Kovid-19 salgını hem ülkemizde hem dünya genelinde etkisini sürdürmeye devam ediyor. Son günlerde de mutasyonlu virüs tehlikesiyle karşı karşıyayız. Peki mutasyonlu virüs ile nasıl mücadele ediliyor. Sonuçları nasıl çıkartılıyor ve mutasyonlu virüs nasıl tespit ediliyor? Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aynur Karadenizli mutasyonlu virüsün nasıl tespit edildiğini A Haber'e anlattı.
Prof. Dr. Aynur Karadenizli: " Mutasyonlu virüs son 2-3 aydır pandemide farklı bir yöne evrilmemize neden oldu. Başlangıçta izole edilen virüs yüzey proteinlerinde önemli değişiklikler olmaya başladı. Yavaş yavaş artış gösterdi ve eylül ayından itibaren ilk olarak İngiltere'de saptanan mutant virüs, sonrasında Güney Afrika'da o virüsün farklı bir varyantı saptandı. Bulaşıcılığı çok daha yüksek. Yüzde 70 oranından daha bulaşıcı olduğu görülüyor. Bu virüsleri saptamak zorundayız. Bu virüse yakalanan vatandaşları saptayıp yayılmasını önlememiz gerekiyor. Hasta örneklerini alarak kaydediliyor. Bu virüsün RNA'sı üzerinde çalışılıyor. Bu izolasyon yapıldıktan sonra biz RNA'yı DNA'ya çeviriyoruz ve ikinci bir PCR yaparak mutantı saptamış oluyoruz." diyerek sözlerine devam etti.
MUTASYONLU VİRÜS TEHLİKELİ BİR BOYUTA ULAŞTI MI?
Karadenizli: "Ülkemizde mutant virüsler saptanmaya başladı. Yaklaşık 250 civarında kişide mutant virüs bulunuyor. Bunun ne kadar yaygınlaştığı konusundaki çalışmalar yeni başladı. Bundan sonra her pozitif çıkan olguda mutant virüs var mı yok mu araştırılacak." dedi.
AŞILAMA ÇALIŞMASINDA MUTASYONLU VİRÜSÜN ETKİSİ NEDİR?
Prof. Dr. Aynur Karadenizli : "Ülkemizde inaktif virüs aşı kullanıyoruz, halk arasında Çin aşısı olarak biliniyor. Bu aşılama sisteminde mutant virüslerin etkinliği ile ilgili bir çalışma yok. Bu virüsler devamlı mutasyona uğrayan mikroorganizmalardır. Bu nedenle olmayacağı anlamına da gelmez. Virüsün üstündeki proteinlerde çok büyük değişiklik olması halinde aşılarda da etkinlikte sorunlar yaşayabiliriz." diye belirtti.