Keto diyet düzenli uygulandığında ve doğru bir şekilde yapıldığında insan için oldukça sağlıklı ve faydalı bir diyet programı olabilmektedir. Özellikle yeşil sebzelerin tüketimine dayanan ketojenik diyet, gün boyu ketozisin gerçekleşmesini amaçlar. Peki bu ketojenik beslenme nedir? Keto diyeti nasıl yapılır? Bunlar ve diğer sorularınızın cevapları ile birlikte örnek menü listesi de sizlerle
KETOJENİK DİYET NEDİR?
Ketojenik diyet, karbonhidrat ve proteinin oldukça az olduğu ve diyetin genel olarak yağ ve yağ türevlerinden oluştuğu bir diyet tipidir. Diğer sağlıklı beslenme diyetlerinde kaçınılan yağlar ketojenik diyetin ana besin ögesi olmaktadır.
İçerdiği yüksek miktarda yağ, azami miktarda protein ve karbonhidrat; ketojenik diyetin uygulanmasını ve sürdürülmesini zorlaştırmaktadır.
Keto diyeti, ketojenik diyet demektir. Ketojen kelimesi ise ketozis temeline dayanır. Ketozis kelimesinin anlamı ise, karbonhidratın düşüklüğünden yararlanıp vücudun yağ yakmasını sağlamaktır. Kısacası keto diyeti; düşük karbonhidratla beslenerek vücudun hızlıca yağ yakmasına yardım etmektir.
Dengeyle sürdürülen bir keto diyetindeki nihai amaç; insan vücudunu keto diyetine adapte etmektir. Ketojenik besinler ve ketojenik tarifler ile kişinin aç kalması değil karbonhidrattan uzak kalması amaçlanır. Karbonhidrat kullanımı azaltılıp yağ kullanımı arttırıldığında vücut karbonhidratlardan uzaklaşıp en büyük enerji kaynağı olan ketonları (yağlar) yakmaya başlar. Keton seviyesinin optimale gelmesi ile fiziksel ve zihinsel performansın artışı gözlemlenir.
KETOJENİK YİYECEKLER NELERDİR?
Ketojenik diyet sürecinde tüketilmesi önerilen besinler şu şekildedir:
KETOJENİK DİYET NASIL YAPILIR?
Ketojenik beslenme sadece bir diyet tipi değil aynı zamanda bir beslenme biçimidir. İnsan vücudu genel olarak enerjisini karbonhidrattan almaya alışıkken keto diyeti sırasında sahip olacağı bütün enerjiyi yağ temeli ile alacak. Bu süreç için vücudunuz öyle ya da böyle bir adaptasyon sürecine ihtiyaç duyacaktır.
Ketojenik diyet sırasında bakliyat, karbonhidrat oranı yüksek gıdalar, meyveler ve rafine şekerden uzak durmanız gerekirken sağlıklı olan bütün yağlar, yağlı kuru yemişler, süt ve süt ürünleri tüketebileceğiniz gıdalar grubunda olacaktır.
KETOJENİK DİYETTE KAHVE İÇİLİR Mİ?
Ketojenik diyet sırasında rahatlıkla kahve tüketilebilir. Normalde tükettiğimiz kahveler karbonhidrattan uzak ve sağlıklıdır. Ketojenik diyet sırasında normal kahve içebilirsiniz ancak diyetinize tamamen sadık kalmak istiyorsanız, ketojenik kahve tariflerine bakabilirsiniz. Kahvenizin içine süt yerine kolajen ve yağ; tatlandırıcı yerine de tarçın ekliyorsunuz. İşte bu kadar!
KETOJENİK DİYET LİSTESİ
Ketojenik diyet listesi kişiden kişiye ve diyetin amacına göre değişmektedir. Sizler için örnek bir ketojenik diyet listesi yapmak gerekirse;
Kahvaltı:
Öğle Yemeği:
Ara Öğün:
Akşam Yemeği: