Hemen hemen herkeste görülebilen mide bulantısının ne zaman ortaya çıkacağı bilinmemektedir. Çocuklardan yetişkinlere kadar her yaşta bireyde görülebilecek olan bu durum insanı hem fiziksel hem psikolojik olarak rahatsız eden bir durumdur. Midedekilerin kuvvetli ve basınçlı bir şekilde dışarı atılması olarak bilinen kusmak, mide bulantısı sonucu oluşmaktadır. Vücut mekanizma olarak bu durumu kişiye hissettirir ve kusma eylemi bu şekilde gerçekleşir. Terleme, aşırı tükürük salgılama, kalbin yavaşlaması, tansiyon düşmesi gibi durumlar mide bulantısına etkendir. Kimileri yemekten önce kimileri ise yemek yedikten sonra bu durumdan şikayetçi olurlar. Buna göre; yemek yedikten sonra mide bulantısı neden olur, nasıl geçer? Yemekten sonra mide bulantısı belirtileri nelerdir?
Mide bulantısı nedenleri birçok sebebe sahiptir. Kusma hissi ile birlikte kişileri oldukça huzursuz eder. Bazı hastalıkların da başlangıcı olarak bilindiğinden süreç uzun sürüyor ve şiddetli ise doktora kontrol olunması gerekmektedir.
Santral tip: Görsel ve işitsel sinyaller ile başlar. Ani başlayıp ani kaybolur. Kötü görünen bir yemeği görmek ya da düşünmek ile de olabilir.
Periferik tip: Diğer organlar ile birlikte sindirim sistemini tarafından etkilenen kusmadır.
Fizyolojik tip: Mide boşalmasının geciktiği durumlarda görülebilir.
Psikojenik tip: Anksiyete oluşturan tehdit edici durumlarda ortaya çıkan bir türdür. Hastanın kendisi tarafından başlatılabilir.
Akut tip: Bir haftadan daha kısa süren kusmalara denir.
Kronik tip: Bir haftadan daha uzun süren kusmalardır.
Baş ağrısı tek bir etmen olarak mide bulantısı yapmaz. Çoğunlukla bulantı ve kusmayı da beraberinde getirir. Kişiden kişiye ve şartlara göre değişebilen bir durumdur.
Sürekli mide bulantısı kişileri oldukça rahatsız eden bir durumdur. Sindirim sistemi kaynaklı olduğu gibi bu durumlara kilo kaybı, halsizlik gibi durumlar da eklenebilir. Fiziksel olabileceği gibi psikolojik etkileri de vardır. Tam olarak neyden kaynaklandığı bulunmalıdır.
Araç içerisinde bazı kişilerde mide bulantısı görülebilir. İç kulaktaki salyangoz üç farklı açıda duran halkalara ya da yarı halkalara sahiptir. Halkaların içindeki sıvı ve sıvıların hareketini sağlayan algılayıcılarda sıvının yer değiştirmesinden dolayı kişilerin pozisyonunu algılar. Kişilerde ani bir pozisyon değişikliğinde de refleks gösterir ve mide bulantısı ortaya çıkmaktadır.
Burada bağırsak enfeksiyonunu akıllara getirmek gerekir. Yenilen gıda ya da içilen bir sıvı sindirim sitemini bozabilir, kişilere ciddi boyutta zarar verebilir. Öte yandan dışarıdan alınan bir virüs de sindirim sistemini etkileyebilir. Mide bulantısı ve ishal şikayetleri için doktora görünmek gerekmektedir.
Kişiler uyandığında mide bulantısı hissi oluşabilir. Açlığın getirdiği bir problem olabileceği gibi herhangi bir sıkıntıyı da işaret etmez. Eğer hissedilen mide bulantısına terleme, çarpıntı, halsizlik gibi durumlar ekleniyorsa kan düşüklüğü olabileceği gibi depresyondan da şüphelenilebilir.
Bazı kişilerde yemek yedikten sonra mide bulantısı oluşabilir. Bu durum yiyecekler ile ilgili olabildiği gibi psikolojik nedenlerden dolayı da oluşabilir. Ağır ve yağlı yiyecekler de bu durumu etken olabilir.