K vitamini, yağda çözünebilen K1 ve k2 olmak üzere iki tipi bulunan vitamin çeşididir. Her iki türü de vücutta aynı işlevleri yürütür ve kanın pıhtılaşmasına dahil olan proteinleri üretimini sağlayarak kanın pıhtılaşma sürecini devreye sokar. K vitamin eksikliği toplumda yaygın görülen bir sorun olmasa da kronik böbrek hastalığı, kistik fibroz ve çölyak hastalığı gibi sindirim bozuklukları yaşayanlar K vitamini eksikliği yönünden risk altındadır. En önemli görevi kandaki akışkanlığı düzene sokmaktır. Ayrıca kalp rahatsızlığı riskini azaltır ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. K vitaminin bilinen en önemli görevleri bunlardır. Peki, K vitamini hangi besinlerde bulunur? K vitamini ne işe yarar? K vitamini eksikliklerinde görülen hastalıklar nelerdir? K vitaminin faydaları ve görevleri nelerdir? İşte bu gibi tüm sorularınızı yanıtları ile sizlerleyiz…
K VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?
K vitaminin vücuttaki başlıca görevi protrombin üretimini desteklemektir. Bu protein, kemik metabolizması ve kan pıhtılaşması aşamasında son derece önemli bir niteliğe sahiptir. Üstelik kemik yoğunluğu ve damar sağlığını koruma gibi görevleri bulunur. Böbrek ve kan damarında kalsiyum birikimini engeller. Aynı zamanda kalsiyumun vücutta eşit şekilde dağılımını sağlar.
K VİTAMİNİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Beyin, kalp, karaciğer pankreas ve kemikler de dahil olmak üzere vücutta yer alan K vitamini özelikle diş sağlığına olan faydaları ile şaşırtıyor. K vitamini aracılığı ile osteokalsin aktive edildiğinden bazı çalışmalar K vitaminin sağlam ve sağlıklı dişler için gerekli olduğunu gösteriyor. K vitamini aynı zamanda hafızanın güçlenmesini sağlıyor ve çağımızın hastalığı unutkanlığa da fayda sağlıyor. Bu açıdan Alzheimer ve Demans gibi beyin hastalıklar riskini ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Kalp sağlığını koruyor ve kan basıncının düşmesine olanak sağlıyor. Öte yandan K2 vitamini yeteri kadar alındığında prostat ve karaciğer kanseri riskini ortadan kaldırıyor.
K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN HASTALIKLAR
K vitamini, kalp krizi ve damar sertliği, eklem kireçlenmeleri ve çeşitli kanser hastalıklarına karşı kalkan oluştururken eksikliği halinde bazı hastalıklara davetiye çıkarır işte K vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar;
K VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER
K vitamini bitkisel pek çok besinde yer almaktadır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler K vitamini yönünden zengindir. Bazı hayvansal gıdalar ve sakatat ürünler içerisinde de K vitamini bulunur. kuru yemişler, süt ve süt ürünleri de dahil olmak üzere pek çok meyvede K vitamini bakımından zengindir.
K VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Şanslıyız çünkü, K vitamini tüketilen pek çok besinde yer alıyor. O halde K vitamini açısından en zengin besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;