Gebeliklerin yaklaşık dörtte biri düşükle sonuçlanmakta ve bu durum genellikle gebeliğin ilk birkaç aylık dönemlerinde meydana gelmektedir. Hamileliğin 24. haftadan önce sona ermesi düşük olarak tanımlanır. İlk 3 ayı kapsayan bir düşük söz konusu ise bu erken düşük olarak ifade edilir. Bu durum çoğu zaman bebeğin kromozomlarının anormal olması sebebi ile ortaya çıkmaktadır. 3 ya da daha fazla düşük ise tekrarlayan bir düşük olarak karşımıza çıkar. Yaygın olarak erken düşük meydana gelir. Geç düşük ise 3 aydan sonra meydana gelen düşükleri kapsar. Çoğu zaman geç ve tekrarlayan düşüklerin altında yatan nedenler saptanabilir. Peki, düşük nasıl olur, belirtileri nelerdir? Düşük nasıl gerçekleşir? İşte bu ve bunun gibi merak ettiğiniz soruların yanıtları…
DÜŞÜK NASIL OLUR?
Düşük nasıl gerçekleşir? Sorusu özellikle riskli gebeliklerde anne adaylarının merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Düşük durumunda en belirgin semptom kanamadır. Kanama ile birlikte görülen ağrılar ise düşük riskini akılara getiren nedenlerden biridir. Olası bir düşük kanama ve ağrı dışında farklı semptomlara da neden olmaktadır. İşte düşük belirtileri:
Yaşanan tüm bu düşük belirtileri genellikle kanama meydana geldikten sonra ortaya çıkmaktadır. Karın ağrıları uzun süreli keskin ya da hafif görülebilir. Aynı zamanda bu ağrılar kalça ve sırta yansıyabilir. Düşük sorunu ile karşı karşıya kaldığınızdan emin olmak için vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız gerekir.
ANNE KARNINDA BEBEĞİN DÜŞTÜĞÜ NASIL ANLAŞILIR?
Anne karnında bebeğin kaybedilmesi noktasında kaybedilen dönem, düşüğü anlamanız için yol gösterici olabilir. Özellikle 18. ve 20. Gebelik haftasından sonra anne adayları bebek hareketlerini rahat bir şekilde hissetmeye başlar. Bu haftaların ardından anne karnında bebek hareketlerinin azalması ya da hissedilmemesi olası bir düşük ihtimalini akıllara getirebilir. Yaklaşık günde ortalama 10 defa bebek hareketi olmaktadır. Anne adayları tok karnına istirahat halinde iken bebek hareketlerini daha rahat hissedebilirler.
Bebek hareketlerinin hissedilmemesi, bu hareketlerin son derece azalması halinde mutlaka doktora gidilmesi gerekir. 20. Haftanın altında ise bebek hareketleri hissedilmemektedir. Ancak, halsizlik, yorgunluk gibi gebelik belirtilerinde azalmaların meydana gelmesi ve anne adayının bir anda kendini daha enerjik ve hareketli hissetmesi yani gebeliğe ait bulguların ortadan kalkması düşük ihtimallerini ortaya çıkarmaktadır.
DÜŞÜĞE NEDEN OLAN ŞEYLER?
Kadınlarda ilerleyen yaş ile birlikte cinsel hayatı düzenli bir şekilde devam etmesine rağmen hamilelik oluşana kadar geçen süre uzar ve bu durumda gebeliğin normal bir şekilde devam etmesinde sıkıntılar meydana gelebilir. Anne adayının yaşı düşüğe neden olan etkenler arasında yer almaktadır. Düşüğe neden olan diğer faktörler ise şunlardır:
Doktorunuz düşüğü tespit etmek için ilk olarak ultrason ve pelvik muayeneye gereksinim duyacaktır. Bununla birlikte düşük yapan kadınların birçoğu ilerleyen dönemlerde normal gebelik ve doğumlara sahiptir. Düşük yapmak doğurganlık probleminiz olduğu anlamına gelmediğinden bu konuda içinizi rahat tutabilirsiniz. Düşükten sonra hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyileşmek için kendinize zaman ayırmaya özen gösterin.