Obezite, günümüzün en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Obezitenin, besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fizik aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıktığını hatırlatan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Fikret Düşünceli, koronavirüs salgını döneminde obezitenin giderek arttığına dikkat çekiyor. Obezitenin, birçok sağlık sorunuyla birlikte koronayla mücadeleyi de zorlaştırdığının altını çizen Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Düşünceli, şu bilgileri veriyor:
"Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), obeziteyi, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlıyor. Covid-19 salgını döneminde obezite daha büyük bir risk olarak karşımıza çıkıyor. Pandemi nedeniyle toplumun büyük bölümünün evde vakit geçirmesi, hareketsizliğin artması, özellikle kalorisi yüksek atıştırmalıkların daha fazla tüketilmesi aşırı kilo alımına ve obeziteye neden oluyor."
İYİLEŞME ŞANSINI AZALTIYOR
Türkiye'de erkeklerin yüzde 20'sinin, kadınların ise yüzde 40'ının fazla kilolu olduğunu aktaran Dr. Düşünceli, "Aşırı kilo maalesef kalp rahatsızlığı ve diyabet dahil olmak üzere bazı hastalıklara yakalanma riskini artırıyor" diyor. Ancak bu dönemde en büyük riskin obezitenin koronaya yakalanma ihtimalini artırması, tedavi şansını ise azaltması olduğunu vurgulayan Dr. Düşünceli, obezite ve koronaya ilişkin şu bilgileri vererek, uyarılarda bulundu:
ABD'de yapılan bir araştırma, obezitenin, Kovid-19'dan ölüm riskini yüzde 48 artırdığı ortaya koydu. Obez kişilerin hastanede Kovid-19 tedavisi görme oranının yüzde 113, yoğun bakıma kaldırılma oranının da yüzde 74 arttığı bulgularına ulaşıldı. Hatta, bazı toplumların salgından daha fazla etkilenmesinin sebeplerinden birinin obezite olabileceği belirtiliyor.
Obezitenin, korona virüsten kaynaklanan ciddi komplikasyon olasılığını arttırdığına ilişkin bazı veriler mevcut. Araştırmalara göre; obezite, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştıran insülin direnci ve iltihaplanma gibi metabolik değişikliklere neden olabiliyor.
FAZLA KİLO NEFES ALDIRMIYOR
Bir başka önemli sorun da çoğu zaman obezitenin yol açtığı kronik iltihaplanma yani enflamasyon. Enflamasyon, vücudun virüslerle mücadele etmesinin doğal bir yolu. Ancak uzun süreli enflamasyon sağlıklı bir durum değil ve gerçek bir tehdit ortaya çıktığında vücudun savunma mekanizmasına zarar verebiliyor. Bu durum da korona hastalarının iyileşmesini zora sokuyor.
Araştırmacılara göre; akciğere zarar verebilen korona virüsü enfeksiyonuyla obezite hastalarının mücadele etmesini zorlaştıran bazı faktörler var. Fazla kilo vücudu yoruyor ve vücuttaki fazla yağ, akciğerlerin genişleme ve nefes alma kapasitesini kısıtlayabiliyor.
Başka hastalıklar göz önüne alındığında bile, vücut kitle endeksi (BMI) daha yüksek olan kişilerin hastaneye kaldırılması oranlarının daha yüksek olduğu görülüyor. Tüm bu verileri bir araya getirdiğimizde obezite, kişide Covid enfeksiyonun seyri için dikkate alınması gereken bir risk faktörü olarak ortaya çıkıyor. Lütfen bu dönemde fiziksel aktiviteye, dengeli ve sağlıklı beslenmeye, kilo kontrolümüze her zamankinden daha çok dikkat edelim.