Son dakika haberleri: Koronavirüsün mutasyona uğraması endişeye yol açtı. Daha hızlı yayılan ve daha ölümcül olduğu iddia edilen İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika olarak adlandırılan üç mutasyon bu değişimleri nedeniyle diğer mutasyonlardan ayrıldı. Vaka sayısı arttıkça koronavirüsün mutasyona uğrama ihtimali artıyor. Mutasyonun artmasıyla akıllara 'Mega mutasyon ortaya çıkar mı?' sorusu geldi. Mega mutasyon; virüsün çok daha fazla kişiye yayılmasıyla ortaya çıkan mutasyon olarak tanımlanıyor. Mutasyonlu virüsün tedavisinin zor olduğu ve covid-19 teşhisi konulan kişilerin aylarca belirtiler yaşadığı, koronavirüs geçirenlerin ise defalarca hastalığa yakalanacağı iddia edilirken uzmanlar bunların bir teori olduğunu ve henüz bilimsel dayanağının olmadığını vurguluyor.
"ESAS TEMSİLCİ GÜNEY AFRİKA MUTASYONUDUR"
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, mega mutasyon diye bir tanım olmadığını ancak koronavirüsü ve mutasyonları durdurmak için tedbirlere sıkı sıkıya bağlı kalınmasını vurgulayarak, "Aşıların mutasyona etkisini ölçmek için Wuhan virüsü, İngiltere virüsü, bir de Brezilya virüsü var ama esas temsilci Güney Afrika mutasyonudur. Bu mutasyon virüsün daha hızlı yayılmasına neden oluyor. Daha çok bulaştığı için de klinik olarak daha ağır seyretmesi bekleniyor." dedi.
"ÇOĞALMAKTA OLAN VİRÜSÜN ÜZERİNE İÇİNDE ANTİKOR BULUNAN BİR KAN KOYARSANIZ…"
Prof. Dr. Serhat Ünal, "Brezilya özellikle de Güney Afrika virüsünün yapışmasında bir miktar değişiklikler var ama çok büyük değişiklikler yok. Bu virüsün problemi aşı üzerindeki etkileri. Genel virüsten sonra mutasyonun aşıların üzerindeki etkileri ve nasıl tespit edildiğini şöyle söyleyebilirim; virüslerin çoğalması için hücre kültürüne ihtiyaç var. Memeli hücrelerden oluşmuş kültürlere konduğu zaman virüs orada çoğalıyor. Çoğalmakta olan virüsün üzerine içinde antikor bulunan bir kan koyarsanız antikorlar yeni virüslerin hücreye girmesine engel olacağı için çoğalmayı durduruyor." dedi.
"AFRİKA VİRÜSÜNÜ DURDURMAK İÇİN 8-10 KAT DAHA ÇOK ANTİKOR GEREKİYOR"
Mutasyonlu virüsün nasıl tespit edildiği ve aşıya karşı etkinliğini verilerle açıklayan Prof. Dr. Serhat Ünal, "Test yaparken hastalığı geçirmiş kişinin kanını alıyorlar önce 1\2 oranında sulandırıyorlar sonra oradan alıp bir daha 1\2 oranında sulandırıyorlar yani oran 1\4 oluyor. Sonra 1\8, 1\16 oranları kullanılıyor. Sonra Wuhan virüsünün üzerine daha önce hastalığı geçirmiş olan birinin kanından yapılmış serum 1/80 kez sulandırılıp konulduğunda virüsün çoğalmasını durduruyor. Aynı kanı ve aynı antikoru İngiltere virüsünün üzerine koyuyorlar yine 1/40 ve 1/80 oranında durduruyor. Brezilya ya da Güney Afrika virüsü üzerine koyunca 1/88 istiyor. Yani 8 ila 10 kat daha çok antikor gerektiriyor. Bu durum antikorun yaptığı işe karşı S proteinindeki değişiklik nedeniyle aşının antikoruna karşı daha dirençli hale geldiğini ve etkilenmediğini gösteriyor." dedi.
"UCU UCUNA DA OLSA DURDURUYOR"
"mRNA virüslerinde 8 ile 10 kat daha düşük olmasına rağmen antikor yeterince olduğu için o düzeyde durduruyor." diyen Prof. Dr. Serhat Ünal, sözlerine şöyle devam etti; "İngiltere virüsünde aşıya karşı bir sorun yok. Güney Afrika virüsünde sekiz ila on kat antikor ihtiyacında artış var ama mevcut aşıların antikor miktarı bu kadar azalmaya rağmen ucu ucuna da olsa durduruyor. İnaktif aşılarda yapılan çalışmalarda da çoğalmayı durdurduğu gösterilmiş. Şu andaki aşılarda etki azalmasını gösteren çalışmalar var."
"AŞILAR VİRÜSÜ DURDURMAZSA YAPILACAK ŞEY…"
Klinikte böyle olup olmadığının henüz ispatlanmadığını belirten Prof. Dr. Serhat Ünal, " Daha da ilerlerse ve aşılar virüsün çoğalmasını durduramaz hale gelirse yapılacak şey aşıları hemen S proteinine göre düzenlemek. İnaktif aşıda bütün virüs kullanılır, mRNA aşıları için hem Wuhan virüsünü hem Güney Afrika virüsünü koyarak aşıyı hazırlamak çözüm olacak. Buna karşı bilimin çözümü var. Önemli olan bulaşıcılığı artmış olan bu virüsün yayılmasını engellemektir. Yayılması demek çoğalması demektir, çoğalırsa da mutasyonlar artar." dedi.
Prof. Dr. Serhat Ünal, tedbirlerin neden önemli olduğunu üç maddede şöyle açıkladı;
ARAMIZDAKİ MESAFEYİ 1,5 METREDEN 2 METREYE ÇIKARMALIYIZ
"Mutasyonlar arasında klinik olarak belirtiler, tedavi ve hastalık açısından bir fark yok." diyen Prof. Dr. Serhat Ünal, sözlerine şöyle devam etti; "Tek dikkat etmemiz gereken konu daha çok bulaşıyor. Daha sıkı tedbir almalıyız. Maskemizi mutlaka takalım. Aramızdaki mesafeyi 1,5 metreden 2 metreye çıkarmalıyız. Ellerimizi sık sık yıkayalım, kapalı alanları havalandıralım. Hızlı bulaşan bu virüsten korunmak için ekstra dikkat etmeliyiz."
MASKELERDE TSE, DEZENFEKTANDA GARANTİ DAMGASI OLMALI
"Hangi maske daha koruyucu tartışmalarından önce maskeyi doğru takmayı öğrenmemiz gerekiyor." diyen Prof. Dr. Serhat Ünal, "En kötüsünü al doğru tak o da korur. TSE damgası olan maskelere güvenebilirsiniz. Dezenfektan konusunda ise dikkat etmeniz gereken şey üzerinde garanti damgası olmasıdır. Garanti damgası olan ve doğru şartlarda hazırlanmış dezenfektanlar ellerdeki virüsü tamamen öldürür." dedi.
Koronavirüste mega mutasyon uyarısı! Varyantlar Türkiye'de de görüldü | Video