Yüzü değerlendirirken tümünü ele almak ve bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Önemli olan bütünle olan uyum ve dengedir, simetri değildir. Her insanın sadece yüzü değil, tüm organları ve vücut yarıları biraz asimetriktir. Yüzümüzün de bir yarısı diğer yarısından daha geniş olabilir, bir gözümüz diğer gözden büyük veya küçük olabilir. Kaşlarımızın pozisyonu, burnumuz ve çenemiz, her tarafta farklı olabilir. Buradaki farklılık ve görüntü bütüne uyum sağlıyor ve kişinin algısında bir sorun yaratmıyor veya dışarıdan bakıldığında ilk görüşte göze çarpmıyorsa önemli kabul etmeyiz. Tüm çekici yüzlerin asimetrileri olduğunu bilmemiz gerekir. Tam simetrik yüz yoktur.
ÇENENİN ÖNEMİ
Çene yüzümüzün en önemli karakterlerindendir. Alın ve burun ile yüzümüzü eşsiz gösteren oranları ortaya çıkarır. Hem ön taraftan hem de yan taraftan yüzümüzün karakterini belirleyen en güçlü yapıdır. Profil görüntüde boyun yüz ilişkisini belirler. Boynun ince veya kalın görünmesini de sağlar. Yapısı, pozisyonu, profili ve şekli tüm yüze farklı bir değer katar. Alt çene kemiği ve üzerindeki dokulardan oluşur.
KADINDA SİVRİ ÇENE
Kadındaki zarif, ince yüz V harfi şeklinde tanımlanır, elmacık kemiklerinin olduğu yer geniş ve çene ucuna doğru giderek incelen bir üçgendir. Bu arada kulak deliğine yakın yerden ağız köşesine kadar uzanan bölgedeki hafif girinti, kadın yüzüne daha büyük incelik ve zarafet katar. Bizim yüz estetik cerrahisinde yaptığımız şey yer değiştirmiş ve sarkmış dokuları yerlerine iade etmek, fazla bozulmuş derileri çıkarmak ve yüzü yine eski genç ve dinamik V şekline getirmektir.
ERKEKTE SERT ÇENE
Güçlü alt çene erkekliğin en önemli karakteristik özelliklerinden biridir. Ucu geniş, köşeli, yeterli uzunlukta ve boyun derinliği olan bir alt çene güçlü bir maskülen görüntüyü simgeler. Burada sadece çene ucu değil yanlardaki çene köşeleri de önemlidir. Çoğu erkeğin sakal uzatarak kendilerine yakıştığını söylemeleri, gerçekte çenelerinin uzun ve güçlü görünmesi ile ilgilidir.
ÇENELERİMİZ KÜÇÜK VE KISA
Gerçekten çene gelişimi etnik ve genetik bir özellik gösteriyor. Bizde çeneler genellikle yüz orantılarına göre kısa görünüyor. Ben çene gelişiminde dilin ağız içinde temas ederek çeneyi itmesinin ve konuşulan lisanda da dil damak temasının çene gelişiminde önemli rol oynadığını düşünüyorum. Ameliyat veya işlem öncesinde 3 boyutlu fotoğraflar çekerek, çene ucunun ne kadar kısa ve geride olduğunu, ne kadar ilerletileceğini ve bunun yüzümüzde nasıl bir değişim yapacağını hastalara gösterme şansımız var. Böylece hasta kaç milimetrelik bir ilavede yüzünün yine 3 boyutlu olarak önden, yanlardan ve çapraz görüntülerden nasıl olacağını görür.
ÇENE PROTEZLERİ AĞRISIZ YAPILIR
KISA ve küçük çene yüz uzunluğunu ciddi şekilde etkiler. Normal boyuttaki bir burun veya alın genişliği bu nedenle çok büyükmüş gibi görünebilir. Biz plastik cerrahlar yüzümüzde iki farklı yapıya (kemik ve yumuşak doku) müdahale edebiliriz. Çenedeki problem o bölgeye ilave yapılmasını gerektirir. Bu ya çene kemiği ucuna koyulacak bir protez veya kemik doku ile olur veya kemiğe herhangi bir destek olmadan deri altında yumuşak doku içine yağ dokusu veya dolgu ile yapılır. Böylece çene ucunu uzatırken istediğimiz şekli de verebiliriz. Benim tarzım önce yumuşak dokuya müdahale etmek, en iyi şekli vermek, hastanın mutlu olup olmadığını ve gerçekten isteyip istemediğini değerlendirmek şeklindedir.
NASIL YAPIYORUZ?
Çene ucuna protezi, istediğimiz, eksik gördüğümüz yere koyarız. Bu protezler silikon veya kemiğe benzer bazı maddelerden yapılmıştır ve hastanın tüm yüzünde elde edilecek etkiye göre ameliyat sırasında şekillendirilebilir. Protez çene ucuna ya ağız içinden veya çene altından küçük bir iz bırakarak girilir, kemiğe istenilen yerde tespit edilir ve kapatılır. Ameliyat 1-1.5 saat kadar sürer, genellikle ağrı olmaz ve birkaç günde iyileşir.
YAĞ ENJEKSİYONLARI
YAĞ dokusunu yüzde veya vücudumuzun diğer yerlerinde eksik olan bölgeleri doldurma ve şekil verme amaçlı kullanıyoruz. Bu bölgelerden biri de çenedir. Hastanın genellikle karın veya yan taraflarından aldığımız yağ dokusunu bir işlemden geçirerek yüze vermek üzere hazırlıyoruz. Çene ucuna bu yağı vererek yüz konturlarını oluşturuyoruz. Avantajı hastanın kendi dokusu olması ve istediğimiz kadar elde edebilmemiz. Ancak bir kısım yağın da zaman içinde kaybolacağının akılda tutulması gerekiyor.
AMELİYATSIZ ÇENE ŞEKİLLENDİRME
DOLGU amaçlı uzun veya kısa etkili yüze kullandığımız dolguları çene şekillendirmede kullanabiliriz. Buradaki en önemli olan şey bu dolgular için iyi bilinen ürünlerin kullanılması gerektiği. Bunun için de bu uygulamaların bir plastik cerrah veya dermatolog tarafından yapılması gerekiyor. Bu arada bu dolguların çoğu da zaman içinde erir.
Kadındaki zarif ve ince yüz, V harfi şeklinde tanımlanır; elmacık kemiklerinin olduğu yer geniştir, çene ucuna doğru giderek incelerek üçgen şeklini alır. Erkekte ise güçlü alt çene erkekliğin en önemli karakteristik özelliğinden biridir. Ucu geniş, köşeli, yeterli uzunlukta ve boyun derinliği olan alt çene, güçlü bir maskülen görüntüyü simgeler