Ömür Gedik, "Ben kendi kendine zarar verenlerdenim, yani otoimmün bir hastalığım var. Bağışıklık sistemim olması gerekenden fazla çalışıyor ama bana iyilik yapacağına yanlışlıkla vücudumun normal dokularına ve organlarına saldırıyor.. Yani düşmanlarla savaşacak olan askerlerim gelip beni vuruyor." diyerek ciddi bir hastalığının olduğunu belirtmiş ve hastalığını yenmek için bazı besinleri hayatından çıkardığını vurgulamıştı. Peki, otoimmun hastalığı nedir? Otoimmun hastalığına karşı nasıl beslenmek gerekir? İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, otoimmun hastalığı ile ilgili tüm merak edilenleri tek tek açıkladı.
"VÜCUDUMUZUN KENDİ KENDİNİ YEMESİDİR"
İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, "Otoimmun hastalıklar bağışıklığımızın kendi vücudumuza açtığı savaşın ilanıdır. Vücudumuzu mikroplara ve kanser hücrelerine korumakla görevli antikor denilen askerlerimiz, serseri mayın misali kendi organlarımıza saldırmaya başlıyor. Daha açık bir anlatımla vücudumuzun kendi kendini yemesi olarak ifade edebiliriz." dedi.
"BİRÇOK FARKLI ORGANDA TUTULUM YAPABİLİR"
Otoimmun hastalıklar hedeflediği bölgeye göre farklı hastalıklara sebep olabiliyor. Örneğin; Ömür Gedik, "Bendeki otoimmün hastalık romatoid artrit, yani iltihaplı romantizma kronik bir inflamatuar bozukluk aslında." demişti. "Çevresel kirleticilerle aldığımız toksinler, kimyasallar, ağır metaller, kozmetik ürünleri, mikroplar vücudumuzda antikor oluşumunu artırır. Artan antikorlar canı istediği organımıza giderek tahribata başlar." diyen İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, hedef bölgeye göre ortaya çıkan hastalıkları şöyle sıraladı;
DEPREM DEDE VE SUNA PEKUYSAL'DA DA BU HASTALIK VARDI
Ömür Gedik'in açıklamasının ardından merak konusu olan otoimmun hastalıkların birçok ünlü isimde de olduğunu belirten İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ "Deprem dede olarak bildiğimiz rahmetli Ahmet Mete Işıkara ve tiyatrocu Suna Pekuysal'ı hatırlayacak olursak kamburu artmış ve başını çevirirken gövdesini çevirdiklerini anımsarız. Otoimmun hastalıklardan ankilozan spondilit denilen kalça ile omurgayı tutan eklemleri tutar ve tespiti için kanda HLA B27 gen testine bakıyoruz."dedi.
TEDAVİ EDİLMEZSE...
"İltihaplı eklem romatizması olarak adlandırdığımız romatoid artrit, en sık görülen otoimmun romatizmal hastalıktır. Özellikle el ve ayaklarda olmak üzere tüm eklemlerimizde şişlik, ağrı, şekil değişikliği, kızarıklık, sıcaklık artışı, sabah eklem katılığı, kronik yorgunluk yapabilir. Tedavi edilmediğinde ise kalıcı deformiteler yapar." diyen İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, otoimmun hastalıkların belirtilerini şu şekilde sıraladı;
OTOİMMUN HASTALIĞIM OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜRECEK BELİRTİLER NELERDİR?;
İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, son yıllarda otoimmun hastalıkların neden arttığını açıklayarak özellikle tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kullanılan kozmetik ürünlerinin de otoimmun hastalıklara neden olabileceğini vurgulayan İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, son yıllarda otoimmun hastalıkların artma nedenlerini sıraladı.
SON YILLARDA OTOİMMUN HASTALIKLAR NEDEN ARTTI?
OTOİMMUN HASTALIĞI OLANLAR KORONAVİRÜSE YAKALANIRSA NE OLUR?
Otoimmun hastalarımızın en çok sorduğu soru "koronavirüs olduğumda ne olacak?" diyen İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, "Otoimmun hastalar bağışıklığı azaltan ilaç kullanmıyorlarsa salgına yakalanma riski normal insanlar gibidir. Bu konuda endişe edilmeye gerek yok. Fakat koronavirüse yakalanıldığında "sitokin fırtınası" denilen yaşamsal öneme haiz tablo oluşma riskini daha fazla yaşarlar. Sitokin fırtınası, koronavirüse karşı bağışıklığımızın oluşturduğu askerlerimizin, koronavirüs yerine kendi dokularımıza saldırmasıdır. Otoimmun hastalığın oluşma mekanizması gibi olan sitokin fırtınasına girmemek için, otoimmun hastalığa sahip olanların kendilerini çok iyi korumalarında fayda var." dedi.
Otoimmun hastalıklardan korunmak için ne yapabiliriz?