Koranavirüs salgınından korunmanın en etkili silahı aşı. Ülkemizde 13 Ocak'ta sağlık çalışanları ile başlayan ardından kademeli olarak 90 yaş ve 85 yaş üzeri vatandaşlarımız evlerinde aşı oldular. Sonra 80 yaş üzerindeki vatandaşların sağlık kuruluşlarında aşılanmasına başlandı. Şimdi de 75 yaş üzerindeki vatandaşların sağlık kuruluşlarında aşılanmasıyla aşılama hızlı ve titizlikle sürüyor. SABAH Gazetesi sağlık muhabiri Gül Kireklo da, 83 yaşındaki babası Necati Kireklo'yu aşıya götürdü ve SABAH okurları için rehber olacak deneyimlerini şu şekilde paylaştı:
*Ülkemizde başlayan kitlesel aşılamada aşı sırası gelen 83 yaşındaki ileri demans hastası babam Necati Kireklo'yu aşıya götürdüm. Sağlık muhabiri olarak, ülkemizde koruma sorumluluğu en çok bulunan çınarlarımızın nasıl titizlikle aşılama programına alındıklarını bizzat deneyimledim.
EVDEN HASTANEYE VİP HİZMET
*Babam Necati Kireklo için 182 'yi arayıp aşı randevusu aldım. Bugüne kadar tedavisi İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapıldığı için randevu burada oluşturuldu. İkametimiz Eyüp ilçesi olduğu ve babam evde sağlık hizmeti alan bir hasta olduğu için ilçe sağlık müdürlüğü ekipleri evimizi ziyarete geleceklerini söyledi. Aynı gün içerisinde de geldiler. Babamın evde aşılamaya uygun hasta olması durumunda aşılamayı evde yapabileceklerini bildirdiler. Babam yatan hasta ve yaklaşık 1.5 yıldır yutma fonksiyonu bozulduğu için mamayla, mideye yerleştirilen pegle besleniyordu. Eyüp İlçe Sağlık ekipleri 'babanız hastanede aşılansa daha iyi olur' değerlendirilmesi yaptı.
*Koronavirüs salgını dolayısıyla Avrupa ve ABD'de sağlık sistemi çökme noktasına gelirken, ülkemizde ise devlet vatandaşın ayağına kadar gidiyor. Sağlık sistemi öyle muntazam işliyor ki sanki özel sağlık hizmeti alıyordum.
SOSYAL BELEDİYECİLİK BU
*İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'ndeki randevumuz için sosyal belediyeciliğin en güzel örneği belediye sağlık hizmetleri devreye giriyor. Eyüp Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Ambulans ekipleri büyük bir titizlikle babamı evimizden alıp , tam donanımlı ambulanslarıyla hastaneye getirdi.
İKİNCİ EVİMİZDEYİZ HİSSİ
*İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi eski adıyla Samatya Aşı Polikliniği, yatan hasta olduğu için babamın aşısının serviste yapılacağını söylediler. Uzun süre bu hastanede tedavi hizmeti alan babam buradaki sağlıkçıların Necati amcasıydı. 7. Kattaki Dahiliye Servisi'nin asansör kapısı açıldığında "Necati Amca geldi bizim gibi aşı olacak" diyen kalpleri sıcacık sağlıkçılar karşıladı babamı. Burası bizim artık ikinci yuvamızdı. Babam için bütün yüzler tanıdıktı. Demans hastaları yer değiştirmeyi sevmez ama babam için burası kendi eviydi. Sorumlu hemşire Gülten hanım herzamanki gibi güler yüzü ile bizi karşıladı.
İŞTE AŞI ANI
*Tüm bu sıcaklık içinde babama bekleyen bir aşı var . işte o tarihi an geliyor . Babamın korona aşısı yapılırken bu tarihi ana tanıklık etmek beni duygulandırdı . Tam bir yıldır dile kolay yaşlımızı , kendimizi koronavirüse karşı insan üstü bir çabayla korumaya çalışmıştık, çalışıyoruz . Aşı bizim koronavirüse karşı kazandığımız birinci zaferimizdi . Aşı olurken babam hiçbir ağrı hissetmedi.
BABAM ARTIK DAHA GÜÇLÜ
İlk 24 saat hiçbir yan etkisi olmadı . Doktorları ve hemşireleri çok seven babam huzurluydu . Babam artık koronavirüs aşısıyla daha güçlü. Sağlık sistemi ise evden hastaneye Vip hizmetiyle muteşemdi.28 gün sonra yine bu emin ellerde sağlıktaki bu muntazam sistemin desteğiyle inşallah ikinci doz için babamı aşıya getireceğim .