Uzun uğraşlara rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin en son umudu tüp bebek tedavisi oluyor. Bu bağlamda ilk deneme ile bebek sahibi olanların yanı sıra bazen çocuk sahibi olmak için birkaç kez tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyulabiliyor. Son dönemde kısırlık tedavisinde en çok tercih edilen tüp bebek tedavisi kadın ve erkek üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilerek yumurtanın anne rahmine transfer edilmesi ile gerçekleştiriliyor. Bu şekilde elde edilen hamileliğin normal bir hamilelikten bir farkı olmamakla birlikte, erkeğe bağlı bir kısırlık söz konusu olduğunda tüp bebek tedavisine başlamadan önce aşılama yöntemi de tercih edilebiliyor. Peki, tüp bebek nasıl yapılır? İşte tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilenler…
TÜP BEBEK NEDİR?
Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin 1 yıl boyunca korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye girmelerine karşılık gebeliğin oluşmaması durumunda sağlık kontrolleri yaptırmaları gerekir. Yapılan kontrollerin ardından altta yatan neden saptanır ve buna uygun bir tedavi yöntemi belirlenir. Anne adayından alınan yumurta hücrelerinden kaliteli olan yumurtalar seçilir ve spermin yumurtayı döllemesi ile embriyo sağlanmış olur. Elde edilen embriyo anne rahmine yerleştirilerek çocuk sahibi olamayan çiftlerde hamilelik teşvik edilir.
TÜP BEBEK KİMLERE UYGULANIR?
Tüp bebek tedavisi bebek sahibi olmak isteyen herkese uygulanmakla birlikte tüpleri tıkalı ya da enfeksiyon, dış gebelik ve benzeri sebeplerle tüpleri alınan hastalara uygulanmaktadır. Tüp bebek tedavisinin uygulanması için gerekli diğer nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:
TÜP BEBEK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Tüp bebek tedavisinde yumurtaların yerleştirilme işlemi bakımından iki yöntem mevcuttur. Biri klasik yöntem olup laboratuvarda dölleme işlemi, diğeri ise mikroskop altında spermin bir pipet yardımı ile yumurtanın içine enjekte edilmesi işlemidir. Bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağına bireylerin özellikleri göz önünde bulundurularak doktor tarafından karar verilir.
TÜP BEBEK TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Tüp bebek tedavisinde ilk etapta doktorunuzla bir ön görüşme yapmanız gerekir. Daha sonra özel bir muayene ve ultrasonografik incelemelerle kadının üreme sistemi detaylı bir şekilde kontrol edilir. Yumurtalık kapasitesinin saptanması açısından da AMH testi uygulanır. Bazen HSG olarak adı geçen rahim filmi, kan sayımı, tiroit fonksiyon, histeroskopi ve serolojik testlere de ihtiyaç duyulabilir. Erkeğin sperminin incelenmesi için analize gerek duyulur. Bazen de üroloji doktoru ile görüşmesi önerilir. Tüm tetkik, muayene ve değerlendirmelerden sonra çift için uygun bir tedavi yöntemi belirlenir. Son olarak tüp bebek tedavisi olmak isteyen çiftler tüp bebek süreci nasıl işler? Sorusunun yanıtlarını araştırırlar. İşte aşama aşama tüp bebek tedavisi…
OVULASYON İNDÜKSİYONU: Regl döneminin 3. günü yumurtaların çoğalmasını sağlamak için büyütücü ilaçlar kullanılması gerekir. Hormon tedavisinin ardından yumurtalıkların baskılanması açısından GnRH anologları verilir. Yumurtalıklar uyarıldıktan sonra Hmg ve FSH uygulanır. Bu sayede anne adayının yumurtalarında ve kalitesinde artış sağlanır. İşlemin ardından yaklaşık 810 gün sonra HCG yani çatlatma iğnesine başlanır. Tüp bebek tedavisinde iğne kullanmaya ne zaman başlanır noktasında ise, tedaviden önceki adet döneminin 21. günü cilt altına ya da kas içine yapılır yanıtını vermek mümkündür.
YUMURTALARIN TOPLANMASI: Transvajinal ultrason eşliğinde sedatizasyon analizi uygulanır. Bu işlem vajinal muayene esnasında yapılır ve acı hissi duyulmaz.
SPERMLERİN ALINMASI: Babadan sperm alınır ve laboratuvara gönderilir. Eğer meni içinde sperm bulunmuyorsa yumurtalıklardan sperm alınması sağlanır.
DÖLLENME: Bu işlemde yumurta ve sperm hücreleri bir araya getirilir ve döllenmeleri sağlanır. Bu sayede embriyo meydana gelir.
EMBRİYO TRANSFERİ: Tüp bebek tedavisinde son olarak embriyo transferi uygulanır. Anesteziye ihtiyaç duyulmadan ultrasonografi ile embriyo rahme yerleştirilir.
TÜP BEBEK TRANSFERİ SONRASI TUTUNMA BELİRTİLERİ
Tüp bebek tedavisi sonrası çiftler için gebelik heyecanlandırıcıdır. Bu nedenle de başarılı bir gebeliğin oluşması en büyük beklentilerin başında gelmektedir. Embriyo rahme yerleştiğinde ortaya çıkabilecek gebelik belirtileri ise şöyledir;
Bu tutunma belirtilerinin ardından tüp bebek gebelik hesaplama yöntemi çiftler tarafından araştırılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde gebelik hesaplama normal gebelikten daha farklıdır. Normal yolla kalınmış bir hamilelikte 40 hafta yaşanan bir gebelik süreci bulunur ve gebe annenin hafta hesaplama yönteminde son adet tarihi dikkate alınır. Tüp bebek tedavisinde ise anne adayından yumurta hücrelerinin alındığı zaman adetin başlamasının ardından 14. gün olarak belirlenir. Embriyo oluşma tarihi bugün olarak kabul edildiğinden bu tarihten itibaren gebelik hesaplanabilir.