Neden olduğu hakkında kesin bir bilgi olmayan çikolata kisti, genellikle yumurtalıkların derinlerinde, fallop tüplerinde ya da karın boşluğu gibi uterus dışı bölgelerde oluşur. Kanser hücresi değildir, sadece sıvı ile doludur. Yoğun vajinal kanama, bacaklarda oluşan ağrı, menstural dönemde karında hissedilen kramplar ve ağrılı bağırsak hareketleri gibi semptomları bulunan Endometrioma hakkında bilmeniz gereken şeyleri bu yazıda sizler için araştırdık.
ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR?
Çikolata kisti, rahim içi tabakası olarak bilinen endometrium'un rahim dışındaki bir bölgede büyümeye başlaması sonucu oluşur. Sıklıkla ağrı yapan çikolata kisti genel olarak yumurtalık, fallop tüpleri, karın boşluğu ve pelvisi örten dokunun içerisinde kendisini gösterir. Dünya genelinde, üreme dönemindeki kadınları etkileyen ve azımsanamayacak kadar sık görülen çikolata kisti genellikle ağrılı geçen bir menstural dönem zannedildiği için birçok kişi tarafından bilinmemektedir.
Çikolata kisti, doğurganlık çağındaki her yaştan kadında görülebilmekte ancak özellikle 30 ve 40 yaş arasındaki kadınlarda daha sık kendini göstermektedir.
ÇİKOLATA KİSTİ NEDEN OLUR?
Çikolata kisti nedenleri tam olarak bilinmemektedir ancak kiste sebep olduğu düşünülen başlıca etmenler şunlardır:
ÇİKOLATA KİSTİ PATLAMASI NEDEN OLUR?
Çok yüksek olmasa da çikolata kistinin patlama riski vardır. Eğer kistin boyutu büyükse ya da zamanla büyürse, kistin çeperine yapılan baskı artacaktır. Böyle bir durumda da kistin patlama riski artacaktır. Çikolata kisti, cinsel ilişki, egzersiz ya da muayene sırasında kist çeperine uygulanan baskı sonucunda patlayabilir.
Çikolata kisti patlaması riskli bir durumdur. Kist patladığı zaman kistin içerisi yumurtalık çevresine ya da pelvis bölgesindeki diğer organların etrafına dağılabilmektedir. Böyle bir durumda enfeksiyon, organlarda yapışıklık veya kasık ağrısı gibi semptomlar gözlenir.
Çikolata kisti patlarsa acil müdahale gerekir. Kistin patlaması halinde ortaya çıkan belirtiler:
Çikolata kisti bulunan ve yukarıdaki belirtileri yaşayan hastaların hemen doktorlarına başvurmaları gerekmektedir. Erken müdahale edilmediği takdirde yumurtalıkların ya da fallop tüplerinin birbirine yaşanması durumu gözlenebilir. Bu durum kadınlarda kısırlık riskini oldukça arttırır.
ÇİKOLATA KİSTİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çikolata kisti belirtileri genellikle kendini regl döneminde gösteren kasık ağrısı ile başlar. Birçok kadının regl dönemi ağrılı geçmekle beraber çikolata kistine sahip kadınlarda bu ağrı çok daha şiddetli olmaktadır.
Çikolata kistinde en sık görülen belirtiler şunlardır:
ÇİKOLATA KİSTİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Çikolata kisti tedavisi genellikle ilaç yardımıyla yapılır ancak bazı vakalar ameliyat gerektirmektedir. Tedavi öncelikle ilaçla başlar, ilaçların yeterli gelmediği durumlarda cerrahi müdahaleye başvurulur.
Regl dönemi sırasında yaşanan şiddetli ağrı ve krampları azaltabilmek adına bazı antiinflamatuar ilaçlar kullanılır. Eğer kişinin hamilelik planı yoksa bu ilaçlarla beraber, ağrıların azalması hatta ortadan kalkabilmesi için, bazı hormon düzenleyiciler de kullanılabilir. Fakat hormon tedavisi kalıcı bir çözüm değildir. Tedavi bırakıldıktan sonra belirtiler geri geleceği için genellikle başka alternatifler denenmektedir.
Eğer hasta, çocuk sahibi olmayı düşünüyorsa hormon tedavisi uygulanmamaktadır. Çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda reçete edilen ilaçlar yeterli gelmediği taktirde cerrahi müdahaleye başvurulur.
ÇİKOLATA KİSTİ AMELİYATI
Özellikle çocuk sahibi olmayı düşünen hastalarda ve ilaçlı tedavinin yeterli gelmediği durumlarda çikolata kisti ameliyatı ile hastanın kistten kurtulması sağlanır. Ameliyat genelde laparoskopik olarak yapılmaktadır. İşlem sırasında göbek deliğine küçük bir kesi açılır ve bu kesiden laparaskop yardımı ile kistin bulunduğu bölgeye ulaşılır. Kist kesilerek vücuttan çıkartılır.
ÇİKOLATA KİSTİ BİTKİSEL TEDAVİSİ
Birçok kadının yaşadığı çikolata kisti sorunu bitkisel tedavi ile ortadan kaldırılabilir. Çikolata kistine iyi gelecek bazı bitkiler şunlardır:
ÇİKOLATA KİSTİ NASIL GEÇER?
Çikolata kistinin kalıcı bir tedavisi yoktur. Çeşitli tedavi yöntemleri ile hastalık kontrol altına alınabilir. Cerrahi müdahale ile kist çıkartılabilir ancak hastalığın tekrarlama riski daima bulunur.
İlaçlı tedavi ve cerrahi müdahale tamamıyla hastanın semptomlarını gidermek ve çektiği ağrıyı azaltabilmek için kullanılır. Her hastaya farklı tedavi uygulanır çünkü her hastada görünen kistin yarattığı semptomlar farklı olmaktadır.