Eller gün içinde aktif olarak devamlı çalışır. Dolayısıyla da avuç içi terlemesi, ellerinizin sürekli olarak ıslak olmasına neden olur. Bu durumda ise kötü bir izlenim vermemek adına insanlarla tokalaşmak bile sorun arz edebilir. Vücudun ısı kontrolünü yapmak amacıyla ortaya çıkan terleme, fizyolojik bir durumdur. Yoğun bir şekilde terleme (hiperhidroz) ise vücudun her durumda aşırı terlemesi olayıdır. Bölgesel terlemenin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte sinir sisteminin uygunsuz bir biçimde çalışması rahatsızlığın nedeni olarak görülmektedir. Avuç içlerinin yanması da genellikle stresle tetiklenebileceği gibi tiroid bezinin fazla çalışması, damar hastalıkları ve diyabet gibi altta yatan nedenlerden kaynaklanabilir. Avuç içi kaşınması tıpkı diğer rahatsızlıklar gibi yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Avuç içi kaşınması sağlık açısından risk oluşturmamakla birlikte kronik cilt rahatsızlıklarından kaynaklanabilir. Ancak avuç içinde görülen rahatsız edici kaşınma, yanma ve terlemenin altında mevcut olabilecek sağlık sorunları bunlarla sınırlı değildir. Peki, avuç içi yanması, terlemesi ve kaşınması neden olur? Avuç içi yanması, terlemesi ve kaşınmasına ne iyi gelir? İşte konuyla ilgili merak edilenler…
AVUÇ İÇİ NEDEN KAŞINIR?
Avuç içi kaşınmasının yaygın nedenlerinden biri egzamadır. Bu cilt rahatsızlığı, avuç içlerinde kaşıntı kızarıklık, kuruluk, çatlama, bazen de küçük kabarcıklara yol açar. El egzaması genellikle elleri aşırı neme ya da sert kimyasallara maruz kalan kişilerde görülmektedir. Temizlik sektöründe çalışanlar, sağlık çalışanları el egzaması riski taşıyan mesleklerden bazılarıdır. Bunun dışında avuç içi kaşınmasında risk faktörü oluşturan sağlık sorunları şu şekildedir;
ALERJİK REAKSİYONLAR: Aynı şekilde alerjik reaksiyonların sebebi de kimyasallara maruz kalma ve avuç içinin tahriş olmasından kaynaklanır. Bu durum kontak dermetit olarak tanımlanır. Alerjiye neden olabilecek nedenler ise sabunlar, yüzük ve diğer metal mücevherler, dezenfektanlar, antiseptik ya da antibakteriyel maddeler, yüksek klorlu su ve toz topraktır.
SİROZ: Bir otoimnun bozukluk olan siroz rahatsızlığı, çoğu zaman karaciğeri mideye bağlayan safra kanallarını etkiler. Bu iki organ arasında dolaşan safra, karaciğerde birikir hasara ve yaralara neden olur.
DİYABET: Şeker hastalığı meydana geldiğinde yüksek kan şekeri seviyeleri kaşıntılı kuru cilde neden olur. Bu kaşıntı problemleri; avuç içlerinde ve vücudun diğer bölgelerinde görülebilir.
İLAÇLARIN YAN ETKİSİ: Bu durum yeni bir ilaca başladığınıza hafif bir alerjik reaksiyon sonucu gelişebilir. İlaçların yan etkisi olarak avuç içlerinde kaşıntılar söz konusudur.
SİNİR HASARI: Şeker hastalığından kaynaklanan sinir hasarı bazı durumlarda avuç içlerinde kaşıntıya neden olabilir. Aynı zamanda karpal tünel sendromu ellerde uyuşma, ağrı ve kaşıntılara neden olur.
ELDE YANMA HİSSİ NASIL GEÇER?
Avuç içi yanması bazen her iki elde görülebileceği gibi bazen de tek elde hissedilebilir. Avuç içlerinde yanma rahatsız edici olmasının yanı sıra birçok hastalığın habercisi olabilir. Avuç içi yanmasının cilt hastalıklarından, gebeliğe veya vitamin eksikliğine kadar birçok farklı nedeni vardır. Avuç içi yanmalarının altındaki yaygın hastalıklar şunlardır;
Avuç içi yanma hissini azaltmak için bitkisel yöntemler mevcut ancak bunlar sadece anlık olarak yanma hissini ortadan kaldırır. Avuç içi yanma şikayetini ortadan kaldırmak için uzman bir doktora giderek gerekli muayene, test ve tetkiklerin yapılması gerekir.
AVUÇ İÇİ YANMASI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?
Avuç içi yanması için gideceğiniz bölüm hastalığınıza göre değişiklik gösterir. Yanmanın sebebi konusunda bilgi sahibi olmayanlar dahiliye bölümüne gidebilir. Ancak yanmanın nedeni fibromiyoloji ise Romatolji ya da Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanına başvurabilirler. Eğer mevcut olan rahatsızlık karpal tünel sendromundan kaynaklanıyorsa Nöroloji uzmanına gidilebilir.
AVUÇ İÇİ TERLEMESİ NEYİN BELİRTİSİ?
Terleme vücutta düzenli olarak gerçekleşir ve normal bir süreçtir. Herkeste görülmekle birlikte sürekli avuç içlerinin terlemesi beraberinde birçok sorunu getirebilir. Aşırı stres, korku ve endişe duyulduğunda ya da heyecanlandığınızda ellerinizin terlediğini fark edebilirsiniz. Bu ellerdeki ter bezinin yoğun olmasından kaynaklanır. Genellikle panik atak, stres, kaygı bozukluğu asabiyet, depresyon gibi durumlarda terlemede artış gözlenir. Öte yandan ellerde terleme, kalıtsal bir sorundan kaynaklanabileceği gibi, troid hastalıkları, kan şekerinin düşmesi, sinir sistemi hastalıkları, kalp krizi ve menopoz durumlarından gelişebileceğinden ciddiye alınması gerekir. Bunların yanı sıra avuç için terlemesi neyin belirtisi sorusunun yanıtı aşağıdaki nedenlere dayalı olabilir;
AVUÇ İÇİ TERLEMESİNE NE İYİ GELİR?
Yoğun bir şekilde terleme vücudun diğer bölgelerinde de bulunuyor ise nedeni araştırılır ve sebebe uygun bir tedavi yapılır. Bu terlemeleri ortadan kaldırmak için botox ve iyontoferoz yöntemleri kullanılır. Bu işlem el, ayak ve koltuk altı terlemeleri için idealdir. Bölgesel terleme için oral yolla alınan ilaçlar ile terlemenin maksimum seviyeye indirilmesi sağlanır. Avuç içlerinizin ıslaklık hissini gidemeye yardımcı olacak diğer yöntemler ise şu şekildedir;
AVUÇ İÇİ TERLEMESİNE HANGİ BÖLÜM BAKAR?
Vücudunuzdaki bölgesel terlemeleri gidermek için cerrahi olmayan tedaviler için dermatoloji bölümüne başvurabilirsiniz. Ameliyat ile kalıcı tedavi için ise göğüs Cerrahisi bölümüne, genel bir terleme söz konusu ise iç hastalıkları bölümünü ziyaret edebilirsiniz.