Günlük yaşam pratikleri içinde farkında olmadan yaptığımız ya da maruz kaldığımız pek çok şey beden sağlığımızı etkileyebilir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte modern hayatın içinde bedenimizin daha az yorulduğu iş alanlarının artması beden sağlığımız açısından farkında olmadığımız sorunlara yol açabilir. Beden gücüyle çalışmanın yol açacağı hastalıklar gibi hareketsiz kalmanın yo açacağı hastalıklar da vardır.
LOMBER LORDOZ NEDİR?
Omurga, vücudun belirli yerlerine dağılmış 33 omurgan oluşur. Beldeki omurlara tıp dilinde Lomber adı verilir. Omurga, özellikle boyun ve bel bölgesinde kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Bu kıvrımlara lordoz denir ve omurganın rahatça hareket ettirilmesini, eğilip bükülmesini sağlar. Omurgada oluşan rahatsızlıklar duruş bozukluklarına neden olur. Lomber lordoz düzleşmesi ya da halk arasındaki adıyla bel düzleşmesi en bilindik duruş bozukluklarından biridir.
LOMBER LORDOZ DÜZLEŞMESİ NEDİR?
Boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan omurganın S şeklinde bir görüntüsü vardır. Omurganın bel bölgesinde içeri doğru kıvrıldığı görülür. Bel bölgesinde omurların öne doğru hafifçe kıvrılmış olması sağlıklı bir lordoz anlamına gelir. Bu kıvrılma sayesinde belimizi rahatça hareket ettirebiliriz. Bel bölgesindeki kasların gerilmesi (Hareketsiz bir hayat tarzına sahip olmak, masa başında ya da çok ağır bir işte çalışıyor olmak, fazla kilolu olmak, düşmek gibi nedenlerle), bir kas spazmı meydana gelmesi beldeki bu kıvrımın düzleşmesine yani Lomber lordoz düzleşmesine neden olur. Lomber lordozun artmasının en önemli kanıtı bel bölgesindeki ağrıdır. Belindeki omurlarda kayma olan kişilerde lomber lordoz artmıştır.
Beldeki kıvrımlı yapının bir benzeri de boyunda görülür. Bu kıvrımların varlığı sağlıklı bir omurga için önemlidir. Boyun bölgesindeki kıvrımların giderek kaybolması durumunda boyun ağrıları boynun hareketini engelleyecek seviyeye gelebilir çünkü tıbbi olarak bakılacak olursa bu durumda da servikal lordoz düzleşmiştir.
LOMBER LORDOZ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Lomber lordozun tedavisinde en önemli şey lomber lordoza neden olan etmenlerin belirlenmesidir. Fazla kilolardan kaynaklanan bir lordoz yaşanıyorsa ilk yapılacak şey kilo vermeye başlanmasıdır.
Lomber lordoz tedavisi için uyku sağlığı da çok önemlidir. Lomber lordoz rahatsızlığı yaşayan insanlar belin çeklini alan yumuşak yataklardan kaçınmalıdır. Sert ve belin şeklini almayan yataklar tercih edilebilir.
Dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de otururken ya da ayakta dururken duruşunuza dikkat etmek. Otururken belinizde bir kıvrım oluşacak şekilde belinizin arkasına bir yastık ya da destekleyici bir şey koymak lordoza iyi gelir. Uzun süre ayakta kalıyorsanız vücut yükünüzü sürekli tek bir bacağa yüklememelisiniz.
Yerden bir şey almanız ya da eğilmeniz gerektiğinde belinizi bükmemeniz dizlerinizi kırarak eğilmeniz önemlidir.
Lomber lordoz tedavisi için fizik tedavi şarttır. Lordoz egzersizleri en önemli tedavi yöntemidir. Bu egzersizler profesyonel biri tarafından öğrenilmeli ve kesinlikle doğru yapılmalıdır. Yanlış bir egzersiz ya da yanlış uygulanmış bir egzersiz lordozun daha da kötüleşmesine yol açabilir.
Lordoz tedavisinde kasların hareket etmesi ve gevşemesi önemli olduğundan lordoz korsesi egzersizler kadar tavsiye edilen bir yöntem değildir. Bir hekime danışılmadan lordoz korsesi kullanmak sakıncalıdır. Lordoz korsesi kullanılıp kullanılmayacağına hekimin karar vermesi doğru olacaktır.
LORDOZ EGZERSİZLERİ NELERDİR?
Lomber lordoz tedavisinde asıl amaç bel bölgesindeki kasların kasılmasını ortadan kaldırmak kasları gevşetmek ve kuvvetlendirmektir. Lomber lordoz egzersizlerinden bazıları kasları esnetmeye bazıları ise güçlendirmeye yarar.
Lordoz egzersizlerini ayakta ya da yatarak yapabilirsiniz. Spor ve özellikle pilates yapanların iyi bildiği;
Ayaklarınızı düz tutup dizlerinizi kırmadan ellerinizle parmak uçlarınıza doğru eğilin. Bunu yaparken boynunuzun va başınız düz olmalı ve diz kapaklarınıza bakmalısınız.
Sırt üstü yere uzanıp bir ayağınızı havaya kaldırın. bunu yaparken de boynunuz ve başınız düz olmalı.
Vücudunuzu düz tutarak dirseklerinizi büküp ellerinizi duyara dayayın. Vücudunuzu düz tutmaya devam ederek duvara yaslanın. Dirseklerinizi kırarak vücudunuzu duvara doğru itin.