Burnumuzun tek işlevi soluk alıp vermek değildir. Burnumuzun işlevsel ve sağlıklı olması solunum sistemimizi ve bütün vücudumuzu etkiler. Özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan viral enfeksiyonlar burnumuzun tıkanmasına yol açıp hayat kalitemizi düşürebilmektedir. Dolayısıyla burun tıkanıklığının nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak yaşam faaliyetlerini buna göre düzenlemek, sağlıklı bir yaşantının anahtarıdır.
BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?
Burun tıkanıklığı nedenleri genellikle çok basit ve viral enfeksiyonladır. Bu sebeplerle ortaya çıkan burun tıkanıklıkları genelde 1 ve 3 hafta içerisinde ortadan kaybolacaktır.
Burun neden sık sık tıkanır sorusunun cevabı ise sistematik olarak yaşanan uzun burun tıkanmaları olabilir. Kronikleşmiş burun tıkanıklıklarına sebep olabilecek birçok etken bulunur;
- Alerji. Alerji sonucunda bağışıklık sisteminin gösterdiği reaksiyon ile burun tıkanıklığı ortaya çıkabilir.
- Saman nezlesi. Dönemsel olarak ortaya çıkan saman nezlesi, vücudun verdiği tepkiler sonucunda burun tıkanıklığına sebep olabilir.
- Burun içi konka büyümeleri. Burun içerisinde konkalar vardır. Konkalar burundan içeri giren havayı ısıtıp soğutur ve nemlendirirler. Konkalar bazen çeşitli etkenler sebebiyle büyüyüp küçülebilirler. Konka hipertrofisi adı verilen konkaların fazla büyümesi durumu burun tıkanıklığına sebep olabilir.
- Kimyasala maruz kalma
- Kronik sinüzit
- Burunda eğrilik. Yaşın ilerlemeye başlamasıyla burun şekillenmeye ve burunda eğrilikler ortaya çıkmaya başlar. Genelde burunda oluşan travmalar burun içerisinde septum deviasyonu denilen eğriliklere neden olur. Bu eğrilikler, eğer nefes almakta sorun yaratırsa cerrahi müdahale ile düzeltilir.
- Burun eti.
- Tümör önceden var olmayan burun tıkanıkları tümör habercisi olabilmektedir.
BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?
Sinüzit ve burun tıkanıklığına ne iyi gelir, burun tıkanıklığı nasıl düzelir gibi sorulara yanıt olarak verilebilecek birkaç cevap bulunur;
- Sigara içmeyi bırakın. Sigara içmek ve sigara içilen ortamlarda bulunmak burun tıkanıklığına sebep olabilir.
- Burnunuz tıkalıyken süt içmeyin. Süt, mukus üretimini arttırır ve burun tıkanıklığının süresini uzatır.
- Deniz tuzu kullanın. Deniz tuzu burnun tıkanıklığını açacaktır.
- Bol bol C vitamini tüketin. C vitamini özellikle viral enfeksiyonlara yakalandıysanız enfeksiyondan kurtulmanızı sağlayacak ve tıkanıklığınızı azaltacaktır.
- Nemli ortamlarda bulunun. Özellikle kuru bir yerde yaşıyorsanız ya da kış aylarında evinizdeki nem oranı düşüyorsa uyuduğunuz odaya kaynar su koymak ya da buhar makinesi almak nem oranını artıracak, burnunuzun tıkanmasını engelleyecektir.
- Elma sirkesi. Elma sirkesi mukusun incelmesini sağlar. Bir su bardağı suyun içerisine bir yemek kaşığı elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı bal ekleyip günde iki kere bu karışımı içerek burun tıkanıklığınızı azaltabilirsiniz.
BURUN TIKANIKLIĞINI AÇAN ŞEYLER
Burun tıkanıklığı herkesin zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Tıkanıklık yaşayan kişinin uyku kalitesini ve hayatını etkileyen bu durum akıllarda tıkalı burnu ne açar sorusunun oluşmasına sebep olur. Tıkalı burnu açmak için kullanabileceğiniz bazı yöntemler vardır;
- Tuzlu su. Tıkanık burnun içerisine tuzlu su damlatmak ya da tuzlu suyu var gücünüzle burnunuzdan içeri çekmeye çalışmak tıkanan burnunuzu açmanıza yardımcı olabilir. Tuzlu su burnunuzdaki mukusu dışarı çıkartarak burun kanalınızı boşaltır.
- Nane yağı. Eczanelerde de bulabileceğiniz nane yağı çözeltileri kaynatılmış su ile karıştırıldığında çıkarttığı buhar ile burnunuzun açılmasını sağlayabilir.
- Okaliptüs. Okaliptüs, nane yağı gibi etkilidir. Burun tıkanıklığınızın düzelmesine yardımcı olabilir.
- Papatya. Bir demet papatyayı toplayıp kaynatırsanız, papatya kaynarken ortaya çıkan buhar burnunuzdaki mukus tabakasını dışarı atacak ve burun kanallarınızın içini boşaltacaktır.