65 yaşındaki emekli şoför Ali Demircan, idrarda yanma ve kanama şikayetiyle doktora gittiğinde mesane kanseri olduğunu öğrendi. Teşhis konduktan sonra ilk olarak BCG aşı tedavisi uygulandı. Fakat tedavi sonucunda bir aşama kaydedilmedi. Belirli bir süre doktor arayışındaydı ve bu süre zarfında idrar sondasıyla seyahat etmek zorunda kaldı, oldukça zor günler geçirdi. Sonrasında Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem Canda ile tanışıp ameliyat olmaya karar verdi. Mesane kanseri nedeniyle robotik olarak kanserli mesanesi alındı ve 20 santimlik ince bağırsak parçası alınarak böbrekten gelen idrar kanalları bir ucuna bağlandı, diğer ucu da karın sağ tarafına bağlandı. Ali Demircan, yaşadıklarını şu sözlerle ifade ediyor, "Çok kötü, çok zor günler geçirdim, sondayla yaşamak zorunda bile kaldım ama sonrasında başarılı bir ameliyat geçirdim. Şu an kendimi çok iyi hissediyorum. Başta Erdem Hoca ve ekibine çok teşekkür ederim."
ERKEN İYİLEŞMESİNİN SEBEBİ ROBOTİK CERRAHİ İLE KAPALI AMELİYAT
Koç Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem Canda, hastası Ali Demircan'ın durumunu ve yaptıkları tedaviyi anlattı: "İdrarda kanama nedeniyle yapılan mesane endoskopisinde mesane içinde tümör saptanan hastamızın mesanesinin alınması gerektiği anlaşıldı. Bu ameliyatın robotik cerrahi ile yapılmasına karar verildi. Robotik cerrahide karın bölgesinden 1 cm boyutunda kesiler yapılarak robotik sistemin 3 boyutlu ve büyüterek görüntü oluşturan lensi ve kollarının uçları karın içine gönderilerek mesane içindeki tümör ile birlikte mesane alındı, ayrıca bu ameliyatın bir parçası olarak prostat ve mesane çevresindeki lenf bezleri de alındı.
Daha sonra yine robotik olarak kapalı yöntem ile 20 cm uzunluğunda bir ince bağrısak parçası alınarak bir ucuna böbrekten gelen idrar kanalları bağlandı, diğer ucu ise karın yan tarafına bağlandı. Toplam ameliyat süresi 3.5 saat sürdü, kanama ve komplikasyon olmadı. Ameliyat sonucu patoloji sonucuna göre hastamızın ek olarak kemoterapi de alması gerekmektedir, iyileştikten sonra bu tedaviye başlayacağız. Robotik cerrahinin avantajları; daha az kanama, daha az kan verme gereksinimi, daha az komplikasyon, daha ufak kesiler, daha az yara yeri sorunları, daha az ağrı kesici kullanma gereksinimi, daha hızlı iyileşme, daha kısa süreli hastanede kalma, normal aktivitelere ve işe hızlı başlama, dokulara ait 3 boyutlu ve büyüterek görüntü sağlaması, cerrahın elinde oluşabilecek titremelerin hasta vücuduna yansıtılmaması, cerrahın elinin hareketlerini birebir aynısını yapması, robotik enstrümanlarının uç kısımlarının 540 derece hareket yeteneği ile ufak alanlarda cerraha yüksek manevra yapma olanağı sunması olarak sıralanabilir."