Vücudumuzu saran damarlarda dolaşan kanı süzen, yediğimiz ve içtiğimiz besinleri sindirmek için gerekli olan enzimleri üreten karaciğerin hastalıkları gerekli zamanda tanı konulmaz ya da dikkatli tedavi edilmezse ciddi hastalıklara neden olabilir. Karaciğer hastalıklarından biri olan karaciğer yağlanmasının farkına varılması ve altında yatan nedenin saptanması doğru tedavi için oldukça büyük bir önem taşır.
KARACİĞER YAĞLANMASI NEDİR?
Canlıların bedeninde bulunan her organın yaşamın devam edebilmesi için üstlendikleri belli görevleri vardır. Vücudumuzun en büyük organlarından biri olan karaciğerin sindirim sisteminden, kan dolaşımına kadar pek çok konuda görevi bulunması sebebiyle hayati önemi de oldukça büyüktür. Vücudumuzdaki tüm organlar gibi karaciğerimizin hastalanması da mümkün. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin sindirimi esnasında uğradığı duraklardan biri de karaciğerdir. Vücudumuza aldığımız besinlerdeki vitamin, yağ, protein vb. karaciğer süzgecinden geçerek kana karışır. Karaciğerde normalden fazla yağ birikmesi karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Karaciğer hastalıklarından biri olan karaciğer yağlanması eğer dikkatli takip edilmezse çok daha büyük problemlere davetiye çıkarabilir.
KARACİĞER YAĞLANMASI NEDEN OLUR?
Karaciğerde gereğinden fazla yağ depolanması sebebiyle ortaya çıkan karaciğer yağlanmasının nedenlerinin başında elbette öncelikle beslenme alışkanlıklarımız gelir. Halk arasında karaciğer yağlanmasının sebebi olarak hep aşırı alkol tüketimi gösterilir. Normalden fazla alkol tüketimi karaciğer yağlanmasının sebeplerinden biridir evet ancak karaciğer yağlanmasına alkolün dışında da pek çok şeyin sebep olabileceği bilinmektedir. Alkolün dışında karaciğer yağlanmasına neden olacak şeylerin başında aşırı kilolu olma durumu (obezite) gösterilebilir. Fazla yağlı beslenmek ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak fazla kiloya sebep olabileceği gibi karaciğer yağlanmasına da sebep olur. Bunun yanında çok hızlı kilo alıp çok hızlı kilo vermek, diyabet rahatsızlığına sahip olmak, yüksek kan şekeri değerleri de karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Farkında olmadan kullandığımız ilaçlar, vücudumuzda aşırı A vitaminin bulunması ve hatta hamilelik de karaciğer yağlanmasına neden olack şeylerden bazılarıdır.
KARACİĞER YAĞLANMASININ CİLTTE BELİRTİLERİ NEDİR?
Karaciğer yağlanması her zaman gözle görülür belirtilerle ortaya çıkmayabilir. Karaciğer yağlanmasının en yaygın belirtilerinin içinde halsizlik, yorgunluk ve üst karın bölgesinde hissedilen ağrı gösterilebilir. Alışık olunmayan iştahsızlık ve hatta kilo kaybı, vücutta -özellikle bacaklarda- şişkinlik, kusma da karaciğer yağlanması belirtileri arasındadır.
Karaciğer yağlanması bazen cildimizde gözlemlediğimiz anormal değişikliklerle de ortaya çıkabilir. Ciltte hatta gözlerde sarılık karaciğer yağlanmasının ciltteki belirtileri arasında en yaygınıdır. Bunun yanında kızarıklık, kaşıntı, derinin pul pul dökülmesi gibi gözle görülebilir değişiklikler karaciğer yağlanmasının ciltteki belirtileri arasında sayılabilir.
KARACİĞER YAĞLANMASI TEDAVİSİ NEDİR?
Karaciğer yağlanması tedavisinde en önemli adım yağlanmanın altında yatan sebebin tespit edilmesidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi karaciğer yağlanmasının sebebi pek çok şey olabilir bu yüzden uygulanacak tedavi yağlanmanın sebebine göre belirlenir. Fazla kilo, kötü beslenme alışkanlıkları, düzensiz ve hareketsiz yaşam tarzının sebep olduğu karaciğer yağlanmasında ilk yapılacak şey hastaya sağlıklı bir yaşam alışkanlığı kazandırmak olur. Beslenme düzeni değiştirilir ve bir diyetisyen yardımıyla fazla kiloların verilmesi hedeflenir. Yağlı besinlerden uzak durmak ve spor yapmaya başlamak da bu sürecin bir parçasıdır. Ancak kilo verme sürecinin sağlıklı ilerlemesi çok önemlidir hızlı kilo vermek ve sağlıksız diyetler karaciğer yağlanmasını kötü etkileyebilir.
Diyabet ya da yüksek kan şekeri gibi rahatsızlıkların sebep olduğu karaciğer yağlanması tedavisinde muhakkak diyabet tedavisi öncelikli olur. Kan şekerini dengelemek adına uzmanlar uygun bir tedavi planı çıkaracaktır. Tüm bunların dışında karaciğer yağlanması tanısı konmuş hastalar alkol ve sigara tüketiminden kesinlikle uzak durmalıdır. Karaciğer tedavisinde kullanılan belli bir tedavi ve ilaç yoktur. Her hastanın tedavisi hastalığa sebep olan bulgulara göre hastaya özel şekillenir.
KARACİĞER YAĞLANMASI NASIL GEÇER?
Karaciğer yağlanmasının geçmesi için hayat tarzımızı değiştirme en önemli şeydir. Paket gıdaları, sağlıksız yağları, trans yağ (doymuş yağ) bulunan yiyecekleri hayatımızdan çıkarmalıyız. Spor yapmayı ve gün içinde hareket etmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Tüm bunların yanında elbette bir de alkolle aramızda bir mesafe olmalı.
KARACİĞER YAĞLANMASI DİYETİ
Karaciğer yağlanması doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereken bir karaciğer hastalığıdır. Her hastanın karaciğer yağlanması diyeti aynı olmayacaktır. Hastalıktan kurtulmak için muhakkak dikkat edilmesi gereken şeyler elbette vardır ancak standart bir diyet listesi maalesef bulunmaz. Karaciğer yağlanması bulunan hastaların tuzdan kaçınması gerekir. Çok şekerli ürünler ve çok tuzlu ürünler tedavi sürecini engelleyecektir. Kızartma yemekler yerine ızgara ve haşlama yemekler tercih edilmeli, kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır. Karaciğer yağlanması şikayetiniz varsa doktorunuzla kan değerlerinize uygun diyet listesi oluşturmalısınız.