Anne adayları sorunsuz bir doğum yapmak ve bebeğini kucağına almak için sabırsızlanır. Aylardır kalp atışlarını dinleyip, tekmelerini hissettiğiniz bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi en büyük beklentiniz arasında yer alır. Bu süreçte anne adayları "Normal doğum kaçıncı haftada olur?" sorusunun yanıtını arar. Normal doğum, gebeliğin 38-40 haftaları arasında gerçekleşmektedir. Bu zamanlama 38. haftadan önce gerçekleşirse erken doğum, 42. haftadan sonrasında ise geç doğum olarak ifade edilir. İşte normal doğum hakkında bilinmesi gerekenler…
NORMAL DOĞUM NASIL OLUR?
Normal doğum nasıl gerçekleşir? Sorusunun yanıtı anne adayları için oldukça mühimdir. Normal doğumda, uzun aralıklı kasılmaların giderek artması doğumun gerçekleşeceği sinyallerini verir. Aşama aşama normal doğum; açılma (dilatasyon), bebeğin çıkışı ve plesanta (bebeğin eşi) şeklinde ifade edilir. İlk olarak kasılmalar başlar, sonra doğum anına kadar geçen süre sancılar eşliğinde devam eder. Plesentanın ayrılması ile doğum gerçekleşmiş olur. Bazı doğumlar 1-2 sat içinde gerçekleşirken bazen de doğum anında yaşanan sancılar annenin duygusal ve fiziksel durumunu zorlayabilir.
NORMAL DOĞUM BELİRTİLERİ NELERDİR?
İlk kez anne olacaksanız, bebeğiniz doğum başlamadan birkaç hafta önce düşmeye yani pelvis bölgenize inmeye başlar. Bu genellikle 2-4 hafta öncesinde başlamakla birlikte her kadında farklı zamanda meydana gelebilir. Bebeğiniz başı aşağıda, çıkışını sağlayacak pozisyondadır. Doktorunuz ultrasonla bebeğinizin hangi pozisyonda olduğunu doğumun sonlarına yaklaşırken her ay kontroller esnasında size belirtecektir. Normal doğum belirtilerine ilişkin detaylar ise şu şekildedir;
NORMAL DOĞUM SONRASI DİKİŞ AĞRISI NE ZAMAN GEÇER?
Özellikle ilk kez normal doğum yapan kadınlarda dikişlerde ağrı yoğun hissedilebilir. Otururken ya da yürürken dikiş ağrıları can yakıcıdır. Vajina gibi hassas bir bölgede olduğundan özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Bunula birlikte sezaryen doğumda da iyileşmesi gereken bir kesik söz konusudur. Normal doğumda çoğu zaman epizyotomi uygulanır. Bebeğin çıkışından önce atılan bu ufak kesik, doğumun ardından dikişlerle kapatılacaktır. Epizyotominin iyileşmesi yaklaşık 1-2 hafta sürer. Zamanla bu dikişler kendiliğinden toparlanacaktır, ancak dikişin atıldığı ilk hafta vajina bölgesinde ağrılar hissedilebilir. Enfeksiyon riski vardır ve düzenli bakım desteği ile bu sorun ortadan kalkabilir. Bu durumda buz kompresi uygulayabilir ve istirahat ederek ağrılarınızın azalmasını sağlayabilirsiniz. Fazla yürüyüş yapmak dikişlerinizin şişmesine yol açar.
NORMAL DOĞUM DİKİŞLERİNİN İLTİHAPLANMASI NASIL ANLAŞILIR?
Normal doğum dikişlerinin şişmesi, morluk, ağrı ve kötü kokular kesi alanında bazı enfeksiyon türlerinin varlığını belirtmektedir. Dikiş bölgesine düzenli olarak evde bakım uygulamak gerekir. Özellikle tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra alan bol su ile temizlenmeli ve kurulanmalıdır. Doktorun reçete ettiği ilaçlar kullanılmalı, 2 günde bir dikişlerde bir anormallik olup olmadığına bakılmalıdır. Büyük tuvaletin ardından bir miktar antiseptik solüsyon kesi bölgesine sürülmelidir. Doğum sonrasında kullanılan pedler sık değiştirilmeli ve temizleme işlemi önden arkaya olacak şekilde yapılmalıdır. Kabızlığı engellemek için yeterli ve dengeli beslemeye özen gösterilmelidir. Dikişlerde açılma halinde mutlak doktora başvurulması gerekir. Eğer ihtiyaç varsa doktor tarafından dikişler yenilenebilir.