Diş taşı oluşmaya başladığında ilk olarak dişlerin diplerinde tebeşir benzeri bir beyaz tabaka meydana gelir. Önlem alınmadığı takdirde ise sararmaya başlar ve kahverengi bir tona bürünür. Özellikle sigara, çay, kahve ve şarap tüketenler dişlerinde tartar oluşumundan sık sık şikayet ederler. Aynı zamanda doğru diş ve ağız bakımı yapılmadığında giderek sertleşir ve tartar tabakasına dönüşürler. Diş taşının diş eti ve dişlere verdiği hasarlar hem oldukça zararlı hem de ağız ve diş hastalıklarına neden olabilecek türdendir. Devamlı ağız içinde hareket eden bu zararlı bakteri ve oluşumlar dişlerinizin yapısına zarar verir ve ortadan kaldırılmadıklarında iltihap ve enfeksiyonlara yol açmaktadır. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki tartarın içinde bulunan zararlı bakteriler, kalp hastalıkları da dahil olmak üzere birçok ciddi kronik hastalıklara yol açabilmektedir.
DİŞ TAŞI NEDEN OLUR?
Diş taşı dişlerin dış yüzeyine yapışan besinlerin zamanla birikmesi sonucu gelişmektedir. Biriken plaklar düzenli olarak diş yüzeyinden kaldırılmadığında sertleşir ve tartar oluşumuna neden olur. Yiyecek, tükürük ya da sıvılar ağzınızda bir araya geldiğinde bakterilerin üremesine ve birikmesine izin veren özellikle de diş etlerinin birleştiği yerlerde bir ortam üretilmesine neden olur. Plak oluşumuna ve gelişmesine neden olan besinler genellikle nişastalar, karbonhidratlar, şekerlemeler gibi basit şekerleri içerir. Plakların dişeti çizgisi ve dişler arasında gizlenmesi ile giderek diş tartarı meydana gelmektedir.
DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?
Diş taşı oluşumunu engellemek için diş plağını önlemek oldukça önemlidir. Plakta bulunan bakteriler çürüklere ve kötü nefese neden olmaktadır. Diş taşı oluşumunu engellemek için dişleri düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanımı ve belli aralıklarla diş hekimi ziyaret etmek gerekir. Dişlerinizde meydana gelen taşları gidermek için kökten çözüm arıyorsanız diş doktorunuza başvurmanız gerekir. Uzmanlar diş taşlarının temizliğini yalnızca doktorlar tarafından yapıldığının altını çiziyor. Keskin aletler ile uygunsuz yapılan diş taşı temizleme işlemleri diş ve diş etlerine zarar vermektedir. Diş hekiminiz diş eti çizginizde biriken tartarları gidermek için manuel taş temizleme aracı veya ultrasonik cihazlar kullanarak kısa sürede dişlerinizdeki tartarları ortadan kaldıracaktır.
Dişlerinizde yoğun bir şekilde diş taşı mevcut ise doktorunuz diş taşı temizleme aleti ile dişlerinizdeki tartarları ortadan kaldıracaktır. Bununla birlikte diş taşı temizleme aleti bazı güvenilir sitelerde oldukça uygun fiyatlara satışa sunuluyor. Ancak diş sağlığınızı riske atmamak adına doktorunuzdan yardım almanız daha güvenilir bir yöntem olacaktır. Dişlerinizde çok ciddiye alınmayacak diş taşlarını gidermek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler de mevcut. İşte evde diş taşı temizliği: