Bamya Anadolu'da yaygın olarak kullanılan bir sebze türüdür ve oldukça fazla faydası vardır. Bamya bitkisinin yanında, kabuklarının içinde bulunan bamya tohumunun organlar ve vücut sağlığı için birçok faydası vardır. Bamya tohumu faydaları, ilk olarak içerdiği besin değerlerine göre belirlenir. Bamya tohumu kayda değer oranda potasyum, mineral, lif ve C vitamini barındırmaktadır. Bamya tohumu besin içeriği incelendiğinde, B vitamini, C vitamini, K vitamini, potasyum, folik asit ve kalsiyum açısından zengin olduğu görülmektedir. Bamya tohumu ayrıca zengin bir lif içeriğine sahiptir. Bamya tohumunun en önemli faydalarından biri de yüksek lif içeriğiyle sert ve hızlı kilo vermesidir. Bamya tohumları kaynatılarak tüketilebilir. Her türlü et ve sebze yahnisine bamya ekleyerek daha fazla doygunluk elde edebilirsiniz.
BAMYA TOHUMU FAYDALARI
Zengin besin içeriği nedeniyle Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede vazgeçilmez bir üründür. Ayrıca insanlar taze yapraklar, tomurcuklar, çiçekler, baklalar, gövdeler ve tohumlar dahil olmak üzere bitkinin birçok bölümünü kullanabilir.
Tohumlar, bamyada bulunan ve sindirime yardımcı olan liflerin bir kısmını sağlar. Bamya, birçok yiyeceğe büyük bir iltifattır. Lif bakımından düşük kalorili olduğu için kilo vermeye yardımcı olurlar.
BAMYA BİTKİSİ FAYDALARI
Bamya, ciddi hastalık riskinizi azaltabilecek, iltihaplanmayı önleyebilecek ve genel sağlığa katkıda bulunabilecek antioksidanlar açısından zengindir. Dahası, kalp ve beyin sağlığına katkıda bulunabilecek polifenoller bamya içerisinde yer almaktadır.
Bamyanın tadı oldukça yumuşaktır ve benzersiz bir dokuya sahiptir. Dışı ise şeftaliye benzer şekilde tüylüdür. Kabuğun içinde küçük, yenilebilir tohumlar mevcuttur.
Bu haber içerisinde bamyanın faydaları, olası sağlık yararlarına, bazı tarif ipuçlarına ve olası sağlık risklerine bakacaktır.
ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Ulusal Besin Veritabanına göre, 100 gram (g) ağırlığındaki bir fincan çiğ bamya şunları içerir:
Tüm bunlarla birlikte bamya bitkisi demir, niasin, fosfor ve bakır sağlar.
Öte yandan bamya bir antioksidan kaynağıdır. Bamya, kabukları ve tohumları , insan sağlığına faydalı çeşitli antioksidan bileşikler içerir.
Birçok doktor ve beslenme uzmanı, bamya içerisindeki bileşiklerin kanser riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşünüyor.
Uzmanlar ayrıca, söz konusu bileşiklerin antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere sahip olabileceğine inanıyor.
Bamya, teknik olarak bir meyve olmasına rağmen, genellikle yemek pişirmede bir sebze gibi kullanılır. Örneğin bamyanın bir bileşeni olarak bamya aşina olabilirsiniz. Bamya, sağlıklı gıdalarda illa ki bir isim olmasa da, yine de bol miktarda besin değerine sahiptir. Sağlık yararları Bamya düşük kalorilidir, ancak besinlerle doludur. Bamyadaki C vitamini, sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olur. Bamya ayrıca vücudunuzun kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitamini açısından da zengindir. Bamyanın diğer sağlık yararlarından bazıları şunlardır: Kanserle Mücadele Antioksidanlar, vücudunuzun hücrelere zarar verebilecek serbest radikal adı verilen moleküllerle savaşmasına yardımcı olan doğal bileşiklerdir. Serbest radikallerin en çok oksidasyon hasarına neden oldukları ve sonunda kansere yol açabilecekleri bilinmektedir. Bamya, A ve C vitaminleri dahil olmak üzere polifenoller adı verilen antioksidanlar içerir.
Ayrıca insanlarda kanser hücresi büyümesini engelleyebilen lektin adı verilen bir protein içerir. Bamyadan konsantre bileşikler kullanan araştırmalar, bunların meme kanseri hücrelerinin büyümesini %63'e kadar engellediğini gösterdi. Bamyanın kanseri bloke eden özelliklerinin kesin kanıtı için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Kalp ve Beyin Sağlığını Destekleyin Polifenoller, kan pıhtılarını önleyerek ve serbest radikal hasarını azaltarak kalp problemleri ve felç riskinizi azaltır.
ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR
Bamyadaki antioksidanlar, beyin iltihabını azaltarak beyninize de fayda sağlayabilir. Bamyada bulunan kalın, jel benzeri bir madde olan müsilaj, sindirim sırasında kolesterol ile bağlanarak vücuttan atılır. Fareler üzerinde yapılan sekiz haftalık bir çalışma, bamya tozu içeren yüksek yağlı bir diyetle beslendikten sonra kan kolesterol seviyelerinin daha düşük olduğunu gösterdi. Kan Şekeri Kontrolü Çeşitli çalışmalar bamyanın kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Araştırmacılar, bamyanın şekerin sindirim sırasında emilmesini önlemeye yardımcı olabileceğine inanıyor.
ŞEKERE İYİ GELİR
Bir çalışmada, saflaştırılmış bamya ve sıvı şeker verilen sıçanlarda, kontrol grubundaki sıçanlara göre daha az kan şekeri artışı görülmüştür. Bamyanın insanlarda kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olduğunu doğrulamak için daha fazla kanıta ihtiyaç vardır.
DOĞUM ÖNCESİ DESTEK
Bir fincan bamya, hamile kadınlar için faydalı bir besin olan folat değerinin% 15'ine sahiptir. Folat, gelişen fetüslerin beynini ve omurgasını etkileyebilecek nöral tüp kusurları riskini azaltmaya yardımcı olur.