Bebekler için beslenme önerileri birçok annenin ilgisini çeken konuların başında gelmektedir. Çünkü onların sağlıklı beslenmeleri gelişimleri açısından çok önemlidir. İlk altı ay anne sütü ile beslenen bebekler, ek gıda ile yiyecekleri yavaş yavaş tatmaya başlar ancak 2 yaşına kadar anne sütü almaları gerekir. Bu noktada, bebeğinizin ilk olarak yoğurt, meyve ve muhallebi gibi yumuşak yiyeceklerle başlayan serüveni ilerleyen dönemlerde çatalla ezerek yedirme ve son olarak minik parçalar ve tek lokmalık yiyecekler halinde katı gıdalara alışması şeklinde ilerlemektedir. Bu süreçte kahvaltıların ayrı bir önemi vardır. Bebeğiniz için çeşitli besinleri bir arada sunabileceğiniz kahvaltılar bebeğinizin güne en iyi şekilde başlamasına yardımcı olur. Peki, doyurucu bebek kahvaltısında neler bulunur? Yumurtasız ve yulaflı bebek kahvaltısı nasıl hazırlanır? İşte detaylar…
BEBEKLER İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde tabağını bitirmesi için zorlamaktan kaçınmalısınız. Böylelikle karınları acıktığında yemek yemeye daha meyilli davranacaklardır. Her şeyi yedirmek için acele etmek gibi bir çabada bulunmamaya özen gösterin. 6. Ay ile birlikte ek gıdaya geçen bebeğinize gaz yapıcı yiyecekle vermekten kaçınmalısınız zira bebeğinizde karın ağrısı ve gaz şikayetleri annelerin istediği son şeydir. Yumurta sarsını bebeğinize 6. Aydan itibaren vermenizde bir sakınca bulunmaz fakat başlangıçta iyi pişmiş yumurta sarısı vermek daha faydalıdır. Alerjik reaksiyonlara karşı bu dönemde yumurta beyazı vermekten kaçının. Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde artık tam bir yumurtayı rahatlıkla yiyebilecektir. Aynı zamanda botülizm riskinden dolayı 1 yaşına gelinceye dek bebeğinize bal vermemeye özen göstermeniz gerekir. Tuz ve şekerli besinler ileride bebeğinizin sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle ilk yıl tuz ve şekeri beslenmesinden uzak tutmalı sonraları ise yavaş yavaş ilave edilmelidir.
6 AYLIK BEBEK KAHVALTISI TARİFLERİ
6 aylık bebeğiniz için hazırlayabileceğiniz besleyici kahvaltı tarifleri şu şekilde sıralanabilir;
TARİF 1: Tam pişmiş yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı lor peyniri, 1 çay kaşığı tereyağı, yarım muz, 1 çay kaşığı ceviz ezmesi. Malzemelerin her birini karıştırın ve püre kıvamı almasını sağlayın. Ardından yumuşak başlıklı bir kaşıkla bebeğinize yedirebilirsiniz.
TARİF 2: Yarım yumurta sarısı, bebe bisküvisi, keçiboynuzu pekmezi ve labne peynir. Besleyici kahvaltı menüsü içinde olması gerekenler bu şekildedir.
TARİF 3: iki adet domates, bir kibrit kutusu tuzsuz beyaz peynir, bir çay kaşığı tereyağı ve ekmek içini kasede karıştırın ve bebeğinize yedirin.
7 -9 AYLIK BEBEK KAHVALTISI TARİFLERİ
TARİF 1: 1 yemek kaşığı yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 15 gram light beyaz peynir, 2 yemek kaşığı anne sütü ya da mama (kıvamı için), 1 çay kaşığı light zeytin ezmesini karıştırarak yulaflı bebek kahvaltısı ile sağlıklı bir öğün hazırlayabilirsiniz
TARİF 2: 2 yemek kaşığı yoğurt, 4 yemek kaşığı tam yulaf unu ve yarım muzu uygun bir kasede karıştırarak bebeğinize verebilirsiniz.
10-11 AYLIK BEBEK KAHVALTISI TARİFLERİ
TARİF 1: 1 tatlı kaşığı irmik, 5-6 adet bebe bisküvisi, yarım çay bardağı su, 1 çay kaşığı fıstık ezmesi, yarım muz
TARİF 2: 2 adet ceviz, 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı labne ya da beyaz peynir, 1 çay kaşığı tereyağı, 2 çay kaşığı pekmez, 1 adet kuru kayısı, yarım çay bardağı demlenmiş ıhlamur çayı ya da sıcak su
YUMURTASIZ BEBEK KAHVALTI TARİFİ
Bebeğiniz için oldukça besleyici yumurtasız kahvaltı tarifi aşağıdaki gibidir;
Malzemeleri püre kıvamına getirerek 8 aylık bebeğinize bu kahvaltıyı yedirebilirsiniz.