Reflünün en sık belirtileri göğüste yanma hissidir. Ağır vakalarda bu yanma hissi, vücudun çeşitli bölgelerine yayılım gösterebilir. Sırt da bu bölgelerden bir tanesidir. Kalp ağrısından ayırt edilemediği vakalar da söz konusudur. Erişkinlerin yaklaşık yüzde 20'sinde görülen yaygın bir hastalık olan reflü hakkında merak edilen "Reflü sırt ağrısı yapar mı?" sorunu yanıtladık. Reflü belirtileri ve sırt ağrısı ile olan ilişkisi hakkında detaylar…
REFLÜ NEDİR?
Ağız yoluyla alınan gıdalar, yemek borusu aracılığıyla mideye ulaşır. Yemek borusu, şekil olarak hortuma benzer. Mideyle birleşim noktasında sadece gıdalar geçtiğinde açılan, diğer zamanlarda kapalı olarak duran bir kapakçık bulunur. Bu kapakçık, mide asidi ve yemeklerin yemek borusuna geri kaçmasına engel olur. Eğer kapakçık görevini yerine getiremez ve mide asidi ile yemekler yemek borusuna geri kaçarsa bu durumda reflü ortaya çıkar.
REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yemek borusunun alt uç kısmında yer alan kapakçığın gevşeme yapmasıyla birlikte ortaya çıkan ve mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla sonuçlanan reflü hastalığının belirtileri şu şekildedir:
REFLÜ SIRT AĞRISI YAPAR MI?
Relü hastalarının hemen hepsinde rastlanan en sık belirti, göğüste yanma şeklindedir. Bazı insanlar göğüs bölgesindeki yanmayı omuz, kol ve hatta sırt bölgesinde hissedebilir. Kronik ve ağır reflü vakalarında yayılım gösteren söz konusu reflü ağrısının, kalp ağrısından ayırt edilemediği de görülür. Dolayısıyla reflü belirtileri arasında sırt ağrısından söz etmek mümkündür.
REFLÜ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Reflü çoğunlukla kronik bir hastalık olarak kendini gösterir. Dolayısıyla tedavi sürecinde reflü sebebiyle ortaya çıkan semptomları önlenmek, yemek borusunda meydana gelen hasarı gidermek ve olası hasarı önlemek amaçlanır. Bu amaç doğrultusunda uygulanan 3 farklı tipte tedavi yöntemi mevcuttur:
Reflü hastalarına öncelikle yaşam tarzında birtakım değişiklikler yapmaları önerilir. Bu önerileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
İlaç tedavisi uygulamak için öncelikler yukarıda saydığımız yaşam tarzı önerilerine harfiyen uyulmalıdır. İlaç kullanımındaki amaç da yaşam tarzında yapılan değişiklikleri desteklemek ve reflü semptomlarını ortadan kaldırmaktır.
Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisinin yeterli kalmadığı durumlarda cerrahi operasyona ihtiyaç duyulur. Cerrahi operasyonda, yemek borusunun alt uç kısmı sıkılaştırılarak mide asidinin geriye kaçması engellenir.