Elma Türkiye'de yaygın olarak tüketilen, antioksidan, lif ve flavanoid içeriği bulunan, sağlık açısından zengin bir besin maddesi olarak karşımıza çıkar. 7 bin 500'den fazla türü olan elmanın en çok bilinen çeşidi ise kırmızı ve yeşil elmadır. Yeşil elma ekşi, kırmızı elma ise tatlıdır. Kalorisi düşük olan bu meyve diyet ve zayıflama dönemlerinde ara öğün olarak tercih edilir. Bunun yanı sıra tatlıların da vazgeçilmez ara malzemelerinden biri olarak kullanılır. Vücuda da direnç katan özelliklere sahip olan elma hakkındaki tüm detayları yazımızda sizler için bir araya getirdik.
ELMANIN FAYDALARI
ELMA NEYE İYİ GELİR?
Elma içeriğindeki lif oranı ile kilo verme konusunda destek sağlar. Kalp ve göz sağlığına iyi gelir. Bağışıklığı düzenleyerek sindirim sistemini düzenler. Aynı zamanda Parkinson, alzeihmer gibi beyin fonksiyonlarından kaynaklanan hastalıklara da fayda sağlar. Elma mideye iyi gelir mi? sorusu da kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Lif oranı yüksek bir meyve olan meyve mide sağlığına da iyi gelir.
ELMA SİNDİRİME İYİ GELİR Mİ?
Düzenli elma tüketimi bağırsak sisteminin sorunsuz çalışmasına ve düzene girmesine yardımcı olur. IBS, kabızlık, ishal gibi bağırsak sorunlarına karşı iyileştirme sağlar. Sindirimi kolay olan bu meyve ile kişiler hem vitamin hem de lif açısından doygunluk kazanır.
KIRMIZI ELMA YEMENİN FAYDALARI
YEŞİL ELMANIN FAYDALARI
ELMANIN CİLDE FAYDALARI
Elma besin maddesi açısından zengindir. Bakır, A ve C vitamini bileşenleri yüksektir. Bu bileşenler cildin yenilenmesini sağlar. Bunun yanı sıra cilde daha parlak ve ışıltılı bir görünüm verir. Elmanın ciltte kullanımları farklı şekilde olabilir. Elma ile yapılan kozmetik ürünleri kullanılabileceği gibi elma suyu ya da sirkesi ile cilt temizliği yapılabilir. Aynı zamanda ciltteki kolajen seviyesini yükseltir ve depolama yapar. Elmanın cilde en önemli faydası da güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma sağlamasıdır.
ELMADA HANGİ VİTAMİNLER BULUNUR?
C vitamini. Elma önemli bir C vitamini kaynağıdır. Çok güçlü bir antioksidan olan C vitamini, hücreleri yeniler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kış aylarında vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Vücudun üretemediği bir vitamindir, besinler yoluyla alınmalıdır.
K vitamini. Kanın pıhtılaşmasını gerçekleştiren ve kemikleri güçlendiren K vitamini, sık tüketilen yeşil yapraklı sebzelerde de bulunur.
B6 vitamini. B6 vitamini vücudun proteinleri sentezleyebilmesini sağlar. Vücudun daha başka nişasta, şeker, karbonhidratlar ile magnezyumu işleyebilmek, sinirler arasında iletişimi sağlayabilmek için B6 vitaminine ihtiyacı vardır.
A vitamini. A vitamini genelde göz, kemik, diş ve dişeti sağlığı için gereklidir. Vücudun dokularını onarmak amacıyla kullandığı A vitamini antioksidandır, hücreleri yeniler. Enfeksiyonlarla mücadelede önemli rol oynar.
E vitamini. E vitamini çok güçlü bir antioksidandır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Sağlıklı saçlar, cilt ve tırnaklar için de E vitamini gereklidir.