Doğal tedavi yöntemlerinde kullanılan kuşburnu bitkisi bağışıklığı desteklemeye katkı sağlayan C vitamine sahiptir. Bu yüzden özellikle sonbahar ve kış aylarında gribal enfeksiyonlara karşı vücuda direnç kazandırır. Mide hastalıkları için de kullanılması önerilen kuşburnu bitkisi aynı zamanda kilo vermek isteyenler için de tercih edilir. En çok tüketilen hali çaydır. Demleme yöntemi ile hazırlanan kuşburnu çayı grip, nezle, soğuk algınlığı gibi durumlarda sık sık içilebilir. Mayhoş bir tada sahip olan kuşburnu çayı tüketiminde nelere dikkat edilmeli? Kuşburnu çayı nasıl demlenmeli sorularının cevabını sizler için hazırladık.
KUŞBURNU ÇAYI NEYE İYİ GELİR?
Kuşburnu çayının faydaları şu şekildedir:
KUŞBURNU ÇAYI NASIL YAPILIR?
Kuşburnu çay yapımı oldukça basit ve pratiktir. Ancak kuşburnu keskin mayhoş bir tada sahiptir. Bu yüzden kuşburnu çayı yaparken kullanılan miktar çok önemlidir. Kuşburnu çayı yapmak için ilk adımda kuşburnu iyice yıkanmalıdır. Ardından 1 su bardağına iki ya da 3 çay kaşığı ölçeği ile kuşburnu eklenmelidir. Bunlar 10 dakika kaynatıldıktan sonra demlenmesi için bekletilir. Kuşburnu çayı demleme işlemi tamamlandıktan sonra tüketilir.
KUŞBURNU ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Kuşburnu çayı hem kuru hem de taze kuşburnu ile demlenebilir. Kuru kuşburnu yaz dönemlerinde toplanır ve kış dönemlerinde kullanılmak üzere güneşte ya da fırınlama yöntemi ile kurutularak paketlenir. Kuru kuşburnu ile yapılacak kuşburnu çayında 2.5 su bardağı içine 2 yemek kaşığı kuşburnu eklemeniz yeterlidir. Daha fazla kuşburnu eklediğinizde bu çaya acı bir mayhoşluk katar. Bu da çayın içilmesini zorlaştırabilir. Bu malzemeleri 5 dakika kaynatıp demlemeye bırakmalısınız. 10 dakika sonra kurutulmuş kuşburnu çayı tüketime hazırdır.
Kuşburnu çayı demleme işleminde taze kuşburnu kullanmak isteyenler ise kaynatma işlemini 10 dakikaya çıkarmalıdır. 10 dakika kaynayan kuşburnu ve su 15 dakika da bekletildikten sonra içmeye hazır hale gelir. Kuşburnu çayının günlük tüketim için önerilen fincan sayısı ikidir.
KUŞBURNU ÇAYI ZAYIFLATIR MI?
Kuşburnu çayının düzenli tüketilmesinin vücutta bulunan fazla su ve tuzdan kurtulmayı sağladığı bilinmektedir. Bu da kişilerin zayıflamasına yardımcı olur. Ancak kuşburnu çayı tek başına zayıflatma özelliği olan bir bitki olmadığı için zayıflama dönemlerinde beslenme oranı ve düzenine de dikkat edilmelidir. İçeriğindeki C vitamini ve antioksidan ile sindirim sistemini düzenleyen ve daha iyi çalışmasını sağlayan kuşburnu çayından gün içinde 2 fincandan fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz. Zayıflamaya olan etkisinden dolayı çok tüketildiği takdirde kuşburnu mide de yanma, ishal, kusma, mide asidi gibi sorunlara yol açabilir.
KUŞBURNU ÇAYININ OLASI YAN ETKİLERİ
KUŞBURNU BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR MI?
Ülkemizde her mevsim yetişebilen kuşburnu, kabızlık şikayeti çekenler için doğal bir şifa kaynağı niteliğindedir. Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye gösterir. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki oluşturmasına sebep olur. Bu sayede düzenli tüketildiğinde kabızlığı giderir ve sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak parazitlerini düşmesini sağlar.