Yaz aylarının gelmesiyle birlikte herkes tatilde. Ancak deniz ve havuz keyfinizin kabusa dönmemesi için enfeksiyonlara karşı önlem almak şart! Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman sağlığı tehdit eden yaz enfeksiyonlarını anlattı…
Mide-bağırsak enfeksiyonları: Ortam ısısının artmasıyla birlikte uygun ısıda saklanmayan yiyeceklerde oluşan mikroplar kolayca mideden geçip hastalığa neden olabilir. Daha çok ishal ile kusma ile kendini gösterir.
Su sporları ile ilgili enfeksiyonlar: Havuzlarda uygun klorlama olmazsa yüzeysel cilt enfeksiyonları, göz enfeksiyonları ve dış kulak enfeksiyonu, ciltte kıl kökünün minik iltihaplanmaları gibi enfeksiyonlar görülebilir. Koronavirüse karşı ise mesafe kuralını göz ardı etmemek gerekir.
Göz enfeksiyonları: Klor bazlı maddelerin uygunsuz kullanımı tahrişlere, kornea bozukluklarına ve gözün savunma sisteminin zayıflamasına neden olur.
Sindirim sistemi enfeksiyonları: Rotavirüs, Hepatit A, Salmonella, Shigella, E. Coli (Turist ishali) olmak üzere çok çeşitli virüs ve bakteriler su sirkülasyonu ve klorlamanın yetersiz olduğu havuzlarda uzun süre canlılığını koruyabilirler.
Genital bölge ve idrar yolu enfeksiyonları: Daha çok uygunsuz koşullara sahip havuzlardan kaynaklanır. İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrısı, genital bölgede ağrı, kaşıntı ve akıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Deri enfeksiyonları ve mantarlar: Aşırı miktarda klor kullanılan havuz suları, duyarlı bazı kişilerde ciltte tahrişe neden olabilir. Hijyenik olmayan ortamlardan ya da temiz olmayan havlulardan da uyuz, impetigo gibi deri hastalıkları bulaşabilir.
Dış kulak yolu enfeksiyonları ve sinüzit: Dış kulak yolu enfeksiyonu, sulu ortamı seven bakterilere ve bazen de mantara sebep olur. Şiddetli kulak ağrısı, kulakta akıntı ve işitme azlığı, kaşıntı ve ileri durumlarda kulakta şişme ve kızarıklığa neden olur.
Zatürre: Merkezi klimaların kullanıldığı ortamlardan kaynaklanabilir. Bir tür zatürre olan lejyoner hastalığı da yaz enfeksiyonları arasındadır.
YÜZERKEN SAKIZ ÇİĞNEMEYİN!
Klorlamanın ve su sirkülasyonunun yeterli olmadığını düşündüğünüz havuzlara girmeyin.
Havuzda kesinlikle su yutmamaya özen gösterin. Özellikle sakız çiğnerken, su yutulabileceği için yüzerken sakız çiğnemeyin.
Çocuk havuzu ve yetişkin havuzlarının ayrı olduğu tesisleri tercih edin.
Islak mayo ile uzun süre oturmayın, mutlaka kurulanın.
Havuzun bulunduğu kısıma girmeden ayakların antiseptik solüsyonlar ile yıkandığı, havuza girmeden duş almanın ve bone kullanımının zorunlu olduğu tesisleri tercih edin.
Havuzdan çıktıktan sonra hemen duş alarak üzerinizdeki olası mikrop ve fazla klordan temizlenin ve temiz çamaşırlar giyin.
Havuzdan çıkar çıkmaz kurulanın. Çünkü bazı bakterilerin, uyuz ve mantar gibi enfeksiyonların gelişiminde nem, çok önemlidir.
Aktif bir kulak enfeksiyonunuz varsa ya da kulağınıza tüp takıldı ise havuza girmekten kaçının.
Göz enfeksiyonları açısından, havuz suyuyla teması en aza indirmek ve bu amaçla yüzücü gözlüğü kullanmak yararlı olur.