Sezaryen dikişlerinin açılması nadir bir durumdur. Bu durumda hijyen ve pansuman çok önemlidir. Eğer dikiş yerleri mikrop kaparsa iltihaplanma söz konusu olabilir. Bu da anne için zorlu bir sürecin başlangıcıdır. Bir yandan bebeğin bakımıyla uğraşırken bir yandan da dikiş ağrıları giderek artabilir. Sezaryen dikişlerinin açılması belirtileri birkaç yöntemle anlaşılabilir. Maddeler halinde belirtileri hazırladık. Sezaryen dikiş ağrısı kaç günde geçer? Gibi merak edilen soruların cevapları ile birlikte konuyla ilgili merak edilenler…
SEZARYEN DİKİŞLERİNİN AÇILMASI BELİRTİLERİ
Sezaryen dikişlerinin açılması halk arasında patlaması olarak dile getirilen durum nadiren de olsa görülebilmektedir. Bunun nedeni hijyen tedbirleri, dikiş yöntemi gibi birçok etken olabilir. Sezaryen dikişlerinin açılması nasıl anlaşılır? Diye merak ediyorsanız, sezaryen dikişlerinin açılması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
SEZARYEN DİKİŞ AĞRISI KAÇ GÜNDE GEÇER?
Sezaryen olduktan sonra cilt derisine yapılan dikiş dikme yöntemi sağlıklı olursa iyileşmesi daha kısa sürede olur. Dikiş bandının kuvvetlice yapıştırılması ve tamamen kapanması gerekir. Bu süre boyunca dikiş yerlerinin açılmaması ve banyo yapılmamasına da özen gösterilmelidir. Bu şartlar gerçekleşirse cildin en üst tabakasındaki epitel doku 24 - 48 saat içerisinde oluşur. Ameliyattan 2-3 gün sonra anne banyo yapmaya başlar. Yaklaşık 1 hafta sonra cilt dokusu iyice yapışır ve tamamen kapanır. Ağrılar da hafiflemeye başlar.
SEZARYEN DOĞUM DİKİŞLERİ NE ZAMAN ALINIR?
Sezaryen dikişlerinin alınması uygulanan dikiş yöntemine bağlıdır. Estetik dikiş, gizli dikiş ve sub-kutiküler dikiş yöntemlerinden biri uygulanmış olabilir. Genellikle kendiliğinden eriyen dikişler kullanılarak dikiş alınmasına gerek duymadan iplikler kendiliğinden kaybolurlar. Erimeyen dikiş iplikleri ise ameliyattan 7 gün sonra alınabilmektedir.
SEZARYEN DİKİŞ İZLERİ NASIL GEÇER?
SEZARYEN DİKİŞİ İLTİHABI NEDEN OLUR?
Sezaryen dikiş bölgesinde ısı artışı ve kızarıklık gibi belirtiler olursa, kokulu yeşil-sarı renkte akıntı varsa bunun nedeni dikiş yerlerinin iltihaplanmasıdır. Böyle bir durumda doktorunuzla görüşerek muayene olmalısınız. Eğer iltihap varsa antibiyotik ve pansuman tedavisi uygulanır. Tedavi için süreç sürekli izlenir.