Tüp bebek tedavisinde gelişen teknoloji ile birlikte başarı oranı giderek artmaya devam ediyor. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler bu anlamda daha geniş bir tedavi yöntemi ile birlikte sağlıklı bir çocuk sahibi olabiliyor. Uzun yıllardır kullanılan tüp bebek tedavisinde en önemli unsurlardan biri de yaş faktörüdür. Gebelik oranı 35 yaşından genç kadınlarda en yüksek seviyelerdeyken 37 yaşından itibaren ciddi boyutlarda azalır. 44 yaşlarına gelindiğinde ise bu oranda büyük bir düşüş yaşanmaktadır. Bu nedenle tüp bebek tedavisi olacaklar yaş kriterini mutlaka göz önünde bulundurmalıdırlar. Peki tüp bebek tam olarak nedir? Tüp bebek nasıl yapılır?
TÜP BEBEK NEDİR?
Korunmasız cinsel ilişkilere rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler için ideal olan tüp bebek tedavisi, yapılan bir takım kontrollerin ardından tüp bebek için uygun bir tedavi yöntemi belirlenir.
Tüp bebek tedavisinde anneden canlı yumurta hücreleri alınır ve erkekten alınan sperm hücreleri laboratuvar ortamında bir araya getirilir ve burada spermin yumurtayı döllemesi sağlanır. Sonuç olarak embriyonun meydana gelmesi ile birlikte annenin rahmine yerleştirilerek gebelik imkanı sağlanır.
TÜP BEBEK NASIL YAPILIR?
Tüp bebek tedavisinde başlangıçta bazı ilaçların yardımı ile yumurtaların gelişimleri uyarılır. Doğurganlığa destek olan bu ilaçların amacı yumurta üretiminin sağlanmasıdır. Bu işlemin ardından yumurtaların toplanması gerekir. Kadına verilen küçük dozlu bir sakinleştirici ya da narkozun ardından ultrasonla transavajnal iğne ile yumurtalıklara ulaşılarak yumurta toplama işlemi gerçekleşir. Ayrıca bu esnada erkekten sperm alınması gerekir.
Erkekten sperm alındıktan sonra yumurta ile birleştirilerek döllenme beklenir. Döllenmenin ardından oluşan embriyonun gelişimi takip edilir. Embriyo beklenen olgunluk seviyesine ulaştığında rahime yerleştirmek için hazır hale gelir. Embriyo transfer işlemine gelindiğinde doktor katater yardımı ile embriyoyu rahme transfer eder. Transfer işlemi yapıldıktan sonra anne adayına 2-3 saat dinlenmesi için yatak istirihatı verilir.
Uygulanan bu tüp bebek tadavi işleminin ardından doktor bir takım önerilerde bulunur. Örneğin, ağır kaldırmamak ve sıkı egzersizlerden kaçınmak gibi. Ayrıca verdiği ilaçların düzenli bir şekilde kullanımı gerekmektedir.
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE GEBELİK HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Tüp bebek tedavisi ile döllenmenin hangi gün meydana geldiği bilindiği için normal gebelikten farklı bir hesaplama yapılır. Tüp bebek işlemleri yapılırken adet tarihi dikkate alınır. Yani embriyonun rahme transfer edildiği tarih, son adetin ilk gününden 2 hafta sonrasına getirilir. Böylelikle doğum tarihi embriyonun transferinin ardından ortalama 38 hafta eklenerek hesaplanır. Embriyonun rahme yerleştirilmesinin ardından gebelik sonucunu almak için beklenen süre 12 gündür. 12 gün sonra Beta HCG teksi hamilelik testi pozitif çıktığı takdirde 4 haftalık gebeliğin mevcut olduğunu söylemek mümkündür.