Çinko, vücudun üretemediği ve depolayamadığı bir elementtir. Çinko, vücutta hücre üretiminde ve bağışıklık fonksiyonlarında kullanılmaktadır. Büyüme, gelişme ve üremede önemli rol oynamaktadır. Bu mineral, birçok yiyecekte bulunur ve bazı takviyelerle de alınabilir.
ÇİNKO HANGİ BESİNLERDE VAR?
Çinko nelerde var sorusunu cevaplamak için çinko mineralini en çok içeren besin kaynaklarının işlenmemiş kırmızı etler ve istiridye olduğunu söyleyebiliriz. İşte çinko içeren yiyecekler:
Hindi eti zengin çinko kaynaklarındandır. Beyaz et yemek istediğinizde tavuk yerine hindi eti kullanırsanız daha fazla çinko almış olursunuz.
Kuzu eti kırmızı et olduğu için bolca çinko içermektedir. 100 gram kuzu etinde 6.7 miligram çinko bulunmaktadır ki bu günlük çinko ihtiyacımızın yaklaşık %50'sini karşılar. Kuzu eti çinko yanında B12 vitamini, riboflabin, selenyum, niasin, fosfor ve demir için de zengin bir kaynaktır.
Kabak çekirdeği de zengin bir çinko kaynağıdır. 100 gram kabak çekirdeği içerisinde 6.6 miligram çinko içerir. Bu da tıpkı kuzu etinde olduğu gibi günlük çinko ihtiyacının yarısını karşılamaktadır.
Sarımsak diğerleri kadar olmasa da yine çinko içerir. Sarımsağın saç dökümünü önlemesi de çinko içeriğinden kaynaklanır.
Yer fıstığı da önemli çinko kaynaklarındandır. Yer fıstığının kalorisi çok yüksek olduğu için fazla tüketilmesi tercih edilmese de bolca çinko içerir.
Dana karaciğeri yine yüksek çinko içeren besin kaynaklarındandır.
Ispanak belki en yüksek çinko kaynaklarından değildir ama bitkisel çinko kaynakları arasında en iyilerinden biridir. Aynı zamanda ıspanak, sağlık için gerekli diğer mineralleri de bolca içerir.
Kültür mantarı. Kültür mantarının 100 gramında 8 miligram çinko minerali bulunur. Kalorisi de oldukça düşük olan bu mantarlar günlük çinko ihtiyacınızın yaklaşık %65ini karşılayacaktır.
Kakao tozu çinko içeriği yanında epikateşin ve kateşin ismi verilen iki flavonoidi de içerir. Bu sayede iltihaplanmanın önüne geçer, kan akışını arttırır ve tansiyonu düşürür.
Yumurta sarısı tam bir çinko deposudur. Yumurtanın sarısı kolesterol düzeyini arttırabildiği için yumurtanın dikkatli tüketilmesi oldukça önemlidir.
Susam bol miktarda çinko ve kalsiyum içerir. Özellikle büyüme çağındaki çocukların susam ve susamdan üretilen tahini yemesi oldukça faydalıdır.
Dana eti özellikle yağsız olarak tüketilirse çok iyi bir çinko kaynağıdır. Çinko içeren besinler arasında ilk sıralarda olan dana eti bolca tüketilebilir.
Nohut. 1 su bardağı nohutun içerisinde 2.5 miligram çinko bulunur.
Kaju. Yaklaşık bir avuç kaju içerisinde 1.6 miligram çinko bulunur. Kolaylıkla tüketilebilen besinlerden olan kaju da iyi bir çinko kaynağıdır.
Kefir ve yoğurt. 1 su bardağı kefirin içerisinde 1.4 miligram çinko bulunmaktadır. Kefir ve yoğurt aynı zamanda doğal probiyotiklerdir.
Barbunya. Barbunya hem çok iyi bir çinko kaynağıdır hem de bitkisel protein deposudur. Eğer çinko ihtiyacınızı hayvansal olmayan besinlerden karşılamak istiyorsanız barbunyayı rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Bu yiyecekler çinko eksikliği için ne yemeli sorusunun da cevabı olacaktır.
ÇİNKO HANGİ MEYVEDE BULUNUR?
Çinko bulunduran meyveler muz, kuru meyveler, elma ve egzotik meyveler olarak sıralanabilir.