Yeni doğan bebeklerde ishal normal mi? Anneler bebeği ishal olduğunda endişe duymakta haklılar çünkü ishal hem yetişkinlerde hem de çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi ölümle sonuçlanabilir. İshal yaygın olarak yenidoğan bebeklerde ve süt çocuklarında görülmektedir. Aynı zamanda 2 yaşına kadar bebeğinizde zaman zaman ishal belirtileri fark etmeniz normaldir. Bağırsaklardaki elektrolit ve sıvı dengesinin bozulması nedeniyle dışkılamanın artmasına yol açan ishal, özellikle yeni doğan bebeklerde ciddiye alınması gereken bir sorundur. Ancak yeni doğan bebeklerde ishali normal dışkıdan ayırt etmek kolay değildir. Bu nedenle ebeveynler sulu dışkıya eşlik eden gerçek ishal belirtilerini gözlemlemeleri gerekir. Peki, yeni doğan bebeğin ishal olduğu nasıl anlaşılır? İşte detaylar…
YENİ DOĞAN BEBEĞİN İSHAL OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Uzmanlar yenidoğanda kaka kıvamında bir bozukluk meydana gelmediği sürece gün içinde dışkılama sayısının 56 defa olmasının normal olduğunu belirtmektedir. 1 yaşın sonuna kadar da günde 23 kere dışkılamanın normal olduğu belirtilmektedir fakat anne sütü ile beslenen bebeklerde bu rakamın 7'ye kadar da çıkabilir. Dolayısıyla bebeğinizi ishal olup olmadığını belirlemek için dışkı sayısı, miktarı ve bebeğinizde gelişebilecek farklılıkları dikkate almanız gerekir.
Yenidoğan ishal rengi; açık sarı ya da yeşil renktedir. Dışkısında görülen bu renk farkı ile birlikte bebeğinizi dışkısının normalden daha sulu ve sıklığı ishal durumunu belirlemenize yardımcı olur. Ayrıca dışkıda farklı bir aşamaya geçtiği doğumu takiben 3. Ve 15. günler arası bebeğinizde dışkı sayısı 810'a kadar çıkabilir. Bu süreçte bebeğinizin dışkısında kıvam farklılığı ya da aşağıdaki ek bulguları gözlemlemediğiniz sürece ishal durumundan endişe duymanıza gerek yoktur. Bebeğinizin ishal olduğunu belirlemenize yardımcı olacak bazı ipuçları ise şu şekilde sıralanabilir:
Bunların yansı sıra bebeğinizin bağırsak hareketlerinde değişiklik fark ettiğinizde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Bebeğinizde ishale kusma da eşlik ediyorsa bu, çoğu zaman bir enfeksiyonun habercisidir. Bebeğinizde çökmüş gözler, ağız kuruluğu, kuru cilt gibi dehidrasyon semptomları görülüyorsa potansiyel olarak çok tehlikeli sonuçlara neden olabilir.
BEBEKLERDE İSHALİ NE KESER?
İshal bebekleri huzursuz eder ve sürekli dışkılama nedeniyle de vücutlarını yorarak halsiz bırakmaktadır. Bebek ve çocuklar ishal problemi yaşarken iştahsız olurlar. Eğer bebeğiniz ek gıdaya geçmişse yiyecekler ufak ve sık öğünler halinde verilmelidir. Bu konuda asla endişe duymayın çünkü bebeğiniz ya da çocuğunuz ishal sorununu atlattığında kendini kısa sürede toparlar. İşte bebeklerde ishali ne keser sorusunun yanıtı:
Bebek ve çocuklarda ishali gidermek için bilinçsiz ilaç kullanımından kaçının. Çocuğunuzun ishali 6 saat geçmesine rağmen devam ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurun.
BEBEKLERDE İSHAL ÇEŞİTLERİ
İshal bebeklerde genellikle anne sütü ile beslenmeme, ek gıdaya geçme aşaması ve bazı hastalıklar nedeni ile görülmektedir. Kirli sular, mama ve yemeklerin hijyen kurallarına göre hazırlanmaması, emzik ve biberonların temizliğinin sağlanmaması bebeklerde ishale neden olan başlıca faktörlerdir. Bebeklerde ishal çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:
EMZİREN ANNE NE YERSE BEBEK İSHAL OLUR?
Anne sütü alan bebeklerde ishal görülmektedir. Bu durum ise genellikle annenin emzirme döneminde tükettiği besinlerden kaynaklanabilir. Anneler emzirme döneminde bebeğini ishal riskinden korumak için C vitamini bakımından zengin olan portakal, mandalina benzeri narenciye gıdalardan kaçınması gerekir. Emzirme sürecinde annelerin sebze ve meyveleri yemeden ya da pişirmeden önce özenle yıkaması gerekir. Gaz yapıcı ve ishali tetikleyici yeşil sebzelerden kaçınmakta oldukça önemlidir. Aynı zamanda anneler bu dönemde süt ve süt ürünlerini aşırı tüketmekten kaçınmalıdır. Aksi takdirde bebeğinizde inek sütüne karşı alerji riski artmaktadır. Süt ve süt ürünlerinin aşırı tüketimine bağlı olarak bebeğinizde karın ağrısı, şişkinlik, döküntü ve ishal kaçınılmazdır.