Kitap okumak kişiyi farklı dünyalara sürükler. İnsana bambaşka şeyler öğretir. Ama sadece farklı dünyalara sürüklemez. Daha çok yaşamanın, görmenin ve öğrenmenin yanında kişiye çok fazla şey katar. Konuşmasına, hayata bakışına, zihninin çalışmasına, daha sağlıklı ve zinde bir insan olmasına katkı sağlar. Bu yazımızda kitap okuma alışkanlığının faydalarından ve insanı nasıl geliştirdiğinden, insana kattıklarından bahsedeceğiz.
Kitap okumak kişinin yeni dünyalara yelken açmasıdır. Yeni duygular, yeni şehirler, yeni insanlar tanımasını sağlar. Empati yeteneğini geliştirirken birçok şey öğretir. İnsanlar okudukça stresi azalır. Farklı ifade türlerine yeni yeni kelimelere denk gelen kişiler hem kelime dağarcığını genişletir hem de kendini ifade ediş şekli genişler. Düzenli kitap okumanın önemi saymakla bitmez. Kitap okuyan ve okumayan insan arasında çok bariz farklar vardır. Kitap okumak az zamanda çok şey yaşamak, görmek, geçirmektir. Kişinin beyin gelişimini dahi etkiler.
Kitap okumak kişinin gidemeyeceği yerlere gitmesini, göremeyeceği şeyleri görmesini belki de hiç yaşayamayacağı duyguları yaşamasını sağlar. Her olay nasıl insanı etkiliyorsa kitap okumak da kişileri etkiler, büyütür, öğretir. Kitap okuyarak daha çok yaşar, daha çok görürüz. Bu da bizi her anlamda gerek bedenen gerek zihnen ve konuşma olarak çok fazla geliştirir.
Kitap okuma alışkanlığı kelimelerin altındaki derin anlamların fark edilmesinde, kişinin kendini pek çok farklı şekilde ifade edebilmesinde ve karşıdaki kişiyi daha iyi anlamasında oldukça etkilidir. Beyni geliştiren hafızayı arttıran kitap okuma alışkanlığının sağladığı faydalar saymakla bitmez. Hayatımızın her köşesinde sağladığı faydaları gözlemleyebilmekteyiz.
Düzenli kitap okuyan kişilerin beyninde yeni nöron bağlar geliştiği görülmektedir. Bu da zekanın geliştiğinin ve kapasitesinin arttığının gözlemlenmesini sağlamıştır.
Düzenli kitap okunduğu zaman hafıza güçlenir, kelime dağarcığı genişler ve bunun yanında ifade yeteneği gelişir. Empati yeteneğinin oluşması ve bunların bütünü kişinin konuşmasına, kendini sözlü ifade etmesine fayda sağlar.