Ketojenik diyet günümüzde en popüler ve en çok araştırılan diyetlerden biri haline gelmiştir. Temel olarak karbonhidratları en aza indirerek vücudun yağı bir enerji formu olarak kullanması için yağ ve yağlı besinleri artırarak ketojenik bir beslenme planı oluşturarak yapılır. Keto diyeti hem kilo verilmesine hem de sağlıklı yaşamı destekleyen bir beslenme düzeni oluşturulmasına yardımcı olur.
KETOJENİK DİYET NEDİR?
Ketojenik diyet, yüksek yağlı besinler ile orta miktarda protein içeren besinlerin öncelikli tüketildiği, düşük karbonhidratlı bir beslenme türüdür. Keto diyeti ve düşük karbonhidrat diyeti olarak da bilinen bu diyet epilepsi, diyabet ve kanser gibi hastalıkların tedavi sürecinde destekleyici olarak uygulanmaktadır. Sağlıklı yaşamı destekleyici özelliklerinin yanı sıra kilo verilmesinde etkili olan bu diyet günümüzde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Ketojenik beslenmenin temel unsuru vücudun dışarıdan karbonhidrat alımını ciddi ölçüde azaltmaktır.
Karbonhidrat oranı yüksek bir şey tüketildiğinde, vücut glikoz üretir. Glikoz, vücudun enerji olarak dönüştürmesi en kolay moleküldür, böylece başka herhangi bir enerji kaynağı yerine seçilir. Karbonhidrat alımını azaltarak, vücut ketoz olarak bilinen bir duruma getirilir. Ketoz, gıda alımı düşük olduğunda hayatta kalmamıza yardımcı olmak için vücudun başlattığı doğal bir süreçtir. Bu süreçte vücut karaciğerdeki yağların parçalanmasıyla keton üreterek enerji sağlar.
Dengeli bir şekilde sürdürülen keto diyetinin nihai amacı, vücudu bu metabolik duruma adapte etmektir. Ketojenik besinler ve tarifler sayesinde bu kalori açlığı ile değil, karbonhidrat açlığı ile sağlanmaktır. Örneğin Keto Frittata (Ketojenik Omlet) tarifi birçok ketojenik ek malzeme ile uyumludur. Yağlarla yüklendiğinde ve karbonhidratlar azaltıldığında, vücut birincil enerji kaynağı olarak ketonları yakmaya başlayacaktır. Optimal keton seviyeleri sağlık, kilo kaybı, fiziksel ve zihinsel performansın artması gibi birçok fayda sağlar.
KETOJENİK DİYET NASIL YAPILIR?
Ketojenik diyet planı yaparken odak noktası, yemeklerin ve atıştırmalıkların yağ ve protein içeriğini artırırken karbonhidratları azaltmak olmalıdır. Ketojenik diyetlerde yağlar, kesilen karbonhidratların yerini almalı ve toplam kalori alımınızın yaklaşık %75'ini sağlamalıdır. Proteinler enerji ihtiyacının yaklaşık %10-30'unu oluştururken karbonhidratlar genellikle %5 ile sınırlıdır. Ketojenik bir diyet menüsü hazırlarken listenizde bulunması gereken yiyecekler: organik yumurta, tavuk ve hindi eti, yağlı balıklar, tam yağlı süt ürünleri, kuruyemişler ve tohumlar, hindistan cevizi, zeytinyağı, avokado ve susam yağı gibi sağlıklı yağlar, avokado, nişastalı olmayan sebzeler, yeşillikler, mantarlar çeşniler ve baharatlar.
KETOJENİK DİYET UYGULARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Karbonhidrat bakımından zengin gıdalar kısıtlanmalıdır. Ekmek ve unlu mamuller, tatlılar ve şekerli yiyecekler, şekerli içecekler, tahıllar ve tahıl ürünleri genellikle keto diyetlerinde yer almamaktadır. Dengeli bir ketojenik beslenme alışkanlığı edinmek için sağlıklı gıda kaynakları seçmek, işlenmiş gıdalar ve sağlıksız yağlar tüketmemeye dikkat etmek gerekiyor.
KETOJENİK İÇECEKLER NELERDİR?
Ketojenik diyette, yüksek karbonhidratlı yiyecekler gibi yüksek karbonhidratlı içeceklerden de kaçınılmalıdır. Ketojenik diyette kahve içilir mi? Şekersiz çay, kahve ve yeşil çay ketojenik diyette rahatlıkla tüketilebilir. Çay ve kahveye lezzet katmak için süt kullanılabilir. Alkolün genel olarak kısıtlanması gerekse de votka veya soda ile karıştırılmış tekila gibi düşük karbonhidratlı bir içecekler ile kaçamak yapılabilir.
İŞTE ÖRNEK KETOJENİK DİYET MENÜS
Menüler bireysel diyet ihtiyaçlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir, bu genel bir haftalık menüdür.
Pazartesi
Salı
Çarşamba
Perşembe
Cuma
Cumartesi
Pazar