Ihlamur, özellikle kış günlerinde fazlasıyla tüketilir. Vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra doğramacılık, oymacılık, oyuncak ve mobilya sektörü gibi pek çok alanda kullanımı mümkündür. Kuzey yarımkürede yaklaşık 30 türü mevcuttur.
IHLAMUR NASIL YETİŞTİRİLİR?
Ihlamur ağacı çoğunlukla tohumdan üretilir. Ancak bununla birlikte kalem aşısı, çelikleme ve daldırma gibi yöntemlerle de elde edilmesi mümkündür. Çimlenme dönemi uzun olmasına rağmen bu dönemi kısaltmak için birtakım yöntemlerden yardım almak mümkündür. Güneş alan bölgelerde yetiştirilmeye ihtiyaç duyar. Ilıman iklim kuşağını sever.
Ihlamur bitkisi dona karşı duyarlıdır. 5 ile 10 yıl arasında büyüme göstermesi ve çiçek açmaya başlaması için yeteri kadar sulanması ve uygun gübreleme yapılması gerekir. Ekim yapılacak toprağın önceden yumuşatılmış olması gerekir. Tavsiye edilen ekim ayları ilkbahar ve sonbahar mevsimidir. Ihlamur ne zaman toplanır sorusunun cevabı ise ağacın bakımına, yetiştirildiği coğrafyaya ve bunun gibi pek çok etkene bağlıdır.
IHLAMUR NE ZAMAN TOPLANIR?
Bu soru ancak pek çok etken gözetilerek cevaplanabilir. Ancak genelleme yapmak gerekirse ıhlamuru toplamak için en uygun ayın Haziran olduğu söylenebilir. Ihlamur ağacı kışın yapraklarını döker, bahar aylarının gelmesi ile birlikte yeniden çiçeklenir. Haziran ve Temmuz aylarında ise toplanabilecek olgunluğa ulaşır.
IHLAMUR NASIL TOPLANIR?
Ihlamur toplarken dikkat edilmesi gereken hususlar:
IHLAMUR NASIL KURUTULUR?
Ihlamuru kurutmanın tavsiye edilen en doğru yöntemi, nem açısından düşük bir orana sahip ortamda yere sererek kurutmaktır. Bunun için izlenmesi gereken yol şu şekilde sıralanabilir: