Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dönüşüm geçiren modern yaşamda artık çoğu iş masa başında halledilebiliyor. Masa başında çalışma alışkanlığı öğrencilikten sonra iş hayatımızın da en büyük gerçeği olarak karşımızda duruyor. Gündelik yaşamdan hareketin giderek siliniyor olması birçok problemi de beraberinde getiriyor. Duruş bozukluğu da bu problemlerden biri.
DURUŞ BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ NEDİR?
Duruş bozukluğunun en büyük belirtisi elbette günlük yaşamın kalitesini düşüren ağrılar. Genellikle boyun, sırt ve bel bölgesinde rastlanıyor olsa da duruş bozukluğu belirtileri için aşağıdaki durumlardan bahsedilebilir:
DURUŞ BOZUKLUĞU NASIL DÜZELTİLİR?
Duruş bozuklukları iki şekilde gözlemlenir. Birincisi tıbbi duruş bozukluklarıdır. Tıbbi duruş bozuklukları içinde doğuştan gelen, doğumdan itibaren vücudumuzda bulunan duruş bozuklukları olduğu gibi çocuklukta oluşan duruş bozuklukları da bulunur.
Çocukluk döneminde kazanılan duruş bozukluklarına ağır ve büyük çantalar taşımak, yanlış oturma ve uyuma alışkanlıkları, çocukken pek önemsenmeyen yaralanmalar ve düşmeler sebep olmaktadır.
Bir de tabii yaşamın içinde sonradan kazanılan duruş bozuklukları vardır. Bunlar da genelde hareketsiz yaşam, stres altında çalışma ya da aşırı kilo sebebiyle ortaya çıkmış olan duruş bozukluklarıdır.
Kaslarda güçsüzlük ve kemiklerde ağrıyla kendini belli eden duruş bozukluklarının iyileştirilmesinde ne önemli adım kasların güçlendirilmesidir.
DURUŞ BOZUKLUĞU ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
DURUŞ BOZUKLUĞU TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Duruş bozukluğu tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişebilir. Bunun için kesinlikle bir hekime başvurulması gerekir. Duruş bozukluğu için spor da önerilen bir yöntemdir. Doğru oturma ve yatma pozisyonlarını benimsemeli, yük taşırken ya da yerden bir şey kaldırılırken dizlerinizi bükmeli, belden direkt eğilmemelisiniz. doğru hareketin alışkanlık haline getirilmesi gerekir. Düz taban ayakkabılar tercih etmeli ve uzun süre ayakta kalınacaksa kesinlikle ayak altına bir destek koymalısınız.
Masa başında çalışanlar dik oturmaya ya da uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya özen göstermelidir. Otururken boynu, beli ve bacakları dik açıda tutmak gerekir. Başınızı çok fazla öne eğmemeli, sandalyenin ve masanın yüksekliğini vücudunuza göre ayarlamalısınız.
Duruş bozukluğunda fizik tedavi sıkça önerilen tedavi yöntemlerinden biridir. Kasların güçlendirilmesi ve esnetilmesi ağrıların dindirilebilmesi için oldukça önemlidir. Doğru duruş için duruş bozukluğu egzersizleri bir profesyonel yardımıyla yapılabilir.
Duruş bozukluğu seviyesine göre ameliyat ya da korse kullanımı önerilen hastalar da bulunur. Bunun için duruş bozukluğu tedavisinin bir hekim gözetiminde yapılması gerekir.
Duruş bozukluğunda uykunun da önemli bir yeri vardır. Doğru pozisyonda uyumanın önemi kadar nasıl bir zeminde uyuduğunuzun da önemi büyüktür. Sert, vücudun şeklini almayan bir yatak seçmek etkili olacaktır. Pilates de duruş bozukluğu tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir.
DURUŞ BOZUKLUĞU EGZERSİZLERİ
Göğüs açma egzersizleri (Chest Opener)
Plank hareketleri (dirsekler yerde, ayaklar parmak uçlarından yerde, vücut, bel, boyun dümdüz dirseklerin üzerinde duracak şekilde)
Oturarak Öne Eğilme (Forward Fold) (kalça ve bacaklar dümdüz yerde uzanır, belinizden tüm vücudunuzla ayak parmaklarına doğru eğilirsiniz.)
Thoracic Spine Rotation (yere dümdüz uzanın, kollarınızı iki yana açın, bacağınızın birini kendinize doğru yandan çekin. Bunu yaparken başınızı tam tersi yöne çevirin. Bu hareketi diğer yön ve diğer bacak için tekrarlayın.)
Kapı eşiğine gelin, kollarınızı avuç içlerinizden eşiğin iki yanına yaslayın. Bunu yaparken vücudunuz ve başınız dimdik olsun. Belinizi bükmeden karşıya doğru esneyin.
Kobra pozisyonu (Yüz üstü yere uzanın. Ayak parmak uçlarınız yere paralel olsun. Vücudunuzun üst yarısını elleriniz yerde olacak şekilde yukarı kaldırın.)
Bunların yanında omuz açma ve esneme hareketleri de iyi gelecektir. Pilates bantları duruş bozukluğu egzersizlerinde işinize yarayabilir.
DURUŞ BOZUKLUĞU İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?
Duruş bozukluğu için ilk olarak Ortopedi ve Travmatoloji Servisi'ne gidilir. Burada ağrılar incelenerek duruş bozukluğu var mı ya da hangi duruş bozukluğu var, o saptanır. Tanı konulduktan sonra ise hasta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Servisi'ne yönlendirilir ve kişiye özel fizik tedavi programı hazırlanır.
DURUŞ BOZUKLUĞU NE KADAR SÜREDE DÜZELİR?
Duruş bozukluğu tedavisinin net bir süresi yoktur. Her hastanın tedavi süreci kişiye özel ilerler. Tüm egzersizlerin doğru yapılması ve hastalığa sebep olan etmenlerin ortadan kaldırılması durumunda 1-2 hafta içinde sonuç alan hastalar da bulunur. Ancak bu süre genel iyileşme süresi olarak algılanmamalıdır.