Kalp atış sayısı yaş, cinsiyet, fiziki yapı, vücut sıcaklığı, fizyolojik değişiklik gibi birçok etkene bağlı olarak farklılık gösterir. Burada asıl önemli olan nabzın düzenli olmasıdır. Kanamalı hastalık ve yaralanmalar, guatr, sinir sistemi hastalıkları, beyin kanaması gibi durumlar nabzın düzenli olmasına engel olabilecek faktörlerdir. Kalp atış hızı kaç olmalı? Sorusu bu yüzden merak edilen konulardan bir tanesidir. Yetişkinlerde ve çocuklarda normal kalp atış hızı ile ilgili tüm detaylar…
NORMAL KALP ATIŞI KAÇ OLMALI?
Kalp atış hızı ritmik ve dolgundur. Kişiden kişiye değişiklik gösteren kalp atışı ölçümlenirken belirli aralık içerisinde olmasına dikkat edilir. Yetişkin ve sağlıklı bir kişide normal kalp atış hızı dakikada 60-100 aralığındadır. Uzun süredir spor yapan bir kişi de ise 45-60 aralığındadır. Eğer kalp atışı bu değerlerin üstünde çıkarsa kalp krizi riski görülebilir. Nabız kaç olmalı? Sorusunun yanıtını şu şekilde değerlendirebiliriz:
ERKEKLERDE KALP ATIŞI
10-12 yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 65, üst değeri 105 ve ortalama 85 olmalıdır.
12-14 yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri 100 ve ortalama 80 olmalıdır.
14-16 yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 55, üst değeri 95 ve ortalama 75 olmalıdır.
16-18 yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 50, üst değeri 90 ve ortalama 70 olmalıdır.
18 yaş ve üzeri aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri 100 ve ortalama 80 olmalıdır.
KADINLARDA KALP ATIŞI
10-12 yaş( kız) aralığında nabız alt değeri 70, üst değeri 110 ve ortalama 90 olmalıdır.
12-14 yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 65, üst değeri 105 ve ortalama 85 olmalıdır.
14-16 yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri 100 ve ortalama 80 olmalıdır.
16-18 yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 55, üst değeri 95 ve ortalama 75 olmalıdır.
18 yaş ve üzeri aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri 100 ve ortalama 80 olmalıdır.
KALP ATIŞI KAÇ OLURSA TEHLİKELİDİR?
Kalp atış hızının yüksek olduğu durumlarda yüksek nabız durumu olur. Kalp kasılarak damarlara gönderdiği kanın damarlarda daralma yaptığı görülür. Kalp yetmezliği, tifo, tiroit, guatr gibi birçok hastalıkla bu durum meydana gelebilir. Bu durum hayati tehlike yaratır. Kalp atışı 90 ve üzeri seyreden bir kişi için yüksek risk oluşturur.
120 KALP ATIŞI NORMAL Mİ?
120 kalp atışı normal bir durum değildir. Normal kalp atış seviyesi 70-85 değerleri arasındadır. Böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olmanız gerekir. Kısa süreli nabız yüksekliği meydana geldiği takdirde uygun bir yere uzanarak dinlenmek gerekir.
NABIZ DÜŞÜKLÜĞÜ NE ZAMAN TEHLİKELİ?
Nabız düşüklüğü bradikardi olarak adlandırılmaktadır. Kalp atışının normal seyrinden daha düşük olması durumudur. Kalp atış hızı ölçülen bir kişinin 40 ve altında bir sonuç çıkıyorsa nabız düşüklüğü söz konusudur. Kalp yeterli miktarda kan pompalayamıyor demektir. Vücut oksijensiz kalacağı için tehlikeli bir durumdur. Beyin kanaması, tümör, kalp hastalıkları, tiroid bezinin az çalışması gibi durumlar buna sebep olabilir. En yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz ve muayene olmanız gerekir. Sporcularda nabız düşüklüğü görülebilir. Bu sağlıklı düşüş olarak değerlendirilir.