da unutmamak gerekmektedir.
Turşu sağlıklı bir besin kaynağı olsa da fazla tüketildiği durumlarda ya da yüksek tansiyon gibi tuza ya da aside duyarlılığı olan kişilerin dikkatli kullanması gerekmektedir. Aksi halde yan etkileri görülebilmektedir. Turşunun fazla tüketilmesi halinde meydana gelebilecek problemler şu şekildedir:
Yukarıda verilen problemleri yaşamamak için uzmanlara göre haftada 3 defa turşu tüketmek vücut sağlığını korumak açısından yeterlidir.
Toplumumuzda turşu tüketimi oldukça yaygındır. Özellik kışlık yiyecek olarak yaz aylarında kurulmaya başlayan turşular kış aylarında sofralarımızı renklendirmektedir. Turşu tüketimi genellikle yemekle beraberdir. Özellikle akşam yemeklerinde sofralara getirilen turşular yemek yanında destekleyici besin olarak yer almaktadır. Fakat yalnızca yemek yanında tüketilmemektedir.
Ayvalık tostunun vazgeçilmezi olan salatalık turşusu tost arasında yer alır. Sandviçlerde ya da bazı ekmek arası fast food ürünlerinde de tüketimi söz konusudur. Ev yapımı turşu haricinde marketlerde kavanozlarda ya da turşucularda istenilen her çeşit turşuyu bulabilmek mümkündür.
Turşu sadece vücut sağlığımıza değil, cilt sağlığımıza da oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Tahriş olan cildi yatıştırma özelliğine sahip olan turşunun diğer faydaları ise şu şekildedir: