Normalleşme sürecine geçiş ile birlikte evden çalışma azalarak ofislere geçiş de başladı. Evden çalışmanın ardından ofiste çalışmaya geçişin bir takım sorunları beraberinde getirdiğine dikkat çeken Psikolog Sümeyye Ündar, hem çalışan hem de işverenlerin özverisi ile bu sorunların atlatılabileceğini dile getirdi.
Psikolog Ündar, "Koronovirüs salgınında vakaların artmaya başlamasıyla, 2020 Mart ayı ortalarından itibaren, birçok işyeri evden çalışma sistemine geçtiler. Normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte, özellikle bayramdan sonra evden çalışmanın sona erip, çalışanların tekrar ofise çağrılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Kişilerin bu durumda uyum sorunları yaşayacakları bir gerçektir. Öncelikle kurumların, çalışanların ihtiyaç duydukları güven duygusunu oluşturmaları gerekecektir. Alınan tedbirler hakkında bilgi verilip, bu tedbirlere uyulması istenmelidir. Çalışanlar için kendilerini değerli hissettirecek önlemler alınmalıdır." dedi.
Çalışanların ruhsal, zihinsel ve fiziksel sağlıklarına dikkat etmeleri için motive edilmesi gerektiğini belirten Ündar, "Çalışanlar için iş yerinde diğerleriyle etkileşimde olmak kaygılı ve huzursuz hissetmeye neden olabilir. Bu durumda sürekli virüsü düşünmek bizi virüsten korumayacaktır, aksine ruh sağlığımızı ve performansımızı kötü yönde etkileyecektir. Virüsten korunmak için bütün önlemleri alıp günlük akışa dönmek bizler için önemlidir. Kişiler kendilerini, her şeyin zor olacağı düşüncesinden uzaklaştırmalıdır. Her şeyin zor olacağı düşüncesi sizi zorluğa sürükler." şeklinde konuştu.
UYKU DÜZENİNE DİKKAT...
Uyku düzenine dikkat çeken Ündar, "Uyku düzeninde bozulmalar oluştu ise bu bozulmaları ofiste çalışmaya geçtikten sonra değil, şimdi düzenlemeye başlanmalıdır. Pandemi süreci tablet, telefon, televizyon ve bilgisayarlarla vakit geçirmeyi zorunlu hale getirdi. Bunun sonucu olarak uyku, yeme, dikkati sürdürme ve odaklanmada ortaya çıkan problemleri beraberinde getirdi. Uzun süre ekrana artık kendimizi maruz bırakmayalım. İş ile dinlenmeyi uyum içinde sürdürmek önemlidir." ifadelerini kullandı.
Son zamanlarda dinlenme daha ağırlıkta olduğu için, normalleşme aşamasında bu dengeyi oturtabilmenin önemli olduğunu söyleyen Ündar, Bunun ilk adımının evdeki hareketsizliği, tüm günü uzanarak bitirmeyi ortadan kaldırarak ufak egzersizler yapılması olduğunu kaydetti.
Ündar; "Evde dinlendirici bir müzikle yürüyüş yapılabilir. Pilates ve nefes egzersizleri yapılabilir. Bu yeni düzene alışmak, motivasyon oluşturmak ve eski rutine geri dönmek zaman alabilir." dedi.
Psikolog Ündar; "Kendinize bu süreyi tanıyın, acele etmeyin ve mümkünse uzman bir psikologdan destek almak hem çalışanın performansını hem de işverenin personelinden beklediği performansı artıracaktır." açıklamasında bulundu.