Saç köklerimizdeki küçük beyaz parçalar kadın ya da erkek fark etmeksizin hepimizin ortak problemi. Yaşımız kaç olursa olsun, ne kadar temiz ve bakımlı olursak olalım saçlarımızda kepek varsa bakımsız ve kötü görünmenin önüne geçemiyoruz. Kepekten arındırılmış saçlara sahip olmak için kepeğin ne olduğunu anlamak işimize yarayabilir. Saçımız için doğru yöntemi bulup kepekten kurtulabiliriz.
KEPEK NASIL GEÇER?
Kepekten kurtulmak için ilk adım kepeğin bir cilt rahatsızlığı olduğunu kabul etmek olacaktır. En basit yolla anlatmak gerekirse kepek saç derimizdeki ölü deri hücreleridir. Cildimiz kendi kendini sürekli yenileyen canlı bir yapı. Derimizin altında yeni hücreler meydana geldikçe derinin yüzeyindeki ölü hücreler gün yüzüne çıkıyor. Ölü deri çoğu zaman suyla ya da havayla temas edip vücudumuzdan atılıyor. Bu ölü hücrelerin saç köklerinde birikmesi sonucunda da kepekle tanışmış oluyoruz. Her iki kişiden biri kepek problemi yaşıyor olsa da kepeğin erkeklerde daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir.
Hepimiz bir dönem "Kepeğe ne iyi gelir?" sorusuna cevap ararız. Kepeğe ne iyi gelir sorusuna verilecek ilk cevap genelde saç temizliğine dikkat edilmesi gerektiği olur. Ölü deriyi vücudumuzdan suyla atabildiğimizi yukarıda belirtmiştik.
Eğer sedef hastalığı gibi, egzama gibi bildiğimiz bir cilt rahatsızlığımız yoksa, yapacağımız ilk şey saç temizliğine verdiğimiz önemi arttırmak olacak. Saçların düzenli olarak temizlenmesi ve çok iyi durulanması kepekle mücadelenin püf noktasını oluşturuyor. Kepekten kurtulmak için saçımızın ve saç derimizin nem oranını korumak da oldukça önemli. Sık sık jöle gibi şekillendirici kremler gibi ürünler kullanıyorsak ya da saç düzleştiricisi, maşa, fön makinesiyle çok mesai harcıyorsak saçımızın nemini kaybetmesi ve saç derimizin kuruması çok olası. Kepekle mücadele ederken saç şekillendiricileriyle aramıza mesafe koymamız da gerekebilir. Bunun yanında saç köklerini havalandırmak da oldukça önemlidir. Saçlarımızı düzenli olarak taramak ve her zaman toplamamak gerekir. Saç derinizin nefes almasına izin verirseniz ölü derinizin saç köklerinizde birikmesini de önlemiş olursunuz.
KEPEĞE İYİ GELEN KESİN ÇÖZÜMLER NELERDİR?
Saç sağlığında doğru şampuan kullanılması çok önemlidir. B vitamini eksikliği ve çinko eksikliği sağlıklı saçlara sahip olmanızı zorlaştırır bu yüzden şampuan alırken şampuanın çinko pirit, salisilik asit, selenyum sülfit, ketokonazol, kömür katranı içeriyor olmasına dikkat edin. Bu malzemeler kepeğin tedavisinde oldukça önemlidir. Bu maddeleri içeren bir şampuanla saç derinize masaj yaparak yıkadığınız saçlarınızı iyice durulayarak kepekle mücadele edebilirsiniz.
Kepek tedavisi cinsiyete göre farklılık göstermiyor. Erkeklerde daha sık rastlanıyor olsa da erkeklerde kepek tedavisi için ayrı bir formül yok. Erkeklerde kepek tedavisinde de kadınlarda kepek tedavisinde aynı adımları izliyoruz. Doğru şampuan seçimi ve düzenli saç temizliğini anlattık şimdi de kepek için bitkisel çözümlere bakalım.
LİMON KEPEĞE İYİ GELİR Mİ?
Her evin mutfağında bulunan limon yine imdadımıza yetişiyor. Bildiğiniz gibi limon en popüler asidik besinlerden biri. Limonun asidik yapısı saç derinizin pH değerinin dengede tutulmasına fayda sağlar. Ayrıca limonun kepe neden olabilecek mantarların büyümesine engel olduğu da bilinmektedir. Saçlarınızı yıkamadan önce saç köklerinize limon suyuyla yapacağınız masaj kurtarıcınız olabilir. Ancak bunu kepekten kurtulana kadar her gün tekrarlamalısınız. Unutmayın ki 1 günde kepekten kurtulma çok hayalperest bir beklentidir. Ölü derinizin bir günde temizlenip saçlarınızdan arınmasını beklemek çok gerçekçi olmayacaktır. Şampuanlarla ve bitkisel yöntemlerle kepekten kurtulmaya çalışıyor ancak bir ayı geçtiği halde hala kurtulamıyorsanız bir hekime danışmanızda fayda var.