Doç.Dr. Ahmet Taylan Çebi 4 şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle 8 en ölümcül kanser türlerinden bir olan Ağız Kanserine dikkat çekti.
Doç.Dr. Çebi; Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşların iş birliği içerisinde yürüttüğü, milyonlarca insanın ölümüne sebebiyet veren ve pek çoğu önlenebilir olan bu hastalığa karşı toplumsal bilinci oluşturmak gerektiğini belirterek; "Günümüzde kanser, hem ülkemiz hem de dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Dünya genelinde yaklaşık her 6 ölümden biri, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşmektedir. Kansere zemin hazırlayan risk faktörlerinden başlıcaları; sigara ve alkol kullanımı, fazla kilolu veya obez olmak, fiziksel aktivite eksiklikleri, eksik meyve ve sebze alımını içeren sağlıksız beslenme, kentsel hava kirlilikleri, Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruz kalma, iyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyondur. Günümüzde kanserlerin %40 civarının, risk faktörlerinden kaçınma ve önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir durumda olduğu bilinmektedir. Ayrıca, erken teşhis edilmiş ve uygun şekilde tedavi işlemleri gerçekleştirilmişse birçok kanserin iyileşme olasılığı da yüksektir." dedi.
AĞIZ KANSERİ EN ÖLÜMCÜL 8 KANSERDEN BİRİ
Doç.Dr.Çebi; "Ağız kanseri görülme sıklığı tüm dünyada giderek artmaktadır ve ağız kanserleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün tespit ettiği en ölümcül sekiz kanser türü içinde yer almaktadır. Yapılan literatür çalışmalarında ağız kanserinin yaş ile birlikte arttığı ve erkeklerde kadınlara oranla iki kat fazla görüldüğü bildirilmektedir. Bununla birlikte son yıllarda genç kişilerde de sıklıkla saptanmaya başladığı rapor edilmiştir. Ağız kanserleri bir tür baş-boyun kanseridir. Genellikle, dudaklar, dil, dil sırtı, yanak içi, sert damak ve dilin altındaki ağız tabanında görülse de yapılan araştırmalara göre en sık görüldüğü yerler dil, bademcikler, ağız tabanı ve yumuşak damak (orofarenks) olmaktadır. Ağız kanserleri tüm kanser olgularının %2-4 arası bir bölümünü oluşturmaktadırlar. Kanserin birçok türünde olduğu gibi ağız kanserlerinde de tedaviden maksimum faydayı elde etmek, kanserin metastaz yapmasını önlemek ve yüzde oluşabilecek şekil bozuklukları ile konuşma zorluğunu engellemek amacıyla erken teşhis önemlidir. Bu sebepten dolayı; ağız içinde ve dudakta geçmeyen yaralar, uzun süredir ağızda bulunan ve geçme belirtisi göstermeyen şişlik ve lekeler, tekrarlayan kanamaya yol açan yaralar, dilde zamanla geçmeyen yaralar/ülserler, sebepsiz diş kayıpları, yutma güçlüğü, boyunda şişlik veya kitlenin ortaya çıkması gibi belirtiler kanserin öncelikli teşhisi için önemlidir ve bireyler tarafından bu belirtilere dikkat edilmelidir." şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Çebi geleceğimiz için sağlıklı yaşamaya ve sağlığımıza lütfen dikkat edelim. Rutin sağlık kontrollerimizi ve olası hastalık belirtilerini göz ardı etmeyelim. Unutmayalım ki tedbir her zaman en önemli tedavi olduğunu sözlerine ekledi.