Covid-19 salgınıyla mücadele ederken ülkemizde çeşitli mutant virüsler tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü, daha önce Covid-19'u geçiren kişilerin testlerinin pozitif çıktığı yönünden ele alınarak, farklı mutasyonlara uğrayan virüsün hastalığı atlatmış kişilerde yeni bir enfeksiyona neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Peki virüsü atlatmış olunsa bile mutant virüse yakalanmak mümkün mü? İşte Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Prof. Dr. Hakan Oğuztürk'ün dikkat çeken açıklamaları…
"ESKİ VİRÜS İLE HASTALIK GEÇİRDİKTEN SONRA…"
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk: "Bir defa hastalıkla karşılaştığınızda, özellikle antikor seviyenizin yüksek olduğu zamanda karşılaşırsanız hasta olmuyorsunuz. Covid-19 hastalığını geçirdikten sonra, vücudun ürettiği antikorlar sayesinde o virüse karşı 6-8 ay kadar -eğer altında yatan ciddi bir hastalık yoksa- bağışıklık kazanılabiliyor. Antikor o sürede koruyuculuk özelliği sağlıyor. Eski virüs ile hastalık geçirdikten sonra mutan virüsle karşılaşıldığında ise tekrar enfeksiyon yaşama söz konusu olabilir. Şu an itibariyle oluşmuş olan yeni mutant virüslerin antikor bağışıklığı da belli bir süre sonra mutant virüsü de engelleyecektir. Antikorlar sonsuza kadar koruyuculuk sağlamayacak bu noktada tekrar enfekte olmak mümkün olmaktadır" diyerek sözlerine devam etti.
"VİRÜSÜN NE KADAR FARKLILAŞTIĞI ÖNEMLİ"
Prof. Dr. Oğuztürk: "Mutant virüsler ile ilgili elimizde hem teoride hem de pratikte çok fazla bilgi yer almıyor. Mutant virüslerin eski versiyondan ne kadar farklılaştığı önemli. Farklılıklar arttıkça eski virüse karşı ürettiğiniz antikorlar koruyucu olmayabilir."
Aşı da eski versiyona karşı geliştirildi. Ülkemizde kullanıla inaktif virüs aşılarının mutant virüslere karşı başarısız olduğu ile ilgili bir bilgi yok. Antikorların oluşması için virüsün kimliğini tanıması lazım. Mutant virüsü de daha önce görmediği için eski antikorlar işe yaramayabilir bu noktada yeni antikorlar üretilir" dedi.
"14 GÜN SONRA ANTİKOR SEVİYESİ ZİRVE YAPACAK"
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk : "Ben de ikinci doz aşıyı oldum. Nadir görülen kızarıklık, baş ağrısı v.b. bir belirti oluşmadı. İkinci dozu yaptırdıktan ortalama 14 gün sonra bizdeki antikor seviyesi zirve yapmış olacak. Burada dikkat edilmesi gereken nokta aşı olunsa bile maske takmaya devam etmek gerekiyor. Virüs sizde hastalık oluşturmayabilir. Fakat ağız ve burun bölgenizde virüs olabilir. Antikorlarınızdan dolayı size etkilemeyebilir ama siz maske takmazsanız yüksek sesli konuşma durumunda karşı tarafa bulaştırabilirsiniz. " diye belirtti.