Yetişkinlerin normal ve zihinde hayat sürdürmek için gece 8 saat kesintisiz uykuya ihtiyacı olduğunu bebeklerin bundan daha fazla sureye ihtiyacı olup ayni zamanda gelişebilmek için uykuya ihtiyacı olduğunu çünkü bebeklerin bütün fiziksel ve nörolojik gelişimleri derin uykuda geliştiğini belirten eski Hollanda Kraliyet ailesinde Bölgesel PR sorumlusu, şimdi ise uyku terapistliği eğitimleri aldıktan sonra Boğaziçi Campus Eğitim Merkezinde uyku terapistliği eğitimi veriyor.
Çocukların ayakta kalma süreleri olduklarını anlatan Uyku Terapisti Ebru Aslaneli, " Uyku terapisinin özeti var olan uyku alışkanlıklarını bir bir elemek mesela sallanarak uyuyan bir çocugu birden yatağına koyup yanına oturup uyumasını beklersek çok ağlar, yanlış saatlerde uykuya alırsak yine çok ağlar. Çocukların ayakta kalma süreleri vardır bu surelerden önce yatırırsanız uykusu gelmemiş olacaktır ama geç kalırsanız da kortisol yani stres hormonu salgılamaya başlayıp uykuya geçişi çok zorlaşır. Sallayarak uyuyan bebekte önceliğimiz yatağa koymak değil sallamayı adım adım kesmek ve daha sonrasında yatağında uyuyabilmesi icin teknikler uygulamak. Aileler profesyonel destek almadan da fark yaratabilir. Kendileri bir uyku programı yapıp önce çocuğun uyku saatlerini analiz edip yatış ve uyku surelerini belirleyip sonrasında uyku icin hangi destekleri verdiklerini incelemeli. Güzel bir uyku rutini seçip ve hangi uyku yöntemleri onlara doğru geliyorsa yapabilirler. İnternette bu konuyla ilgili çok bilgi bulunmaktadır tabii her çocuk özel ve farklıdır bunu da unutmamak gerekiyor." Dedi.
ÇOCUĞUM YORULSUN GECE ÇOK UYUR DÜŞÜNCESİ YANLIŞ
Çocuk büyüdükçe uyku ihtiyacı ve uyuma süresinin de değiştiğini kaydeden Uyku Terapisti Ebru Aslaneli, "Bir bebek ve çocukta aynı beklentide olmak hatadır. Çocuğum vücudu zamanı geldiğinde bu süreleri ayarlıyor ancak bazen yeni düzene alışması için bizim de desteğimiz gerekiyor.Her aya göre ayakta kalma süreleri ve toplam uyku miktarı vardır. Örnek olarak bir 6 aylık bir bebeğin gündüz ayakta kalma süreleri 2-2.30 saattir ve gece uyku süresi 10-12 saat olmalı. Gündüz uykusu gecenin aynasıdır. Eğer fazla veya az uyutursak gece uyanma ihtimali yüksektir. Özellikle çocukları fazla ayakta tutarsak yorgun bir yatış gerçekleşip gece defalarca uyanırlar. Bunun sebebi stres hormonu kortizol 'un salgilanmasidir. Bu yüzden iyice yorulsun iyi uyur düşüncesi yanlıştır. Aynı şekilde geç yatsın geç kalksın mantığındaki da çocuklar icin geçerli değil tam tersi sürekli uyanma ve erkenden güne başlama oluşur. Elbet bu verilen süre ve miktarlar her çocuk icin geçerli değildir, bunlar bir ortalamadır." Diye konuştu.
KATI BESİNLERİN UYKUDAN 1 SAAT ÖNCE TÜKETİLMESİ GEREKİR
Beslenmenin çocukların uyku düzenleri ve sağlıklı uyku için en önemli etmenlerden olduğunu belirten Aslaneli şunları söyledi: "Sadece çocukların icin değil yetişkinler için de beslenmenin uykuya çok büyük bir etkisi vardır. Mesela vitamin a, çinko, potasyum vb vitaminler ve mineraller sağlıklı bir uyku icin önemlidir. Bebeklerde en çok rastladığımız sorunlardan biri emerek (anneyi veya biberon) bir uyku alışkanlığı edinmiş bir çocuk. Bu alışkanlıktan dolayı gece defalarca beslenen bebekler var oysa 6 aylık olduktan sonra maksimum bir kez beslenme yeterli olacaktır. Bu tarz sabaha kadar beslenme çocuğun sindirim sistemi dolayisiyla bununla bağlantılı olan organlarının sabaha kadar dinlenmek yerine çalışmasını sağlamaktadır. Oysa iyi bir gelişim icin organlarin uykuda dinlenip gelişmesi gerekir. Aynı şekilde uyku öncesi beslenmeler de önemlidir. Aileler sağlıklı diye düşünüp yatmadan önce çocuklara enerji bombasi gibi besinler verebiliyorlar. Mesela pekmez, ceviz vb besinler verip çocuğun uyumasını beklemek biraz zor olacaktır. Bunun yerine mesela muz verilebilir (potasyum) veya yoğurt/kefir. Anne sütü ve mama hariç tüm katı beslenmelerin uykudan bir saat önce tüketilmesi gerekir ki hazımsızlık yapmasın uykuda."