Kilo almamıza yol açan en önemli etkenler, yaptığımız beslenme hatalarında saklı… Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, kış aylarında kilo almanıza neden olan 5 beslenme hatasını anlattı, uyarılarda bulundu…
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal
İÇECEKLERİN KALORİSİNE DİKKAT ETMEMEK
Sadece yediklerimizden değil, içtiklerimizden de kalori alıyoruz. Özellikle soğuk havalarda içtiğimiz sıcak kahveler, içine eklediğimiz süt, krema ve şeker neredeyse bir ana öğün kadar kalori içerebiliyor. Bir de kış günlerinin vazgeçilmezi salep var. 1 fincan salep 300-350 kaloriye kadar çıkabiliyor. Bu yüzden haftada 1 fincandan fazla salep içmemeye ve kahvelerinize krema veya şurup koymamaya özen gösterin.
SU İÇMEYİ İHMAL ETMEK
Sıcak havalarda sıklıkla terliyor, bunalıyor ve su içme ihtiyacı hissediyoruz. Ancak havaların soğumasıyla beraber su içme isteğimiz azalıyor. Hele bir de çok çay/kahve tüketen biri isek susuzluk hissimizi iyice bastırıyoruz. Su tüm hücrelerimizin çalışması için elzem bir öğe. Yetersiz su tüketimi hücrelerimizin çalışma ritminde olumsuz etkiler oluşturabiliyor. Bu nedenle ağırlık başına mutlaka 30-35 ml su için. Böylelikle hücrelerinizin, dolayısıyla vücudunuzun çalışmasına katkı sağlamış olursunuz.
YEMEĞE DEĞİL, TELEVİZYONA ODAKLANMAK
Yemek zamanları genellikle sosyalleşme veya televizyon izleme zamanlarına denk geliyor. Ancak yemek yerken sohbet etmek veya televizyon izlemek ne kadar yediğimizin farkında olmamamıza yol açabiliyor. Ne kadar yediğimizi fark etmediğimiz ve yemeğin lezzetine odaklanmadığımızda doygunluk hissinin oluşması da gecikiyor.
TABAKTAN DEĞİL, PAKETTEN YEMEK
Kış ayları geldiğinde, patlamış mısır ve kuru yemiş gibi atıştırmalıkların tüketimi artıyor. Atıştırmalık olarak satılan bu tür paketli ürünleri tüketirken ürünün hacminin farkında olamayabiliyoruz. Paketi açıp bir tabağa veya kaseye almak, aslında ne kadar yediğinizin de farkında olmanızı sağlar. Bu gıdaları mutlaka bir tabağa alarak ne kadar yediğinizi fark edin. Çünkü ağzınıza atığınız küçük küçük badem veya cevizler aslında kalori olarak çok da masum değiller. Örneğin 100 gr badem yediğinizde 570 kalori almış olabilirsiniz.
KARBONHİDRAT ORANI YÜKSEK BESİNLER TÜKETMEK
Yapılan çalışmalar, ilkbahar ve yaz aylarında daha fazla egzersiz yapıp, daha fazla sebze ve meyve ağırlıklı beslendiğimizi gösterirken, havalar soğudukça egzersiz ve hareket etme seviyemizin düştüğünü, ayrıca daha yağlı ve karbonhidrat oranı yüksek olan besinlere yöneldiğimizi gösteriyor. Hem sağlığınız hem kilo kontrolü için kış aylarında da sebze ve meyve tüketiminizi azaltmadan, yemeklerinizi az yağ kullanarak pişirin. Pilav, makarna, patates gibi karbonhidrat kaynaklarını ana yemek değil, yemeğin yanında garnitür olarak tüketin.