Ülkemizde pek çok hastanede olduğu gibi Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi laboratuarında da, İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika'da görülen ve Türkiye'de 23 ilde rastlanan 'mutasyonlu virüs' taramasına başlandı. Mutant virüs ile tespiti hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Aynur Karadenizli "Türkiye veya Kocaeli'nde mutasyonlu virüs tehlikeli boyutlarda değildir. Ama bu olmayacağı anlamına gelmez." dedi.
KORKUYOR VE ÇEKİNİYORUZ
Sağlık Bakanlığının mutasyonlu virüsün ülkemizde görülmesi ile birlikte harekete geçtiğini ve hastanelere mutasyonlu virüs tespit kiti gönderdiğini belirten Prof. Dr. Aynur Karadenizli "Mutasyon, pandemi döneminin son 3 ayında yaşadığımız en büyük sorun haline geldi. Aslında virüsler sürekli mutasyona uğrayan mikroorganizmalardır. Son zamanlardaki mutasyon, neden hayatımızda bu kadar önem kazandı ve etkili oldu dersek, çünkü virüs mutasyonla birlikte bulaşıcılık özelliği kazandı. Bulaşıcılık demek, öncesine göre yüzde 70 oranında daha fazla kişiye bulaşma özelliği kazanmış olması demektir. Bundan biz çok korkuyor ve çekiniyoruz. Çünkü daha fazla insan enfekte olabilir. Böyle bir durumda sağlık kurumlarında aşırı bir yüklenme yaşanabilir. Bu yaşandığı zaman daha fazla hasta ve ağır hastamız olabilir. Hatta daha fazla can kaybı olabilir." dedi.
BASKIN MUTANT VİRÜS
Virüslerde normalde iyi mutasyonlar olabileceğini ifade eden Karadenizli , "Koronavirüs'ü yaklaşık 8 veya 9 aydır inceliyoruz. Ancak bugüne kadar bu virüste iyi bir mutasyon görmedik. Hepimizin bildiği gibi, yakın zamanda İngiltere'de ortaya çıkan 501 Y mutasyonu oldu. Bunda bulaşıcılık özelliği çok fazlaydı. 2 ay gibi sürede bu mutasyon İngiltere'de baskın mutant virüs haline geldi. Daha sonra Hollanda, Almanya ve Belçika'ya ardından Avrupaya yayılım göstermiştir. Bizde de bakanlığımızın bu konuda ki çalışmaları ile labratuvarlarda ülkemizde mutant virüs ne kadar var? Sayısı artıyor mu? Böyle bir çalışma içerisindeyiz. Kocaeli Üniversitesi olarak da labratuvarlarımızda mutant virüs ile ilgili Pazartesi günü itibarı ile çalışmalara başladık." şeklinde konuştu.
NASIL TEST YAPILIYOR?
Hastanede virüsün tespiti için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Karadenizli, "Öncelikle hastalardan iyi bir örnek alınıyor. Ardından bu kayıt altına alınarak numaralandırılıyor. Yapılan numaralandırma sonrasında ise hastalara ait örneklerden virüsün genetik materyalini izole ediyoruz. RNA virüs izolasyonun ardından, bunu DNA'ya çevirip çoğaltıyoruz. Tabi alınan bu örneği hemen cihaza koyup inceleme yapamıyoruz. Bu nedenle önce bir karışım hazırlanıyor ve ardından cihaza konuyor. Bu işlemlerin her biri labratuvarımızda ayrı ayrı yapılıyor. Son olarak da PCR işlemine geçiyoruz. Bu işlemde de bu hastada Pozitif olup olmadığını tespit ediyoruz. Pozitif çıkarsa ikinci basamağa geçiyoruz. Mutasyon olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer var ise, bunun İngiltere de görünen mutasyon mu, yoksa güney Afrika'daki mutasyon mu ona bakıyoruz. Eğer bunlardan biri çıkıyorsa sonucu bakanlığa resmi yolla iletiyoruz." dedi.
TEHLİKELİ BOYUTLARDA DEĞİL
Hastada sonucun pozitif çıkması durumunda alınan tedbirlerden bahseden Karadenizli, "Yerelde de bu hastanın yakınlarına test yapılıyor ve izolasyona alınıyor. Eğer izolasyonu başaramazsak, yayılımı hızlı olduğundan daha çok kişiye bulaşıp baskın hale gelebilir. Şu anda Türkiye veya Kocaeli'nde mutasyonlu virüs tehlikeli boyutlarda değildir. Ancak bu bundan sonra olmayacağı anlamına gelmez. Biz her pozitifi kontrol ediyoruz. Mutant olup olmadığına bakıyoruz. İnşallah alınan önlemler ile durum tehlikeli boyutlara ulaşmaz." şeklinde konuştu.