HPV cilt teması ile kişiden kişiye bulaşabilen bir virüstür. HPV'nin 100'den fazla tipi vardır. Bunların yaklaşık 30 tanesi erkek ve kadınlarda genital bölge enfeksiyonlarına yol açar ve cinsel temas yolu ile kişiden kişiye bulaşır ve oldukça sık görülen bir virüstür.
HPV, genital siğillere yol açabilir. Bu siğiller vajinanın içinde veya dışında ve penisin üzerinde çıkabilir. Bu bölgelerin yakınındaki cilde de bulaşabilir. Genital siğiller anüste, vulvada veya rahim ağzında da oluşabilir. HPV'nin bazı türleri anüs, rahim ağzı, vulva, vajina ve penis kanserleri ile ilişkilidir. Baş ve boyun bölgesi (bademcik, dilin arka tarafı gibi) kanserlerine de yol açarlar. Bunlar HPV'nin yüksek riskli tipleri olarak bilinir.
HPV, KISIRLIĞA NEDEN OLUR MU?
Tedavi edilmediğinde cinsel yolla bulaşan birçok hastalık kısırlığa yol açabilir. Bazı HPV türleri, bir kadınlarda rahim ağzı veya serviks kanseri riskini artırabilir. Kanserli veya kanser öncesi hücrelerin rahim ağzından uzaklaştırılması da doğurganlığı etkileyebilir.
Rahim ağzında görülen hücresel değişiklikleri belirlemek amacı ile kadınların cinsel ilişkiye girmelerinden itibaren her yıl PAP smear adı verilen bir test yaptırmaları önerilir. PAP testi rahim ağzında transformasyon zonundaki hücreleri örnekler ve daha sonraları rahim ağzı kanserine yol açabilecek hücresel değişikliklerin erken tanısına olanak tanır. PAP smear normal koşullarda yılda bir yapılır. Yetersiz hücre örneklemesi veya hücresel değişikliklerin varlığında ise daha sık tekrarlanabilir Serviks kanseri ise kadınlar arasında en yaygın olan ikinci kanser tipidir.
HPV AŞISI ÖNLENEBİLİR
HPV aşısı ile HPV virüsünün, dolayısıyla rahim ağzı ve serviks kanserinin büyük oranda önlenebilmektedir. HPV aşısı, bu virüse birebir benzeyen, laboratuvar ortamında oluşturulan içi boş bir yapıdan oluşur. Bu sayede virüsün hastalık yapma potansiyeli olmaksızın, vücuda tanıtılır ve bağışıklık sisteminin bu virüse karşı savunma sistemi geliştirmesi sağlanır.
HPV aşısının 12 yaşındaki hem kız hem de erkek çocuklara yapılması önerilir. Eğer çocuk okul aşılamasını kaçırdıysa; erkeklerde 21, kızlarda ise 25 yaşına kadar telafi aşılaması yapılabilir.
HPV aşısı kadınların kendilerini rahim ağzı kanserinden korumak için önemli bir yoldur. Hem kadınları hem erkekleri genital siğillere karşı da koruyabilir. Aynı zamanda doğurganlığın korunmasına da yardımcı olabilir.