Kıl kaybı olarak da tanımlanan saçkıran genellikle 20 yaş altı erkeklere ortaya çıkar. Diğer yaş gruplarında da görülebilen saçkıran sadece saçlarda görülmez. Kaş, kirpik veya bedenin başka bölgelerinde de görülebilen saçkıran, kıl köklerinin yer aldığı deri yüzeyindeki gözeneklerin verimsiz hale gelmesiyle ortaya çıkar. Verimsiz hale gelen kıl kökleri dairesel bir şekilde dökülmeye başlar ve dökülen yerlerde boşluklar oluşur. Dış görünüşü de etkilediğinden dolayı pskilolojik açıdan sarsıcı bir hastalıktır. Stresin insan vücudunda yarattığı olumsuz sonuçlardan biri olarak bilinen saçkıran bağışıklık sistemi zayıflığıyla da ilişkilidir.
Saçkıran neden olur?
Genetik faktörlerden kaynaklanabilir
Genetik faktörler birçok hastalığa sebep olduğu gibi saçkırana da sebep olabilir. Ailede herhangi birinde saçkıran olmuş bir bireyin olması önemli bir etkendir.
Bağışıklık sisteminin zayıf olması etkilidir
Bağışıklık sistemi, vücudun dışarıdan gelen tehditlere karşı korunmasını sağlar. Bağışıklık sisteminin olabildiğince güçlü olması dışarıdan gelen tehditlere karşı vücudu korumaktadır. Zayıflayan bağışıklık sistemi vücutta birçok sorun yaratabileceği gibi saçkıran olunmasına da neden olabilir. Beyaz kan hücreleri saç köklerindeki hücrelere savaş açar ve bu hücrelerin ölmesine sebep olur. Bunun sonuncunda saçlarda ciddi bir dökülme söz konusu olur. Fark edildiği andan itibaren tedaviye başlanması önemlidir.
Stres kaynaklı saçkıran çok yaygındır
Stres insan vücudunu olumsuz etkiler. Birçok hastalığa davetiye açan stres vücudun hastalıklara zemin hazırlamasını sağlar. Aşırı stresli bir hayatı olanların saçkıran olma ihtimalleri daha az stresli insanlara göre daha yüksektir. Genellikle ağır travmalar sonucunda ortaya çıktığı görülen saçkıran dış görüşünü de etkilediğinden psikolojide olumsuz hasarlar yaratabilir. Çoğunlukla çocukluğu zor ve travmalı geçmiş kişilerde görüldüğü tespit edilen saçkıran, psikolojik yardımla birlikte atlatılması önerilir.
Sağlıksız beslenme saçkırana neden olabilir
Sağlıksız beslenme vücudun her yerini ayrı ayrı etkilemektedir. Vücut işleyişinin zayıflamasından kaynaklanan sorunların arasında saçkıran da gelir. Sağlıksız ve dengesiz beslenme, yediklerine dikkat etmeme hali saçkırana neden olabilir. Yanlış beslenmenin saç döktüğü ve vücuda olumsuz etkilerde bulunduğu bilinmektedir. Saç ve kıllarda önüne geçilemeyecek kadar dökülmeler ciddi sorunlara işaret etmektedir. Saçkıran başlangıcından itibaren fark edilebildiğinden dolayı tedaviye başlanmasında gecikmeler yaşanmaz.
Saçkıran nasıl tedavi ediilir?
Saçkıran fark edildiği anda mutlaka doktora gidilmelidir. Saçkıranı tedavi etmek için doktorun uygun gördüğü dozda kortizonlu kremler kullanılır. Özellikle hastalığın başlangıcında tedaviye başlanması ve bu kortizonlu kremlerin kullanılması, kısa sürede hastalığın geçmesini sağlamaktadır. Kortizonun vücutta olumsuz etkiler yarattığı bilindiğinden dolayı mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Krem ile sonuç alınamayan saçkıran tedavisinde devreye ilaç tedavisi girer. Çok fazla tercih edilmeyen bu tedavi yöntemi biraz ağır olduğundan dolayı doktorlar tarafından da çok fazla önerilmez. Sık tekrarlayan bir hastalık olan saçkıranın tedavisinde sabır önemlidir. Doktorun ilaç dozlarıyla dönem dönem oynayabileceği tedavi planı biraz zaman alabilir. Hemen geçmesini beklememek gerekir.
Sarımsak uygulanabilir
Saçkıranın tedavisi için bitkisel çözümler de tercih edilebilir. Sarımsak saçkıran tedavisinde sık kullanılan bir yoldur. Sarımsak düzenli olarak saçkıran olmuş bölgeye sürülürse olumsuz sonuçlar alınabileceği bilinmektedir. Tek başına asla yeterli olmayan bu yöntem mutlaka doktora danışılmalıdır.